Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън поиска ускоряване на Covid ваксинацията

Джо Байдън
Снимка: БТА

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че до 100-ия ден от началото на мандата му - това е в средата на май - цели имунизацията на населението срещу коронавируса да достигне 200 милиона дози. Котата 100 милиона беше достигната миналия петък - на 58-ия ден от встъпването на Байдън в длъжност.

На първата си пресконференция в Белия дом тази вечер той каза, че очаква да се кандидатира за втори мандат през 2024-а.

Американският държавен глава заяви по време на виртуалното си участие в онлайн заседанието на Европейския съвет, че силен Европейски съюз е в интерес на Съединените щати.

Джо Байдън изразил очакване за тясно сътрудничество в борбата с Covid-19 и климатичните промени, както и по външнополитически въпроси от взаимен интерес, се посочва в съобщение на Белия дом.

По време на продължилата около час пресконференция Байдън обърна внимание на вътрешнополитически теми като отрече критики, че по-смекченият му подход към имиграцията е довел до повече деца по южната граница.

Toй също се изказа остро срещу водените от републиканци опити в някои щати за налагане на рестрикции при гласуване. 

На международната сцена Байдън отговори с „да“ на въпроса дали Северна Корея е топ приоритета му в чужбина. Той заяви, че Съединените Щати ще предприемат ответни действия,  ако Пхенян ескалира тестването на балистични ракети. Президентът обаче посочи, че е готов и за дипломация, която обаче трябва да е с условие – резултатът да е разпадане на ядрената програма на Северна Корея.

Обширно бе разисквана и темата с Китай като Байдън описа отношенията като сериозна конкуренция между две суперсили и поясни, че не иска конфронтация. Той нарече китайския президент Си Цзинпин автократ.

На пресконференцията президентът също се впусна в коментар, че бъдещите поколения ще изследват кое било по-успешно демокрацията или автокрацията. Байдън каза, че според него демокрацията притежава способите да се справи със съвременните предизвикателства и посочи също, че амбициите на Китай да стане най-богатата и най-влиятелната страна в света няма да се осъществят по негово време. Съединените Щати ще отговорят увеличаване на инвестициите в наука и изследвания, поясни Байдън.  

За изтеглянето на войските от Афганистан президентът изрази съмнения, че срокът за това от 1 май, поставен в договор от администрацията на Доналд Тръмп ще бъде спазен. „Ще се изтеглим. Въпросът е кога ще се изтеглим“, каза държавният глава. 

В Източното крило на Белия Дом Байдън отговори на въпроси от десет журналисти. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

145 години от приемането на Търновската конституция

Днес се навършват 145 години от приемането на Търновската конституция. 230 са били първите ни следосвобожденски народни представители, които са заседавали във Велико Търново от 10 февруари до 16 април 1879 година в Учредителното събрание и са приели първия български основен закон, с което е възродена българската държавност. 16 април се чества..

публикувано на 16.04.24 в 07:37
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски отново призова за активна подкрепа срещу руската инвазия

Украинският президент Володимир Зеленски поднови призивите си за активна подкрепа на Запада за неговата страна срещу руската инвазия, давайки за пример западната подкрепа за Израел при атаката от Иран, предаде БТА. Киев и Москва са били близо до споразумение за корабоплаването в Черно море Защитавайки Израел, свободният свят показа, че..

публикувано на 16.04.24 в 07:37

На второ четене: Бюджетната комисия разглежда промените в инвестиционната програма на общините

Бюджетната комисия в парламента ще разгледа на второ четене промените в Инвестиционната програма на общините.  Между двете четения е направено само едно предложение, което съдържа технически редакции. Общините имаха възможност за промени в проектите, заложени в Бюджет 2024. Текстовете трябва да бъдат одобрени от парламента.

публикувано на 16.04.24 в 07:29

Комисията по отбрана обсъжда 30% увеличение на заплатите на военните

Комисията по отбрана ще обсъди предложението за промяната на базата на която се определя размерът на основното месечно възнаграждение за военните. Предложението е подкрепено от всички парламентарни групи. След промените в Закона за отбраната парите на военните ще се формират, но въз основа на средната работна заплата за страната за второто..

публикувано на 16.04.24 в 07:26

Очаква се Румен Радев: Ще одобри ли Даниел Митов за външен служебен министър?

Служебният премиер Димитър Главчев предложи Даниел Митов за служебен министър на външните работи на мястото на Стефан Димитров. Предложението трябва да бъде одобрено от президента Румен Радев. Предложението за рокада в МВнР дойде няколко часа след изказването на лидера на ГЕРБ, който пред симпатизанти в столицата обяви, че в служебното правителство..

публикувано на 16.04.24 в 07:19
проф. Милко Палангурски

Проф. Милко Палангурски: Имаме комплекс за подарена държавност

"Последно действащият парламент се превръща в предизборен орган. Безсмислено е в една парламентарна държава парламентът дълго време да отсъства, но качеството на политическия живот може да изкористи тази идея ." Това мнение изказа пред БНР във връзка с последните конституционни поправки проф. Милко Палангурски, историк от Великотърновския..

публикувано на 16.04.24 в 06:54

Евродепутатът Илхан Кючюк ще бъде отличен с престижна международна награда

Днес в Рим българският евродепутат Илхан Кючюк, член на групата "Обнови Европа" и съпредседател на АЛДЕ, ще бъде награден с международната награда "Джовани Малагоди", учредена от фондацията "Луиджи Ейнауди". Тържеството е организирано в "Sala Zuccari" на италианския Сенат. Фондация "Луиджи Ейнауди" ще връчи първото издание на международната награда..

публикувано на 16.04.24 в 05:31