Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В центъра за диви животни на остров Занзибар „Cheetah’s Rock“

7
Зебрата Чака
Снимка: личен архив

Джени е европейка, учен, дресьор, пише статии и от малка се грижи за животните. При пристигането си в Африка решава да създаде нов център за спасяване на диви животни от бракониери (от най-големите, стигащи до 300 килограма, до най-дребните, побиращи се в човешка длан).

В него международният екип лекува диви и застрашени видове животни, дарява ги с щастие и когато оздравеят ги връща в тяхната естествена среда.

Един от последните им проекти е свързан със спасяването на 700 костенурки от рядък вид.

Галаговото джудже от породата на полумаймуните        Снимка: Славена Илиева

Джени е създател на Спасителния център за диви животни на остров Занзибар „Cheetah’s Rock“, което в превод означава "Скалата на гепарда Чита".  Тя подчерта, че в центъра работят акредитирани учени и изследователи. Планирането на дейностите започнало през 2011 година, а през 2013 се нанесли на територията, на която сега се намира резервата. Има все повече запитвания дали не могат да се подслонят или подкрепят още застрашени диви животни.

"Разбира се, този център можеше да бъде във всяка точка на света. Аз дори не знаех до тогава и за Занзибар. А за мен най-важното беше климатът да е подходящ за животните. Също и от политическа гледна точка търсех политиците да са благосклонни към подобен проект и да имат отношение по въпроса, а не да изгубим мястото и след една година и отново да търсим друга територия. Също така гледахме да няма много бури, да има гъста растителност с високи дървета, да е вододайна област, подходяща за животните. Знам, че туристите не обичат дъждовния сезон тук, но ние сме благодарни, понеже е полезен и за резервата и за животните", подчерта Джени.

Мишевидни елени - най-малките в света и спасени от бракониери      Снимка: Славена Илиева

Експертите се преместили от Европа с всички животни, които имали до момента.

"Но първото животно, което спасихме тук в Занзибар беше галаго (от групата на полумаймуните). То беше паднало от едно дърво, след което ни го донесоха и ние го отгледахме с биберон. Освен големите диви животни, имаме редки видове маймунки, птици, типични за Занзибар видове, които вече са на изчезване или животни, които са били обстрелвани и днес тези редки животни могат да бъдат видени тук, както и на страницата ни. Ако трябва да съм откровена, понякога се дразня, когато посетителите, които веднъж платили таксата в подкрепа на животните, не се отнасят с уважение към тях и към труда на служителите, които работят тук. Но това са част от уроците, които учим заедно. Наистина повечето от посетителите са много осъзнати в общуването, което създаваме", допълни Джени.

Бял Лъв в Резервата Читас Рок            Снимка: Славена Илиева

В резервата „Читас Рок" всяко същество си има история, една по-тъжна, друга поучителна, а третата дори невероятна - като тази на костенурките от Сейшелските острови, които биват спасени и въпреки, че един шейх ги е искал, те сега са на сигурно място.

"На територията на Резервата "Читас Рок", може да видите и големите хищни животни, които сме спасили и дори да ги докоснете, като например ивичестата хиена, леопарда, гепардите, белият лъв, пумите. Някой от тях са в карантина, както и днес ние хората сме в карантина. Гепардът Чита е едно от тях и от там идва и името на резервата. Гепардът, както знаете, развива скорост до 130 км/ч , той е най-бързото животно в света и възможността да се докосне човек до него и да си направи снимка е спомен за цял живот. Представете си тук е събрана цялата палитра на дивия свят. Имаме и влечуги, които са едни от най-редките на земята - като костенурките от област Паже, остров Занзибар и те стигнаха до нас пак, спасени от нелегалния трафик на животни".

Лемур от Мадагаскар в Резервата „Читас Рок“          Снимка: Славена Илиева

В предаването "Нощен хоризонт" Джени допълни:

"За мен е трудно да избера само една, но може би историята, която е много близка до моето сърце и благодарение на която, този проект се осъществи, е тази на зебрата Чака. Тя е родена в зоологическа градина в Германия и е щяла да бъде заклана до една година. Ние успяхме да спасим зебрата Чака, направихме всичко възможно тя да оцелее. До този момент аз също пишех статии за езда в списания и те се заинтересуваха дали могат да се провеждат дресировки по езда със зебра. И знаете ли, Вие видяхте и преживяхте общуването с Чака, всички получиха роза от Чака. Да, единствената в света зебра, която Ви подарява роза и играе футбол! По-голям чаровник от Чака няма - обича да играе и да общува с хората. Радвам се, че успяхме да спасим и това животно. Тук запознаваме хората с дивите животни и техните особености. Например защо зебрата има райета и какъв всъщност е цветът на зебрата и много други особености, за които може да научите тук на място и за другите редки видове".

Резервата за защита на диви животни „Читас Рок“      Снимка: Славена Илиева

Всички наши животни са спасени от тъжни обстоятелства или са ни подарени от центрове за диви животни с цел опазване, подчерта Джени.

"Пумата Ксения например е родена в зоологическа градина в Източна Европа, запазваме в тайна от коя държава идва. Тя е отнета от майката, когато е на 3 седмици. Не й давали мляко, била определена за търговия с домашни любимци. Намесихме се. Тя пристигна с хипокалцемия и няколко фрактури. След дълги месеци на лечение тя сега живее щастлив и здравословен живот с нас и се радва на много любов".

Гепарда Чита с инструктор                           Снимка: Славена Илиева

Това е един от многото разкази, с които служителите от центъра „Читас Рок“ в Занзибар ни учат на милосърдие и то сега по време на тези трудни месеци. Един урок по хуманност от далечен остров - от Занзибар с любов.

Найлоновите торбички са забранени в Танзания и Занзибар. За хората там основни аптеки са растенията в дворовете им. А за редките животни се грижат местните жители, правозащитници и учени от други държави.

Целия репортаж можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Ивайло Шопски

Ивайло Шопски от НД "Традиция" за очите към Дунава в българската история

Днес се навършват 148 години от избухването на Априлското въстание . По този повод за героичното време в българската история след подвига на априлци говорим с Ивайло Шопски от Националното дружество "Традиция" . Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил Да се обърнем към народното..

публикувано на 20.04.24 в 18:17
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53