Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диаграма на истината и лъжата

Как функционира Детекторът на лъжата и какви са последствията от нашите „ДА“ или „НЕ“ - интервю за „Изотопия“ с полиграфиста Евгени Матеев

"Полиграфът е добър възпитателен метод“, казва Евгени Матеев
Снимка: Детектор на лъжата
Може ли показателите на тялото ни - дишане, пулс, реакции, да покажат колко сме искрени? Едно техническо средство ни сблъсква с последствията от нашите действия в миналото. Това е полиграфът, известен още и като Детектор на лъжата. „Изотопия" се окичва с кабели и се заема с графичните, моралните и корпоративните измерения на истината и лъжата.

Сядаме на „горещия“ стол с полиграфиста Евгени Матеев, който ни обяснява как функционира машината: „Чрез този уред следим за наличието на физиологични реакции. Това са процесите на дишане, сърдечна дейност и кожното съпротивление, които не подлежат на съзнателен контрол от страна на човека. За тях отговаря автономната нервна система.

По време на полиграфското изследване се подава вербален стимул - въпрос. Когато човек излъже, в тялото му възникват редица промени и реакции.

Евгени Матеев: „Първата реакция е страх от разкриване на лъжата - никой не иска да се разбере, че лъже. Ако някой е присвоил голяма сума пари, ще има последствия за него. Има и реакция на базата на наличието на мисловен процес. Когато човек променя отговора си, той използва мисловно усилие, което също провокира реакции. Последната реакция е преживяване на това, което се е случило. „Ти присвои ли лаптопа от офиса?

Изследваното лице отговаря с „Не“ и той преживява как се е случила кражбата - как е влязъл, как го е прибрал в чантата и го е изнесъл от офиса."

Стратегия на въпроса

Отговорите са важни, но е от ключово значение е как ще бъдат задавани въпросите. Полиграфистът обяснява, че човек може да реагира на базата на стимули, които са от периферията на въпроса. Затова явяващите се не трябва да неглижират въпросите, а да споделят всичко, което е свързано с обхвата им. Въпросите се обсъждат в детайли преди теста. Изследваното лице трябва да е наясно, за да може да отговори категорично с „ДА“ или „НЕ“ и да се установи дали не се прикрива нещо друго.

Самата процедура  не е репресивна, изследваното лице не се набеждава, всяко нещо от изследването предварително му се обяснява. Абсолютно доброволно е, той подписва декларация. Няма никакви подвеждащи въпроси и лицето може да прекрати изследването във всеки един момент.


Служебната лоялност - топ тема за полиграфско изследване

Евгени Матеев казва, че полиграфът се използва от компании при подбор на кадри, за да проверят своите кандидати дали в миналото са извършвали нелоялни дейности към предходен работодател, за износ на информация, за контакт с престъпен контингент, финансовото състояние на изследваното лице, както и дали има зависимости - наркотици, хазарт и други. Детекторът на лъжата се използва, както разбрахме по-горе, и при конкретни инциденти - кражба или злоупотреба.


Полиграфът като апарат за всяване на страх от последствията

„Когато човек се яви на това изследване, може да има последствия след това. Именно заради това полиграфът е добър възпитателен метод“, казва Матеев и разказва: „Потърси ни фирма, която се занимава със скрап и имат ведомствена бензиностанция. Всичките им служители имаха дизелови автомобили, защото това беше горивото, което се използваше. Направихме полиграфски изследвания веднъж. След това се обадихме във фирмата и ги попитахме дали искат да ги повторим. Собствениците ни казаха, че служителите вече са престанали да крадат гориво.

