Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерство на културата и Музеят в Нова Загора твърдят, че няма иманярски набези над могилата

Каква ще е съдбата на "Източната могила" - Караново

Калоян Праматаров от Националния археологически музей към БАН: От могилата са извадени ценни антични колесници

| обновено на 25.03.21 в 14:22
9
На 25 юни 2010-то бе открит реставрираният Археологически комплекс "Източна могила – Колесница и гробница на тракийски аристократ от 1 в. сл. Хр.". На снимката - експонирани тракийски находки – оригинална антична кола и точно копие на бронзовата й украса
Снимка: БГНЕС

 „Източната могила“ край новозагорското село Караново е археологическа ценност, която е оставена на милостта на природата, след като преминава от една институция в друга. Тя би трябвало да бъде притегателен туристически обект, защото в историческите пластове са представени праисторическите култури от VII до II хилядолетие пр. Хр. с малки прекъсвания.

След като разкопките са покрити с лека конструкция, то години по-късно покривът тече върху историческия пласт, а всеки който иска може безпрепятствено да влезе, защото от началото на годината, когато управлението е прехвърлено от община Нова Загора на Министерство на културата няма охрана и няма кой да се грижи за обекта. Междувременно стана ясно, че в близката нива, на около 100 метра са шетали иманяри и вероятно са извадили една или две колесници.


До могилата се стига по черен път, минаващ покрай селското сметище и ромската махала. Гледката на изхвърления боклук и локви не подсказва, че се стига до обект, който има какво да разкаже на света за съграждането на човечеството.

Кметът на село Караново Николина Стефанова разказа в „Хоризонт до обед", че е получила сигнал от полицията за набези над могилата:  

„С Веселин Игнатов, археолог от Сливен и с криминална полиция Нова Загора установихме счупвания на платна на могилата, но нищо не е взето от вътре. При огледа установихме, че няма копаене от иманяри…“

Стефанова коментира, че представителите на Министерство на културата, които от нова година стопани на Източната могила, вече са направили оглед на обекта.


В средата на април се очаква да започне ремонт на обекта и да се подмени покривната конструкция.“

Директорът на Общинския историческия музей в Нова Загора Генчо Димитров също посочи в „Хоризонт до обед“ за скорошен старт на ремонтните дейности на Карановската могила.  

„Поради метеорологичните условия не са започнали по-рано. Но ще започнат всеки момент“.  

От сайта на Министерството на културата става ясно, че вече има сключен договор за реставрация на „Източната могила“, подмяна вентилацията, осветителна инсталация и други подобрения, както и договор с археологически екип, който да отговаря за консервацията и реставрацията на артефактите  в обекта.

От там твърдят, че по могилата няма иманярски набези

Възстановка на тракийска колесница от с. Караново, Новозагорско

Същевременно откривателят на отлично запазената тракийска колесница в Карановската могила д-р Веселин Игнатов съобщи пред „Хоризонт“, че източно от могилата, в нива, иманяри вероятно са открили две колесници

„По размерите на ямата аз съдя, че става дума за две колесници“.

И тук възниква научен спор. Според директора на новозагорския музей дупките са стари.  

Най-важното е обаче Министерство на културата да влезе по-бързо във владението си  и да зарадва туристите, защото мнозина до този момента са останали разочаровани. Историята за стопанисването на безценната за човечеството Карановска могила остава незавършена, защото още нищо не е започнато и нищо не е спасено.

„Отношението е обидно, тъй като кампанията за спасяване на „Източна могила“- Караново продължава от 2017 година. Това са 4 години, в които ние непрестанно чрез медиите повтаряме, че ако не се вземат мерки този обект ще бъде не само разрушен, но и разграбен“, коментира в „Хоризонт до обед“ археологът Калоян Праматаров, уредник в Националния археологически музей и заместник-ръководител на обекта „Източна могила“ – Караново.

