Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Англия планира глоба от 5000 лири за неоснователно пътуване в чужбина

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Глоба от 5000 паунда (около 6900 щатски долара) за всеки, които се опитва да пътува в чужбина без основателна причина може да влезе в сила от следващата седмица в Англия в рамките на нов проектозакон за коронавируса, който ще бъде гласуван в четвъртък.

Почивките в чужбина в момента са забранени съгласно нареждането за оставане по домовете, чийто срок обаче изтича в понеделник. От понеделник обаче може да влезе в сила закон, забраняващ напускането на Острова, подплатен с глоба.

Според сегашната „пътна карта“ за излизане от локдауна най-раната дата, от която англичаните биха могли да заминат на лятна почивка, е 17 май.

Новата вълна на пандемията в континентална Европа и бавният ход на масовото ваксиниране там хвърля сянка върху тези планове.

Министърът на здравеопазването Мат Ханкок заяви, че забраната за пътуване в чужбина е необходима, за да няма „внос“ на нови варианти на вируса.

Заместник-министърът на здравеопазването лорд Бетел дори каза, че Англия трябва да постави всичките си европейски съседи в „червения списък“, но Ханкок отбеляза, че няма такива планове.

На гражданите от „червения списък“ не е позволено да пътуват за Англия, освен ако не са британски граждани или нормално пребивават в Англия, като за тези две групи важи нареждането да се самоизолират в хотел, за което си поемат разходите.

Очаква се на 12 април правителството да публикува решението си кои страни в коя категория ще попаднат на „принципа на светофара“, както и какви точно ще бъдат мерките за пътуващите от страни, които се смятат за по-малко безопасни.

За Шотландия и Уелс, които имат собствена политика, подобно на Англия, 17 май е датата да се позволят почивки в чужбина. За Северна Ирландия още няма конкретна дата.

Какво се смята за основателна причина:

  • По работа;
  • За учене или обучение;
  • Правни задължения или за гласуване;
  • Преместване, продажба или отдаване под наем на собственост;
  • Полагане на грижи за деца или за присъстване при раждане на деца;
  • Посещение на умиращ роднина или близък приятел;
  • За погребение;
  • За сключване на брак или на сватба на много близък роднина;
  • За лечение;
  • В случай на избягване на риск от нараняване.

Новината за въвеждане на глобата доведе до рязко поевтиняване на акциите на самолетните и туроператорските компании при старта на търговията на Лондонската борса във вторник. Акциите на нискотарифните самолетни компании easyJet и Jet2 (собственост на British Airway), както и на водещия туроператор TUI поевтиняват с между 4 и 5 на сто.

Надеждите, че правителството ще даде зелена светлина за летните почивки в чужбина след 17 май започнаха да избледняват през последните дни поради предупрежденията за нарастващи нива на инфекция с Covid-19 в Европа.

Междувременно европейските авиокомпании и туристическият сектор се готвят за второ изгубено лято. След като вече натрупаха милиарди дългове, за да преживеят една година на строги ограничения за пътуване, те са изправени пред допълнително напрежение и някои могат да се нуждаят от нови средства, отбелязва Ройтерс.

Мат Ханкок отбеляза, че е твърде рано да се каже какво ще реши правителството относно предстоящия ваканционен сезон.

"Причината за това е, че виждаме тази трета вълна да се надига в някои части на Европа и също така виждаме нови коронавирусни варианти, като е много важно да защитим напредъка, който успяхме да постигнем тук във Великобритания", подчерта здравният министър.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще бъде днес в Берлин, откъдето ще..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата жилищна криза, която принуди някои търсещи убежище да спят в палатки. Мигранти и бежанци..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и нелегално влизане в Обединеното кралство. Петима души, включително 7-годишно момиче, загинаха при..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29