Графика на истината и лъжата

Как изглеждат истината и лъжата и какви физиологични реакции следи полиграфът? Обяснява ни Евгени Матеев:

„На изследваното лице първо поставяме два датчика: единият се слага хоризонтално в областта над гърдите, а другият в областта на корема. С тях се следят промените или реакциите в коремното и гръдното дишане. Когато вдишваме, графиката тръгва нагоре, а когато издишваме - надолу. Поставят се пластини на пръстените на ръцете на изследваното лице - показалец и безименен. С тях се установява дали изследваният реагира в своето кожно съпротивление. Последният показател е процесът на сърдечната дейност. Когато човек реагира, му се повишава кръвното, т.е. цялата поредица от сърдечни цикли се повишава. А когато релаксира - кръвното му намалява.

Не му се размина полиграфът на интервюиращия от „Изотопия“ и той се подложи на предварителен тест на Детектор на лъжата. На какви въпроси трябваше да отговаря, както и цялото интервю с Евгени Матеев - може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ела и ти" - каузата хора с увреждания да излизат сред природата

Фондация "Ела и ти" помага на напълно неподвижни или трудно подвижни хора да достигнат до различни кътчета в природата. Тези хора прекарват ежедневието си между четири стени. Така стигат до места, до които не биха могли да достигнат дори с помощта на свои близки, коментира в интервю за БНР Гергана Дойчинова от фондацията. Едва 25-30% от..

публикувано на 22.03.24 в 10:28

Защо книга на френски лингвист разсърди британците?

" Английският език не съществува,  това е просто лошо произнасян  френски ",  така е озаглавена новата книга на известния френски лингвист Бернар Черкилини. Книгата на колоритния френски лингвист предизвика реакции на Острова. В статия, посветена на книгата, "Таймс" написа: "Малцина биха отрекли, че английският е завладял света. Но..

публикувано на 20.03.24 в 12:51
Село Брадвари - празника Невруз

Ритуалите на алианите на пролетния празник Невруз в село Брадвари

Алиани посрещнаха пролетта в силистренското село Брадвари с празника Невруз , а кукери гонеха злите сили на Сирни Заговезни – Денят за прошка – в Айдемир.  И едните и другите прескачат огън за здраве и благодат.  И едните и другите посрещат пролетта и поставят началото на новата стопанска година.  Като алиани у нас се определят около 50 000..

публикувано на 20.03.24 в 10:08

В памет на патриарх Неофит, за прошката с отец Дончо Александров

Вие сте с рубриката „Духовен поглед“. Аз съм Румяна Иванова. Светла е паметта на Българския патриарх Неофит. Той е изключителна личност, създаден за патриарх. И след като премина от този свят, продължава да проповядва със спомените ни и с делата си. Спомням си първата ни среща. През пролетта на 1992г. светейшият патриарх Неофит беше декан на..

публикувано на 20.03.24 в 09:24

Илияна – Косара Колева, жертва на домашно насилие помага на жени като нея да излязат от кризата

Над 500 жени, деца и мъже, жертви на насилие или трафик, са потърсили и получили подкрепа в последните четири години в общинския кризисен център „Търновград“. В момента социалните работници, психолозите и терапевтите в този център във Велико Търново се грижат за две майки и техните шест деца, които са били жертви на домашно насилие, и за още..

публикувано на 18.03.24 в 09:19
Мира Сефанова

Жертва на домашно насилие помага на ромски деца

Житейските трудности някои хора приемат като проклятие, наказание от съдбата и негодуват срещу тях. За други обаче те са предизвикателства, справянето с които ги прави по-силни и по-упорити. Мира Стефанова е преживяла много за крехката си възраст. Омъжена твърде рано, станала майка на две деца , когато все още самата тя е дете,..

обновено на 17.03.24 в 13:05

УНИЦЕФ създава специални дигитални обучителни центрове за децата от Украйна

На училище в Украйна – какво да правим, ако попаднем на мина Всяко дете има право на образование – с тази мисия Деймиън Ренс от УНИЦЕФ пристига в Киев около десет месеца след началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна. Съвместно с ресорното министерство организацията полага усилия да осигури максимално добро образование на..

публикувано на 16.03.24 в 13:20