Експозиция в Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ при БАН)

„Сега виждам, че и от страна на Министерство на културата, и от страна на директора на Общинския историческия музей в Нова Загора пред БНР се съобщи, че иманярски набези нямаИманярски набези обаче има. Няма значение дали е от преди седмица или отпреди три месеца. Факт е, че оттам са извадени изключително ценни артефакти. Става въпрос за антични колесници, най-вероятно с ранна датировка. Колесници, които виждаме, че навсякъде по света се превръщат в атракция, отриването им е една от основните исторически новини. Ние настояваме да се съхрани „Източна могила“- Караново, защото тя е единственият обект в България, където хората могат да видят на място експонирана колесница. А на фона на това в България са разграбени от иманяри 150 комплекса с антични колесници.

Според Закона за културното наследство държавата осигурява закрилата на културното наследство, независимо от местонахождението. Така че Министерство на културата и Община Нова Загора са длъжни да се погрижат по закон за този обект", това заяви категорично Калоян Праматаров.

Още по темата можете да чуете от звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Ейдън Шарън, директор на

Ейдън Шарън за "Деня на Земята": Да се намали с 60% производството на пластмаса до 2040 г.

"Планета срещу пластмаса" е темата на "Деня на Земята", който отбелязваме днес. Организацията, която координира дейностите по случай празника на планетата, настоява за прекратяване на използването на пластмаса в името на човешкото здраве и планетата. Според нея може да бъде постигнато намаляване с 60 процента на производството на всички видове..

публикувано на 22.04.24 в 11:37
Марина Великова

Марина Великова показва "Ледовете на Антарктика" на Моста на влюбените

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на Марина Великова ще бъде открита на 22 април, в Деня на Земята, на Моста на влюбените до НДК в София. Марина Великова е музикант и музикален редактор в БНР и наскоро посети Антарктида, за да осъществи проекта си "Звуците на Антарктика", който ще завърши в края на тази година. Предстои да представи и свои..

публикувано на 19.04.24 в 09:54

Кипър: Обсъждат използване на ИИ за почистване на морските води

Използването на изкуствен интелект за откриване и почистване на замърсявания в морето е сред иновативните технологии, които ще бъдат представени на провеждащия се днес форум „Синият Лимасол“. Най-големият крайбрежен град на Кипър, търговски и корабен център в Източното Средиземноморие, е включен в мисията на ЕС за постигане на климатична..

публикувано на 15.04.24 в 08:33

Екологични организации определиха законопроект за лобистки и излизат на протести

Започваме протести и няма да спрем, докато въпросният законопроект не бъде спрян. Това каза пред БНР адвокат Димитър Палов, председател на гражданско сдружение "Ти решаваш" , което в неделя, 14 април, ще бъде част от протестите на екоорганизации срещу промени в Закона за насърчаване на инвестициите, с които се слага край на възможностите..

публикувано на 12.04.24 в 15:14

България ще въвежда депозитната система за пластмасови бутилки. Какво предстои?

До 2029 г. на територията на ЕС следва да бъдат изградени депозитни системи за връщане на празни пластмасови бутилки.  В 17-те европейски страни, които вече имат подобна система, се регистрира висока събираемост. Пред страната ни са три задачи - анализ къде какво количество отпадък се генерира, промяна в законодателството и инвестиции в..

публикувано на 04.04.24 в 12:15

Може ли да се постави фотоволтаичен покрив на Екомузея с аквариум в Русе?

Фотоволтаичните системи са едно от решенията, с които можем да компенсираме вредата на човешката дейност върху природата. Все повече обществени сгради се захранват с възобновяеми енергийни източници и това е модел, който показва ползата от тази технология. Дали в Екозумея с аквариум в Русе има възможност за такава система и как може да се случи..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Столичната община приема проекти за интегрирано градско развитие до 9 май

Столична община приема проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027 Столичната община в качеството си на териториален орган по подбор на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027, кани всички заинтересовани страни за подаване на проектни идеи по Приоритет 1 на ПРР за изпълнение..

публикувано на 14.03.24 в 13:05