Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Игнатовски: Тарковски е предупредил за бъдещия спад на култура, но ние не го чуваме

Майя Праматарова: Забележително е умението му да срещне точните хора за даден филм

ANDREY TARKOVSKY INTERNATIONAL INSTITUTE - OFFICIAL PAGE
Снимка: facebook.com

Отбелязваме годишнина от рождението на великия филмов режисьор Андрей Тарковски. Проф. Владимир Игнатовски, един от големите ни кинокритици, е преводач на книга за Тарковски. Професор Владимир Игнатовски открива творчеството на Тарковски чрез първия филм на режисьора - „Иваново детство“. Впоследствие успява да се запознае с него и на живо:  

„Тарковски е особен човек. Един от малкото гении в световното кино, не само в руското. Той не беше лесен за контакти“, каза пред БНР проф. Игнатовски.

Андрей Тарковски израства в една изключително интелектуална среда, подчертава професор Игнатовски. Определя го като най-ерудирания режисьор на света. Това става ясно и от книгата на режисьора „Уловеното време“.  

Говорейки за „Сталкер“, си спомняме и за „Соларис“ – филмите на Тарковски, които той посвещава на научната фантастика. Според професор Игнатовски жанрът е само завесата, зад която се крият богатите послания и търсения на режисьора.

facebook.com„Той се мъчи в рамките на научната фантастика да разкаже своята представа за хората, за поведението, за моралната отговорност. Той не се интересува от Космоса, а от вътрешното състояние на хората, за него това е само повод да му разрешат да прави филми - погледнете колко години минават между един и друг от филмите си, той трудно пробиваше в ситото на цензурата. Той чака по 5-7 години да направи филм…“, каза още в „Хоризонт до обед“ Игнатовски.

Андрей Тарковски оставя след себе си седем филма. Той е един от хората на изкуството, които предвиждат и предупреждават за процесите, които наблюдаваме в съвременното общество:

Той ни е е предупредил, но ние не го чуваме…цялата тази унес по благоденствието, по потреблението, спадането на културата, той го е разбрал от своята висота…“, посочи проф. Игнатовски.

"Всички в неговото семейство са се занимавали с поезия и кино, познавам сестра му Марина и смятам, че той е силно творческа личност", коментира пред БНР Майя Праматарова от Българския културен институт в Москва.

"Интересни са взаимовръзките му с другите големи кинодейци. Забележително е било умението му да среща точните хора в точния момент - на вълната, на която той се намира при правенето на даден филм. Един от ключовите послания във филмите му е образът на детето, музиката на Бах...", каза още Праматарова.

Още по темата в звуковите файлове



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51

Иванка Бечева изследва историята на Карабунар

Днес гост в рубриката „Горещо сърце“ е  историкът Иванка Бечева от пазарджишкото село Карабунар.   Нейната изследователска страст е свързана с историята на родното й място.  През годините открива неизвестни до момента факти и документи, свързани с духовното и икономическото развитие на селото.  В една от книгите й „Карабунар, история..

публикувано на 24.03.24 в 07:20