Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Краен срок за обработка на документи по мораториума върху кредитите

Финансисти съвеватват да се търси диалог с кредиторите

| обновено на 31.03.21 в 12:20
Снимка: pixabay.com

Днес изтича срокът, в който се обработват документи по частичния мораториум върху банковите кредити. Според условията максималното отсрочване на плащанията изцяло или частично по даден заем може да е не повече от 9 месеца. Това означава, че ако нечие заявление е одобрено днес и е за пълния срок, то ще е валидно до края на годината.

Очаква се по-късно през деня в рамките на ежемесечното съобщение за състоянието на банковата система БНБ да оповести точни данни за разсрочените заеми към края на февруари по този ред. Към момента са ясни данните към 31 януари, според които са разсрочени задължения за над 8,2 милиарда лева1,8 милиарда лева е сумата, която е разсрочена от домакинствата.

Частичният мораториум първоначално изтече през септември, но след това бе подновен през декември до края на март тази година, след като бе направена препоръка на европейско ниво от Европейския банков орган.

Миналата година разсрочихме кредита си за шест месеца, след това поискахме още едно разсрочване, но ни отказаха, като казаха, че нямат официално становище от БНБ, че може да се разсрочи отново, искахме да има някакво разбиране, не че няма да си внесем вноските, но поне да е нещо изгодно и за двете страни“. Това сподели в предаването „Хоризонт до обед“ Маргарита Петрова, която прибягва до предоговаряне, след като съпругът ѝ изгубил работата си в сферата на туризма. Семейството разчита предимно на себе си и затова очакват банките да не са толкова агресивни. 

„Когато попаднем в такава клопка не бива да се крием и да се срамуваме, а да потърсим диалог с кредиторите“, поясни в „Хоризонт до обед“ Васил Караиванов, преподавател по икономика и финанси от Софийския университет. И допълни, че при потребителските кредити, когато няма ипотека, е добре да се отиде към разсрочване на кредита и да се отиде по-рано в банката, за да се договори преструктуриране. 

„Бързите кредити трябва да се връщат по най-бързия начин. Най-лошото, което може да направи човек, е да плаща текущите си кредити с бърз кредит – така се трупа лихва върху лихва. Тези хора трябва по-рано да отидат при финансиращата институция“.

Над 13 хиляди са одобрените искания за отсрочка от предприятия, като общата стойност е за над 6,4 млрд. лева. Сред потърпевшите е Калин Иванов, който е собственик на заведения: 

„На 1 април отпада частичният  мораториума и ние няма как спечелим пари за тези 20 дни, за да подновим дори по една вноска след първи април. Не знаем и дали ще има нов мораториум върху задълженията по банкови кредити“. Макар и да е получил помощ от държавата, единственият изход според него е отваряне на заведенията при спазване на всички мерки и намален капацитет.

Според данните на БНБ се наблюдава ръст от над 5700 одобрени общо отсрочки и за домакинствата, и за бизнеса спрямо декември миналата година

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС ще получи по-малко от очакваното количество Covid ваксини през второто полугодие

Страните членки на Европейския съюз ще получат по-малко от очакваното количество ваксини срещу коронавируса през втората половина на годината, съобщи агенция Ройтерс като се позова на работен документ на Европейската комисия. Според изчисления на EK Европейския съюз ще получи около 900 милиона дози ваксини срещу Covid-19 в сравнение с 980..

публикувано на 24.06.21 в 22:26

Един загинал и 51 души в неизвестност след срутване на 12-етажна жилищна сграда в Маями

Най-малко един е загинал при частично срутване на високоетажна жилищна сграда в Сърфсайд, градче в покрайнините на Маями. Местните власти съобщиха, че с 51 души, които се предполага, че са били в сградата не е установен контакт. Има вероятност някои от тях да не са били по домовете си по време на срутването. Все още не се знае какво е..

публикувано на 24.06.21 в 21:57
Европейска среща на върха, 24-25 юни 2021г, Брюксел

ЕС: Да останем бдителни и координирани в действията си срещу Covid-19 с оглед на мутациите

След първия ден на срещата на върха в Брюксел европейските лидери приеха заключения във връзка с пандемията от Covid-19, в които посочват, че трябва да останат бдителни и координирани в действията си по нейното развитие, особено при появата на мутациите. Лидерите подчертават, че дигиталният сертификат ще облекчи трансграничното движение и че..

публикувано на 24.06.21 в 21:26

В Смолян гори голям пожар на покрива на бизнес сграда

Голям пожар гори в Смолян на покрива на бизнес сграда, в която се помещават различни офиси и адвокатски кантори. Няма пострадали хора, като целият състав на пожарната в Смолян се бори с огнената стихия. Избухналият голям пожар е на новия център на Смолян на ул.“Бузлуджа“ -   на последния етаж в сградата на бизнес центъра. Над областния град..

публикувано на 24.06.21 в 20:59
Брънековата къща, Ямбол

Брънековата къща в Ямбол ще бъде откупена от наследниците с общински средства

Една от емблематичните сгради на Ямбол – Брънековата къща, ще бъде откупена от наследниците с общински средства. Сградата е паметник на културата от местно значение, но близо 20 години се руши. Общинският съвет на Ямбол подкрепи предложението на кмета Валентин Ревански къщата да бъде откупена срещу 130 000 лева. Това се оказа единственият..

публикувано на 24.06.21 в 20:45
Павликени

Започнаха честванията за празника на Павликени

С откриването на международна фотоизложба и концерт тази вечер в Павликени започнаха честванията за празника на града.   Тази година Павликени отбелязва 78 години от обявяването си за град. Част от честванията за празника е международният фотопленер "Павликенският край и неговите хора".   "Той се утвърди като емблематична проява и с..

публикувано на 24.06.21 в 20:01

В Ловеч без такси за децата на възраст 4-6 г. в детските градини от 1 юли до края на годината

В Ловеч родителите на деца на възраст 4, 5 и 6 години, които подлежат на задължително предучилищно образование, няма да плащат такси за храна в детските градини от 1 юли до края на календарната година. Това реши днес Ловешкият общински съвет. Средствата за покриване на разходите за храненето на децата ще бъдат осигурени от държаната..

публикувано на 24.06.21 в 19:54