Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арести в Бристол след втора нощ на протести

Протест в Бристол, 21 март 2021 г.
Снимка: БТА

14 души са били арестувани в английския град Бристол след втора нощ на протести срещу Проектозакона за полицията и престъпността.

Около 150 души се събраха на протест близо до същото място, където в неделя избухнаха сблъсъци, белязани с насилие, при които бяха ранени полицаи и подпалени полицейски коли.

В разпространени в социалните мрежи кадри се вижда как демонстранти крещят „Това са нашите улици“ и „Засрамете се!“ срещу кордона, включващ също конна полиция и полицаи с кучета.

От полицията заявиха, че са длъжни да вземат мерки срещу подобни прояви заради ограниченията за събиране на хора в условията на локдауна. Един от арестуваните снощи е от подстрекателите на насилието в първия протест.

Клеър Армс от бристолската полиция каза за Би Би Си, че е напълно ясно, че винаги ще има различни мнения за действията на полицията в такива ситуации, но тя успешно е прочистила района и е намалила до минимум нарушенията на нормалния живот в центъра на Бристол.

Проектозаконът, който се очаква да бъде гласуван утре, предвижда по-големи правомощия за полицията да се справя с мирни демонстрации.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Протест в Бристол срещу плановете на правителството за даване на по-големи правомощия на полицията са справяне с мирни демонстрации.

Сблъсъци избухнаха в Бристол заради план за по-големи полицейски правомощия

В английския град Бристол имаше тежки сблъсъци по време на протест срещу плановете на правителството за даване на по-големи правомощия на полицията са справяне с мирни демонстрации. Има ранени полицаи, подпалени бяха полицейски коли. Около хиляда..

обновено на 22.03.21 в 04:19
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Тахов

Новият земеделски министър положи клетва в парламента

Новият служебен министър на земеделието Георги Тахов в служебното правителство положи клетва в Народното събрание. Председателя на парламента Росен Желязков обясни защо не е необходимо премиерът Димитър Главчев да се закълне като служебен министър..

публикувано на 24.04.24 в 09:58

От петък започва изплащането на великденските добавки

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на..

публикувано на 24.04.24 в 09:57
Шефът на ФБР Кристофър Рей.

ФБР смята, че ТикТок е проблем за националната сигурност

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение ТикТок е проблем за националната сигурност на Съединените щати. Американските власти твърдят, че приложението дава възможност на китайското правителство да шпионира и манипулира 170..

публикувано на 24.04.24 в 09:34

В Европарламента се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите парламентарни избори у нас, както и от имотите в България, притежавани от руските власти. Това става ясно от проекторезолюция за руската намеса в предстоящите европейски избори и влиянието..

публикувано на 24.04.24 в 09:26

Очаква се Байдън да подпише законопроекта в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван.

Американският Сенат (горната камара на Конгреса) подкрепи финансовия пакет в размер на 95 милиарда долара, включващ средства за Украйна, Израел и Тайван. Очаква се президентът Джо Байдън да подпише законите още днес. Украинският президент Володимир..

публикувано на 24.04.24 в 09:19

В Силистра почитат паметта на избитите арменци по време на Първата световна война

Силистра почита днес паметта на жертвите на масовото избиване на арменци по време на Първата световна война в Османската империя. В 18:00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред мемориала, построен през 2005 година, в двора на 400-годишния..

публикувано на 24.04.24 в 09:14

"Амнести Интернешънъл" за проблемите в България: Натиск над медии, нарушаване на правата на ЛГБТИ, насаждане на омраза

Проблеми за България продължават да бъдат влошаването на свободата на изразяване, нарушаването на правата на ЛГБТИ общността и насаждането на омраза срещу етническите малцинства. Това се посочва в изводите от годишния доклад на "Амнести Интернешънъл",..

публикувано на 24.04.24 в 09:12