Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще съживят ли „зелените сертификати“ въздушния трафик

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Туризмът се люшка между силното желание на хората за свобода и пътувания, страха от пандемията, мерките и правилата, които едни одобряват, а други отричат, и надеждата за ваксините.

Ще пътуваме ли свободно през ваканциите си, по бизнес или на гости? По какви правила ще пътуваме? 

Идеята на Европейската комисия за дигитален „зелен сертификат“ е на път да счупи веригите на ограниченията за пътувания, ако механизмът бъде приет до началото на лятото. 

Сертификатът ще съдържа информация дали сме преболедували Covid-19, резултати от направени тестове, данни за поставена ваксина. Предложението е удостоверението да бъде безплатно, електронно, с възможност за разпечатване и да е валидно за всички държави в Европейския съюз, както и удостоверенията да могат да бъдат проверявани навсякъде в общността. 

Снимка: БТА

Всяка държава обаче ще може да определя какви ограничения да отпаднат за пътуващите с това удостоверение - например PCR тестове или карантина, дали ще има изискване за изследване за антитела за ваксинираните с продукти, които не се използват в Евросъюза и не са получили одобрение на енгова територия. Възможно е дигиталният „зелен сертификат“ да осигурява и достъп до развлечения, ресторанти и хотели. 

Що се отнася до международните пътувания, неотдавна Международната асоциация по въздушен транспорт (IATA) оповести идеята си за дигитални здравни паспорти, които да помогнат за възстановяването на международните пътувания по въздух. Според организацията, която обединява 290 авиокомпании, чрез този инструмент ще има по голяма ефективност в проверките на здравната документация. Александър Богоявленски – пилот и авиоексперт пояснява: 

Снимка: БТА

До момента това е единствената инициатива, разработена на наднационално международно ниво от една от най-влиятелните организации, присъединили са се над 20 авиокомпании, коментира пред БНР пилотът и авиоексперт Александър Богоявленски. Той очаква подобен документ да се превърне в глобален стандарт, който ще бъде възприет от голяма част от превозвачите, а покрай тях и от туристическия бизнес.

„И може би ще бъде въведен под една или друга форма и в сухопътните, морски и всички останали видове пътувания и придвижвания, не само с цел туризъм, но бизнес и всички останали“, прогнозира Богоявленски в предаването „Хоризонт до обед“.

Пандемията наложи търсенето на варианти за избягване на струпванията по летищата и осигуряване на социална дистанция. Лицевото разпознаване чрез камери вместо използването на бордни карти, което бе въведено на няколко летища в Германия, показва, че по този начин се скъсява времето за обработка на пътниците. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Друго технологично решение е чекирането чрез мобилния телефон. Тези нововъведения обаче поставят редица въпроси, свързани със защитата на личните данни и с поверителността.

Начините, по които се легитимираме при представяне по границите, непрекъснато се променят с технологичното развитие, отбелязва Александър Богоявленски.

Няма как да избегнем от това „Биг брадър“ да ни проследява. Китай в момента е лидер в това отношение. Лицевото разпознаване, разпознаването на хората по силует, черти на лицето не се различава много от биометриката, която вече и в България включително се съдържа в нашите паспорти и документи за пътуване. Това представлява следващото ниво на разпознаване на пътуващите.“

„Огромните бази данни, които се съхраняват по света – така или иначе знаят прекалено много за нас. Не само благодарение на технологичните компании, но и на все по-засилващата се правителствена намеса в това отношение. Дали е за добро или за лошо – със сигурност за едни ще бъде в едната посока, за други – в другата“, изтъква Александър Богоявленски. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Как ще пътуваме и на каква цена, до голяма степен зависи и от финансовото състояние на авиокомпаниите, от които пък зависят пътуванията на далечни разстояния. Според Александър Богоявленски в началото на кризата авиокомпаниите са реагирали неадекватно.

„Сега започват да реагират адекватно спрямо различните регионални и национални действия и мерки, които се променят непрекъснато. Авиокомпаниите станаха по-гъвкави.“

И малки, и големи превозвачи обаче приключват отминалата година с огромни загуби, обобщава експертът. По думите му авиационният сектор продължава да бъде най-силно засегнатият на глобално ниво


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бранимир Ботев

Бранимир Ботев подкрепи предложението за ваучери за почивка на ваксинирани българи

Предложението на Националния борд по туризъм всеки ваксиниран българин да получава ваучер на стойност 50 лева за почивка у нас или при посещение на заведение е страхотно. Това каза за БНР Бранимир Ботев, президент на Европейската лига за икономическо сътрудничество, бивш заместник-министър на туризма: "Подобен тип нестандартни идеи е много..

публикувано на 15.06.21 в 19:19

Светът е изправен пред геоикономическа война

Светът е изправен пред първата геоикономическа война, заяви в 15-тия епизод на подкаста „На всяка цена“ доцент Александър Ганчев , който преподава в Стопанската академия в Свищов и следи отблизо ситуацията в Съединените щати. Ганчев е категоричен, че инициативата „Да изградим отново по-добър свят“ е едно от най-силните послания от срещата на..

публикувано на 15.06.21 в 18:44
Антична Рациария, село Арчар, област Видин.

Рациария - един от основните центрове на римската власт на Дунава

„Сега в началото на тази кампания работим по трасето на бъдещия път между Враца, Монтана и Видин, това е така дългоочаквания път, който трябва да реши проблемите с трафика на Северозапада, открихме един много интересен обект до дело Синаговци, в територията на Рациария и е разположен на крайдунавския път , свързващ най-големите крепости в..

публикувано на 15.06.21 в 16:40

Теодора Делчева: Студентите доброволци в болниците натрупаха голям клиничен опит

„Още миналата година пандемията обхвана всички ни и не успяхме да проведем целия обучителен курс от практически обучения, който беше предвиден, но пък за сметка на това тази година нещата протичат доста по гладко и наваксахме, вече свикнахме и с новите методи на преподаване онлайн“, каза пред БНР Теодора Делчева, председател на Асоциацията..

публикувано на 15.06.21 в 15:53

Наркопродажбите са се преместили от улиците към кодирани платформи в интернет

Производството  на наркотици в Европа се е увеличило през 2021 година по време на пандемията от коронавирус. Заради карантинните мерки продажбите са се преместили от улиците към кодирани платформи в интернет. Това показва годишния европейски доклад за наркотиците. Според документа престъпните групи са се приспособили към ограниченията за..

публикувано на 15.06.21 в 15:30
Снимката е илюстративна

Обединение „Чист Велинград" реши да създаде онлайн карта на замърсените места

Заради системно изхвърляне на отпадъци на нерегламентирани за това места във Велинград Обединение „Чист Велинград" реши да създаде онлайн карта, в която да се нанасят замърсените места в района.  „С цел да подпомогнем дейността на общината, за да се определи по-ясно обема на замърсяванията, започнахме създаването на тази онлайн карта, на..

публикувано на 15.06.21 в 13:34
Вътко Христов

Инж. Вътко Христов почиства паметника на Свободата в Плевен

Тези дни плевенчани с любопитство наблюдават работата на реставратора инж. Вътко Христов в Градската градина. На него общината възложи първото по рода си основно почистване на паметника на Свободата. Изящната женска фигура е изработена в Одеса през 1878 година по поръчка на близки в памет на загинали в Плевенската епопея и при втория щурм за..

публикувано на 15.06.21 в 13:04