Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени ли се ролята на синдикатите след протеста на работниците в букурещкото метро

Протест в Букурещ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Румънският премиер Флорин Къцу поиска да бъдат санкционирани участниците в протест на синдикалистите в букурещкото метро в петък, който определи като „незаконен“, съобщава сайтът Зиаре.

Премиерът поиска виновните да възстановят причинените щети, държавните институции да помогнат на гражданите и фирмите да си възстановяват понесените загуби, а заплатите на участниците в протеста да бъдат намалени с един ден.

Синдикални лидери заявиха в петък, че недоволството им е свързано с недостига на персонал и опасенията от възможно намаляване на заплатите.

Министърът на транспорта Каталин Друла обаче заяви, че истинската причина за стачката са икономически интереси, свързани с фирма на синдиката, ръководен от бившия депутат от опозиционната СДП Йон Радой, която стопанисва търговски площи в подлезите на метрото.

Раду Стокица е студент и автор на нашумяла и рядко срещана рубрика за синдикалните борби в Румъния на сайта “Барикада Румъния”. Той поддържа и канал в "Телеграм" за работническите борби в Румъния и по света. След като на 26 март 2021 г. метрото в Букурещ спря работа заради протест на служителите си, БНР го потърси за коментар.

Господин Стокица, на 26 март 2021 г. работниците от метрото в Букурещ спряха работа. Как се стигна до този протест?

"Това е дълга история, но в основата на събитията от края на миналата седмица стои лошата комуникация и диалог между министъра на транспорта Каталин Друла и синдикалния лидер от метрото - Йон Радой, който е смятан за политическо назначение и е обвиняван постоянно за това, че всички служители в метрото имат доста добри заплати, а работниците в Румъния в останалите сектори не са толкова добре заплатени за труда си. Спорове предизвиква и дейността на притежаваната от синдиката фирма, която е изградила много от търговските площи в метрото".

Какви са исканията на протестиращите от метрото в Букурещ?

"Тук проблемът се усложнява малко, защото от управляващата партия смятат, че исканията са свързани с финансовите интереси на синдикалния лидер Радой, а не с потребностите на работещите в метрото. В основата на спора са търговските площи, които според управляващите трябва да бъдат закрити, защото представляват риск от пожар. Но от това, което аз самият чух на място по време на протеста - сред исканията бе това - да не се намаляват заплатите на работещите, а и метрото да не се предава на мултинационални компании. Въпрос, който в момента не стои на дневен ред. Главният проблем обаче остава липсата на комуникация между работещите в метрото и Министерството на транспорта". 

Какво ще се случи след протеста в петък?

"Добър въпрос. Никой не знае. Миналата седмица имаше два големи протеста - един на полицейския синдикат, за който писа и Асошиейтед прес, така че вече имаше международно признание. Вторият - беше на служителите от метрото. Мисля, че след тези събития синдикатите вече ще са силни в публичните дискусии, макар да не знам дали ще имат успех. Но отсега нататък, когато хората говорят за държавни институции, те автоматично ще трябва да мислят и за синдикатите и ще ги възприемат като реална възможност за даване на някаква власт на работниците".

Напоследък в Румъния се провеждат различни протести на профсъюзи. Какви са причините за напрежението между правителството на Къцу и на синдикатите?

"Отговорът е лесен. Да погледнем международните федерации и конфедерации. Ще забележим, че много от тях са насочили вниманието си към правителството и към факта, че то не разбира ролята на синдикатите в държавата. Тоест, синдикатите са възприемани от правителството на Къцу като нещо хубаво, което съществува, но не бива да безпокои. Да, може да протестират, но не и да притесняват властите. Но когато протестират, правителството се оплаква от тях".

Интервюто на Владимир Митев от сайта "Мостът на приятелството" с Раду Стокица можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Водородът като задвижваща сила на бъдещето

"Водородът като нов енергиен източник" - това е темата на събитие , организирано преди дни от Ройтерс в Амстердам. Идеята е да се повиши успеваемостта на различни проекти, свързани с развитието на водорода като ключова задвижваща сила на бъдещето. Едва 4% от проектите към днешна дата достигат фаза на осъществяване. Събития като това в..

публикувано на 23.04.24 в 09:21
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Възможността за спад на активността беше туширана с изборите 2 в 1

Възможността още повече хора да не отидат да гласуват, беше туширана с изборите да бъдат 2 в 1. Тази позиция изрази пред БНР политологът Марая Цветкова. Това според нея е "най-доброто решение, което можеше да бъде взето". " Става все по-трудно за политолозите , не за анализаторите, на които им се пълнят главите с опорки от сутрин до..

публикувано на 23.04.24 в 08:31

Столтенберг и Сунак на посещение във Варшава, срещат се с Туск

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и британският премиер Риши Сунак ще посетят Варшава. Предвидени са срещи с полския министър-председател Доналд Туск. Риши Сунак ще обяви  отпускането на военна помощ за Украйна от 500 млн. британски лири и доставката на още боеприпаси, посочиха от  канцеларията на британския лидер, предаде БТА...

публикувано на 23.04.24 в 08:26

Разрастват се студентските протести в САЩ в подкрепа на палестинците

Студентските протести в Съединените щати в защита на палестинците се разрастват. Някои от университетите отмениха присъствените занятия, в други има арестувани. След ареста на  повече от 100 участника  от "Лагера за солидарност в Газа",който се беше разположил на тревните площи пред сградата на  Колумбийския унивесрситет  последваха..

публикувано на 23.04.24 в 08:06
Даниел Вълчев

"Юридически барометър" - 22 брой представят днес

От Центъра за правни инициативи съобщиха, че днес ще бъде представен 22-и брой на „Юридически барометър" . Това е  е гражданска инициатива за периодично наблюдение и оценка на състоянието и развитието на правния ред в България. Тя е ръководена от проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет, съобщава БТА. Тема на..

публикувано на 23.04.24 в 08:02

Имаме перфектната буря – растящо недоверие и в политиците, и в изборите

В най-добрия сценарий не би трябвало да се съмняваме в честността на изборите. От години обаче има нарастващо недоверие в политиците, както и нарастващо недоверие в технологията на провеждане на избори – тази година тези процеси ще имат своята съвместна кулминация. Това мнение изрази пред БНР Жоро Пенчев от Обединението за честни избори..

публикувано на 23.04.24 в 07:57
Единственият в България паметник на Екзарх Йосиф I е в Ловеч. Скулптурната творба е дело на Сейфетин Шекеров-Сефо

Дни на четенето в Ловеч

По повод международния ден на книгата и авторското право, който се отбелязва на 23 април Народното читалище „Изкуство 2022 г.“в Ловеч организира инициативата Дни на четенето. Инициативата на най-новото ловешко читалище е под наслова „Днешният читател е утрешният лидер“. Секретарят на читалището Наталия Георгиева призова младите хора да се..

публикувано на 23.04.24 в 07:57