Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 3-то място по смъртност сме в ЕС след Унгария и Чехия

Министър Ангелов: Намираме се в най-върховата част от третия пик

| обновено на 01.04.21 в 12:26
Проф. Костадин Ангелов
Снимка: БТА

За последните 2 седмици в страната наблюдаваме покачване на случаите на Covid-19, съобщи на редовен брифинг за разпространението на коронавируса здравният министър Костадин Ангелов.

Според данните от експертите се намираме се в най-върховата част на пика, който е трети за нашата страна. Очакваме и данните показват, че започваме да вървим в най-високата част на платото.

Има натиск върху лечебните заведения у нас – най-вече в София-град, Бургас, Варна и Шумен, но смъртността е по-ниска, в сравнение с есенната вълна, съобщиха здравните власти.

Но най-големият натиск е върху психиката на хората, подчерта проф. Ангелов:

„Различни хора се опитват да окажат натиск чрез боравенето със страховете и надеждите на всички. Моля, всеки един български гражданин да бъде спокоен. Да знае, че системата на здравеопазването е готова и подготвена. Нямаме никакви притеснения. Искам да изкажа благодарностите си към всички лекари, които са на първа линия“.

Около 15 000 са ваксинираните дневно през последната седмица – очакваме това число да се увеличи с пристигането на допълнителни количества ваксини от най-предпочитаната към момента – на основата на информационна РНК.

„Може би сме единствената държава в Европа, в която хората имат достъп ваксина, стигат до тази ваксина и се отказват заради това, че не е избраната от тях ваксина. Искам да ви кажа, че има държави, в които няма никакви ваксини…Очакваме до края на април да получим достатъчно количества ваксини, с което да дадем възможност на хората да направят своя информиран избор по отношение на вида ваксина“, подчерта министърът. 

Общо около 700 000 дози ваксини се очакват до края на месеца. Около 16 април се очаква и първата доставка на ваксината на "Янсен" ("Джонсън и Джонсън").

За поредна седмица започваме да обръщаме тенденцията на брой положителни тестове и брой излекувани от лечебните заведения.

259 563 е общият брой на излекуваните.

Отчитаме от разговорите с експерти тази седмица, че приблизително такъв е и броят на българите, които са излекувани и не са отразени в системата и са прекарали безсимптомно заболяването. Те заедно с ваксинираните правят близо 1 милион души.

Има възможност за увеличаване на леглата в болничните заведения, отбеляза още Костадин Ангелов. 

Ангел Кунчев

На база на 14-дневната заболеваемост България се намира на 5-о място в Европейския съюз със 732 на 100 000, съответно на 2-ро място на Балканския полуостров, съобщи на свой ред главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Смъртността у нас на база 14 дни е 21 на 100 000, което ни нарежда на 3-то място в ЕС след Унгария и Чехия и 1-во място на Балканите, каза още той. 

С най-висока заболеваемост вътре в страната е София-град с 1018, следван от Силистра с 1002, Бургас – 986, Перник – 857.

Към момента 7 области са със заболеваемост над 800 на 100 000 и още 7 са с под 500 на 100 000, които са най-слабо засегнати – Търговище (281), Кърджали (302), Видин (308), Разград (342), Пазарджик (413), Велико Търново (474), Габрово (494). 

Здравните власти прогнозират, че до няколко седмици ситуацията ще се нормализира.

„Ако нещо затворим, аз получавам около 100 имейла колко е полезно човек да ходи на басейн, на фитнес. В момента, в който ги отворим, другите 50% ни обясняват какви идиоти сме. Сегашната вълна води до висока хоспитализация, но до не чак толкова висока смъртност и до наполовина по-малко процент на положителните тестове, което значи, че имаме резерв, който може да ползваме“, подчерта доц. Кунчев. 

Данните показват още, че хоспитализираните сега са много повече отколкото през втория пик през есента, но лечебните заведения се справят - заети са 74% от леглата за неусложнени пациенти са заети, както и 71% от леглата за интензивно лечение.

„Поне за София мога да кажа, че всички болници имат готовност, имат резерв – този резерв не е на 100% запълнен, имаме възможност дори при повишаване на броя на новозаразените да реагираме адекватно и дадем всичко, което е необходимо за лечението на пациентите“, заяви шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Относно частичното разхлабване на мерките от днес здравните власти се надяват чрез това действие да се въведе ред в спазването на мерките и съобщиха, че се търси баланс между това икономиката да работи и да се запази психичното здраве на българите, но при покачване на новозаразените мерките ще бъдат отново затегнати.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на Продължаваме промяната провеждат среща с членове и симпатизанти на партията.  НС реши: Министърът..

публикувано на 19.04.24 в 21:54