Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР обяви двама руски дипломати за персона нон грата

| обновено на 22.03.21 в 19:49
Снимка: БГНЕС

България обяви за персона нон грата двама руски дипломати, след като главният прокурор Иван Гешев информира външния министър, че са събрани доказателства, че са извършвали разузнавателна дейност у нас.

Новината идва, след като миналия петък от държавното обвинение обявиха, че са разкрили група от настоящи и бивши български военни, шпионирали в полза на Москва.

Засега липсва официално потвърждение, че именно двамата руски дипломати, изгонени от България, са били контактът в руското посолство на българите.

В рамките на досъдебни производства, които прокуратурата е образувала по сигнал на ДАНС, са открити данните, че двамата руски дипломати са извършвали разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения.

Само за последната година шестима руски дипломати бяха обявени за персона нон грата - все след разследвания на държавното обвинение по данни на ДАНС

За разлика от предишните случаи няма информация нито за периода, в който са го правили, нито от каква секретна информация са се интересували.

Двамата руски граждани, които по неофициална информация са офицери от руското външно разузнаване, имат 72 часа да напуснат страната.

Светкавична реакция на Руското посолство в София

"Със съжаление сме принудени да констатираме, че този пореден безоснователен демарш на българските власти няма да допринесе за по-нататъшното изграждане на конструктивен руско-български диалог. Руската страна си запазва право за ответни мерки", гласи постът на страницата на посолството във Фейсбук.

Новината за поредните руски дипломати, които до часове трябва да напуснат България, дойде часове след съдебното продължение на шпионската афера с българско военно участие, доказателства, за която прокуратурата презентира в петък. 

След почти 24-часов маратон, два състава на Софийския военно-окръжен съд оставиха за постоянно в ареста т.нар. "Резидент" - Иван Илиев, бивш шеф във Военното разузнаване, съпругата му с българско и руско гражданство, която била връзка между групата за шпионаж и  служител в руското посолство, зам.-шефа на дирекцията за бюджета и разходите във Военното министерство полковник Петър Петров, началника на класифицираната регистратура в Парламента, който е бивш военен, Любомир Медаров и един действащ служител на Министерството на отбраната. В групата, чието разкриване беше обявено от главния прокурор Иван Гешев за безпрецедетно в историята ни след 1944 година, има и шести участник. За него постоянен арест изобщо не беше поискан, заради пълните му самопризнания.

Последното заседание в Софийския военно - окръжен съд е приключило тази сутрин в 5,13 часа и 13 минути, обясниха от съда, адвокатите на обвинените в шпионаж искали да четат доказателствата и това нарушило график. 

Два часа по-късно главният прокурор Иван Гешев написа в Туитър: 

"Поредната "реформа" почти закри военното правосъдие. Няколко от останалите съдии заседаваха почти 24 часа, до 05.00 часа тази сутрин. България може да се гордее с тези магистрати". 

Съдебното продължение на шпионската афера ще е пред Военно-апелативния съд, пред който адвокатите на петимата обвиняеми ще обжалват постоянните им арести. Защитникът на Иван Илиев - Петър Петков и военният прокурор Стоян Лазаров - единствените, които вчера застанаха пред медиите, се разминаха за това има ли доказателства в полза на обвинението за шпионаж в полза на Русия

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържан по подозрения в корупция е заместник-министърът на отбраната на Русия

В Русия беше задържан заместник-министърът на отбраната Тимур Иванов. Той е заподозрян за получаване на подкуп в особено големи размери, съобщиха от Следствения комитет.  На президента Владимир Путин и на министъра на отбраната Сергей Шойгу е докладвано за задържането, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. В качеството си на..

публикувано на 23.04.24 в 22:51
Петър Витанов

Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат в ЕП

Евродепутатът  от БСП Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат.  Според него социалистическата партия ще излъчи най-много двама евродепутати на изборите на 9 юни, и предполага, че водач на листата ще бъде Кристиян Вигенин. Витанов беше категоричен, че няма да бъде номинация и на партия " Солидарна България": "Водил съм многократно..

публикувано на 23.04.24 в 22:46

Учени и бизнес работят за създаване на мрежа от изследователски ВУЗ-ове у нас

Над 260 български учени от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и техни колеги от висши училища в чужбина и бизнесът работят за създаване на мрежа от изследователски висши училища у нас в рамките на проекта SUMMIT - СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ - МАРКЕР ЗА ИНОВАЦИИ И ТЕХНОЛОГИЧЕН ТРАНСФЕР, финансиран по Националния план за възстановяване и..

публикувано на 23.04.24 в 22:25

Сунак обеща още милиарди за отбрана

Британският премиер Риши Сунак обеща още милиарди за отбрана, за да се противопостави на заплахите от "оста на авторитарнити държави", както се изрази, съобщи Би Би Си.  Това стана по време на посещението му в Полша.  Сунак каза, че военните разходи на Обединеното кралство ще се повишат до 2,5% БВП до 2030 година.  Той подчерта, че Обединеното..

публикувано на 23.04.24 в 22:05
Доналд Тръмп в съдебната зала в Ню Йорк, 15 април 2024 г.

Издател на таблоид даде показания в процеса срещу Тръмп

Бившият издател на таблоида "National Enquirer" даде пръв показания в процеса срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в Ню Йорк. Делото срещу Тръмп продължава с разглеждане на нападките му срещу свидетели 72-годишният Дейвид Пекър свидетелства, че по време на кампанията за президентските избори през 2016 година е имал договорка..

публикувано на 23.04.24 в 21:55
Еван Гершкович

Руски съд отхвърли нова жалба на Гершкович от WSJ срещу задържането му по обвинение в шпионаж

Руски съд отхвърли днес поредната жалба на журналиста на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович срещу предварителното му задържане по обвинение в шпионаж. Той бе задържан от Федералната служба за сигурност на 29 март миналата година и така стана първият американски журналист, арестуван по обвинение в шпионаж в Русия от времето на Студената война...

публикувано на 23.04.24 в 21:52

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван преодоляха процедурните пречки в Сената

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван преодоляха с лекота процедурните пречки в Сената на Съединените щати. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и финансова помощ за американските съюзници, бяха одобрени от долната камара на Конгреса в събота. За да бъдат придвижени към окончателно..

публикувано на 23.04.24 в 21:48