Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасностите от създаване на фалшив профил във "Фейсбук "с наша снимка

Снимка: БГНЕС

Ако съвсем случайно срещнете Хелън Джъдж във "Фейсбук", да знаете, че има нещо гнило в профила. За това сигнализира Светла Томова. Съвсем случайно Светла открила, че за съставянето на профила са били използвани нейни снимки, които са с нейни приятели. А фалшивият профил бил направен, малко след като започнала сътрудничество с хора от Азия, свързани с работата ѝ.

"Подозирам, че са ползвали снимки за създаване на лъжливи профили, за да припечелят, лъжейки хора", казва Светла Томова.

За създаването на фалшивия профил са ползвани снимки от периода, в който тя е стартирала нейната втора страница, за да промотира изкуство и доброволчески инициативи:

"Точно и заради това не мога и да ограничавам всичко, защото аз търся публичност със страницата. Плаши ме и създава друг проблем, защото преди няколко дни видях, че в края на март снимката на профила е била актуализирана, като е взета снимка от мое събитие". 

От "Фейсбук" отговорили на Светла, че не виждат противоречие с техните регламенти.

„Всичко е публично във "Фейсбук“, казва и Любомир Тулев:

"Всеки един може да вземе нейната снимка от този профил, който тя е създала и да създаде фалшив профил с нейното име и с нейната снимка".

Той е експерт по киберсигурност. Преди време е работил в кибер отдела на ГДБОП. Любомир Тулев казва, че кражбата е често срещата практика. А единственият начин да бъде ограничена, е нарушението да бъде докладвано.

"Фейсбук" имат много лимитиран процес от възможности, които да установят дали наистина аз съм този човек, който се представя, или не. Не казвам, че нямат възможности. Напротив - имат. Имат много контроли, като например, от време на време, ако засекат някаква ненормална активност, биха могли временно да заключат акаунта, да поискат официален документ да им представя като сканирана лична карта или шофьорска книжка, на която да се вижда ясно, че това съм аз като изображение, като профил на снимка, имена и прочие". 

Светла Томова направила скрийншот, качила го на своята страница и то публично, така че всички да го виждат, предупреждавайки за този акаунт.

„Социалната ми отговорност към всички хора - контакти и бъдещи, и хора, които ме следват от интерес към страницата, беше да ги уведомя за тази ситуация. Притеснява ме, защото такъв профил може да заблуди един ден и дъщеря ми". 

Опасенията на Светла Томова се потвърдиха само преди дни, когато хакери откраднаха над 533 милиона лични данни от "Фейсбук". Пълни имена, местоположение, дати на раждане, биографии, мобилни номера, адреси на потребители от 106 държави бяха публично достъпни. Данни за акаунти на 32 милиона американци, 11 милиона потребители във Великобритания и 6 милиона души в Индия се появи в хакерски форум. За сега "Фейсбук" не са потвърдили, но не са и отрекли информацията, припомня киберексперът Любомир Тулев. Но допълва, че това не може да е доказателство, че големите социални мрежи са станали немарливи за сигурността на данните.

"В случая с "Фейсбук"  със сигурност не можем да говорим за немарливост. За нея работят хиляди служители по сигурността, които се грижат за нашите лични данни. Със сигурност всички възможни секюрити аспекти и контроли са били адресирани. Въпреки това по някакъв начин група от хакери са успели да се доберат до тази информация и да я ексфилтрират. За съжаление живеем във времена, в които тази борба между хакери и между секюрити специалистите е като битката между котката и мишката". 

Данните на държавната агенция „Електронно управление“ илюстрират на местно ниво как изглежда тази битка. Статистиката от края на януари отчита за 2020 година 2 100 кибер-инцидента. Това е увеличение с 9 на сто спрямо 2019 г. Най-голям е бил процентът на регистрираните инциденти, дължащи се на измама - 47 на сто, следвани от инциденти със злонамерен код - 38 на сто. Били са изпратени над 18 617 имейла с указания и препоръки за разрешаването на инциденти, свързани с мрежовата и информационната сигурност.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40