Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 21 000 изселници в Турция са подали онлайн декларация за гласуване

Снимка: Тоня Димитрова, БНР

Над 21 000 изселници в Турция с български паспорти са подали онлайн декларация за гласуване, сочат списъците на Министерството на външните работи. 35 са секциите в Турция, а в деня на вота е в сила полицейски час със забрана за излизане за турските граждани.

Пандемията е голямата неизвестна и може да доведе до рекордно ниска избирателна активност на български избори в Турция. Но този път заради Covid-19 не се очаква да има така наречените изборни екскурзии – автобусите с български гласоподаватели, които идват в България за деня на вота.   

Очакванията са пред 35-те секции в страната да има дълги опашки от чакащи да гласуват. В Истанбул са отворени 7 избирателни секции за вота в неделя.

Последни часове остават преди животът в Турция да замре за уикенда, когато има забрана за излизане, затварят магазините и кафенетата. Изселниците с български паспорти ще могат да отидат до секциите с български личен документ. В квартал Авджълар в Истанбул за организирането на вота помага Хюлия Алтън.

"Същата организация, която сме правили преди години, същата е пак. Само сега в момента какво има – маски има, дезинфектанти има, трябва температурата да се мери". 

На предишните парламентарни избори всички трябваше да попълват декларациите си пред членове на СИК, сега процесът е улеснен. 

"Тези, които бяха попълнили декларации по електронен, имената им ще са по листите и по-бързо ще гласуват, но тези, които на място ще попълват декларация – сигурно ще има опашки". 

На предишните президентски избори в Одрин са гласували 600 души, а на парламентарен вот в миналото гласа си са давали до 1500 души. Сега онлайн декларация за гласуване са подали едва 203-ма души.

Според Хасан Кушку – основател на Сдружението на балканските турци, хората се опасяват от пандемията. 

"Няма да има много голям интерес, понеже хората се интересуват здравословно, а и взетите мерки не са достатъчни". 

По традиция изселниците в Одрин гласуват в местно училище, тази година секцията е отворена в консулството.

Председателят на Сдружението на балканските турци Джеват Гюнеш каза:  

"Според нас като сдружение помещенията по време на пандемия трябва да бъдат по-широки, по-големи, например училище – с голяма зала". 

Дълги опашки пред урните се очакват и в Бурса, Измир и особено Чорлу, където в две от секциите подадените онлайн декларации са близо 2000.  

"И сега не се вдигат автобуси да ходят до България да гласуват – тази година има две вероятности – или хората поради тази пандемия няма да искат да излязат от вкъщи да гласуват и ще има малко народ, или точно обратното – всички ще искат да излязат от вкъщи. Ще видим в неделя какво ще стане".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До края на 2026-а ще отпускат държавна помощ за акциза върху газьола в селското стопанство

До 31 декември 2026 г. се удължава срокът за прилагане на Схемата за държавна помощ  за отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство. Това решиха депутатите, приемайки окончателно промените в Закона за подпомагане на земеделските производители. Техен вносител е председателят на Комисията по..

публикувано на 24.04.24 в 15:48

Справките за ТЕЛК за желаещите да гласуват в мобилна секция - по електронен път

Справките за ТЕЛК на желаещите да гласуват в мобилна секция ще се правят по електронен път. От Министерството на електронното управление припомнят, че това е възможно след сливане на система за контрол на медицинската експертиза със Системата за обмен на справочна информация.  От Министерството приканват Сдружението на общините да подаде заявление, за да..

публикувано на 24.04.24 в 15:47

Безплатна винетка за хората с увреждания с електромобили

Хората с увреждания ще могат да получават безплатна винетка при ползване и на електрически автомобили с мощност на мотора до 160 конски сили. Това решиха депутатите, приемайки на две четения промени в Закона за пътищата, предложени от "Възраждане".  Досега от възможността за освобождаване от винетна такса се възползваха притежателите на леки автомобили..

публикувано на 24.04.24 в 15:44

Водата в четири кърджалийски села е заразена с ешерихия коли

Водата в четири села в област Кърджали е заразена с бактерията ешерихия коли. Направено е предписание за дезинфекция на водата, каза директорът на инспекцията Регионалната здравна инспекция Виктор Кирчев: "Обикновено по селата най-често излиза лоша микробиология, като е увеличен броят на коли формите във водата. Мерките са за предписание към В и К..

публикувано на 24.04.24 в 15:42
23 август е Ден националния флаг на Украйна

ЕК изплати помощи на Украйна в размер 1,5 млрд. евро

Европейската комисия изплати втория транш от изключителното мостово финансиране за Украйна в размер на 1,5 млрд. евро. Това става след положителната оценка на Комисията по договорените условия за реформи в правосъдието, борбата с прането на пари, управлението на обществените финанси, бизнес обстановката и ситуацията в земеделието. През март..

публикувано на 24.04.24 в 15:25

Клуб "Жътвари" и "Милостиво сърце" с благотворителност в Добрич

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора в навечерието на великденските празници.  Инициативата се организира вече осма година и е плод на общите усилия на Фондация "Милостиво сърце", Клуба за народни танци "Жътври", както и на десетки доброволци. Хранителните пакети винаги се подготвят и..

публикувано на 24.04.24 в 14:57

Старинни предмети и металотърсач намери полицията при претърсване в плевенско село

Старинни предмети и металотърсач са намерени вчера при предприето претърсване на адреса в село Чомаковци. Процесуално-следствените действия са осъществени от служители от сектор "Противодействие на криминалната престъпност" ОДМВР – Плевен в хода на специализирана операция. На основание чл.83 от ЗМВР е извършена проверка в дома на 42-годишен...

публикувано на 24.04.24 в 14:52