Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двете Кореи с обща кандидатура за олимпийските игри през 2032 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Република Южна Корея е изпратило писмена заявка до Международния олимпийски комитет (МОК) за съвместна кандидатура с КНДР за домакинство на летните олимпийски игри 2032 година, съобщава агенция "Йонхап", позовавайки се на правителствено изявление. 

През ноември 2020 година Сеул и Пхенян се договориха официално да уведомят МОК за намерението си да бъдат домакини на Олимпийските игри през 2032 година.

Президентът на Южна Корея Мун Дже Ин и лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун подписаха споразумение за обща кандидатура през септември 2018 година по време на мирни преговори между двете враждуващи страни, но след това идеята не бе коментирана повече, а впоследствие отношенията между двете страни сериозно се влошиха. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Първа професионална футболна лига

Ботев (Пловдив) - Берое пряко по "Хоризонт"

Два мача от 19-ия кръг на футболното ни първенство ще се изиграят днес. От 14 и 15 часа Ботев Пловдив приема Берое, като тази среща ще предаваме пряко по програма "Хоризонт" и радио Пловдив. А от 16 и 30 часа Лудогорец играе срещу Черно море. Вчера в първата среща от кръга отборите на Царско село и Етър завършиха наравно 2:2. неделя: Ботев Враца - Славия..

публикувано на 07.12.19 в 08:15
Техническият директор Александър Иванов и треньорът Атанас Петров с наградата.

ВК Хебър парира чужди мениджъри заради Шампионската лига

Волейболистите на Хебър (Пазарджик), които спечелиха Купата на България в своята зала "Васил Левски", бяха избрани за Отбор на месец януари. Те събраха 12 гласа във вота на спортните редакции, втори са баскетболистите на Балкан с 4, и волейболистите на Нефтохимик с 3.  Треньорът на Хебър Атанас Петров заяви, че си е поставил две цели -..

публикувано на 22.02.19 в 14:09
Мартон Фучович спечели в 3 сета.

Мартон Фучович стигна в София до втори финал в кариерата

Непоставеният Мартон Фучович е първият финалист в АТР 250 тенис турнирът София Оупън. Унгарецът направи обрат в зала „Арена Армеец“ срещу Матео Бератини от Италия и го победи с 5:7, 7:5, 6:3 след 2:17 часа игра. Така Фучович ще играе за втори път в кариерата си в мач за титлата след турнира в Женева на клей, който спечели през миналата..

публикувано на 09.02.19 в 16:47
Александра Фейгин е първа и на

Александра Фейгин първа в кратката програма на "София Трофи"

Най-добрата българска състезателка Александра Фейгин спечели убедително кратката програма при жените в четвъртото издание на турнира по фигурно пързаляне "София Трофи", който се провежда в Зимния дворец в столицата. Организатор на надпреварата, която е за мъже, жени, юноши и деца, е кънки-клуб "Денкова-Стависки". Входът за зрители е свободен...

публикувано на 09.02.19 в 08:22
Нефтохимик 2010 е на полуфинал.

Носителят на купата Нефтохимик 2010 на полуфинал

Носителят на трофея от миналия сезон Нефтохимик 2010 се класира за полуфиналите в турнира за купата на България по волейбол при мъжете. В зала "Васил Левски" в Пазарджик бургазлии спечелиха драматично с 3:2 (17:25, 25:22, 25:21, 25:27 и 15:11) срещу ЦСКА. "Червените" взеха аванс в резултата след 25:17, но след това отборът от Бургас игра много по-силно..

публикувано на 11.01.19 в 17:41