Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14 кандидати се отказаха от място в парламента - 9 от ДПС, 3 от ГЕРБ-СДС и 2 от ИТН

ЦИК обяви окончателното разпределение на депутатските мандати

| обновено на 11.04.21 в 15:37
Снимка: БГНЕС

Окончателно ЦИК посочи кои 240 депутати ще заемат място в парламента, като обяви окончателния състав на 45-ото Народно събрание, давайки заключителната си пресконференция след проведения вот преди седмица.

Общо 14 кандидати се отказаха от място в парламента - 9 от ДПС, трима от ГЕРБ-СДС, включително лидерът на партията ГЕРБ Бойко Борисов, и двама от „Има такъв народ“. Техните места се заемат от следващите в листите.

Други 24-ма избрани в два района посочиха откъде ще реализират мандата си. Такъв избор направиха и партийните лидери Слави Трифонов, Мустафа Карадайъ, Христо Иванов, Корнелия Нинова, Николай Хаджигенов и Мая Манолова.

В "Държавен вестник" се публикуват днешните решения на ЦИК за избраните 240 народни представители в следващия парламент. Комисията изпълни в срок обработката на данните, а председателят Александър Андреев не скри, че изборите са били трудни, но успешно проведени:

"Появилите се в обществото и обществени нагласи, че поради различни причини, а именно, каквито са тежката обстановка в страната във връзка с пандемията, сложните изборни книги, които биха могли да забавят изпълнението на задълженията от страна на ЦИК, ние изпълнихме нашите правомощия и нашите задължения, съгласно Изборният кодекс, в този труден момент, в тези трудни избори с оглед обстановката в страната", каза Андреев и благодари на всички, участвали в провеждането на изборите.

ЦИК ще анализира целия изборен процес, в т.ч. трудностите и ще внесе в НС доклад с предложения за промени в изборното законодателство, съобщи председателят Андреев. 

"За да могат да бъдат допълнени или изменени и съответните текстове, в които ние видяхме, че би могло да има допълнителни неясноти или въпроси, които са поставени", каза той.

А що се отнася до последното разместване в имената на депутатите, включително и днес, ЦИК удовлетвори три желания на вече посочени за народни представители да не положат клетва в пленарната зала.

Това са Димитър Рунков от ГЕРБ-СДС, който се отказва да е депутат от Ямбол. Това направиха и двама от "Има такъв народ" - партията на Слави Трифонов, които отказаха да встъпят в правомощията си: Юлия Чортленева от Плевенския район и Николай Радулов от 24-ти МИР в София.

Преди това откази да са депутати направиха деветима от ДПС и други двама от ГЕРБ-СДС, включително и Бойко Борисов, за което има подадена жалба във Върховния административен съд. Така общо 14 избрани отстъпиха място на следващи в листите.

Най-активният подбор на депутатите си направиха от ДПС чрез пренареждане и откази да бъдат посочени за народни представители. От Кърджали първо се отказаха да са депутати кметът на града Хасан Азис и областният координатор Ресми Мурад.

Лидерът на партията Мустафа Карадайь, избран в два района, също се отказа от Кърджали и посочи Шумен, откъдето пък се отказа Айсел Руфат.

В Плевен откази дадоха Десислава Тодорова и Каролина Кьолер, които бяха изместили с преференциален вот Йордан Цонев, но той пък реши да посочи, че ще е депутат от Врачанския район.

В Софийския район ДПС също пренареди вота след отказ на първия и третия в листата.

В Пазарджик се отказа и евродепутатката Искра Михайлова.

При ГЕРБ се пренареди листата в Габрово. Отказа се 7-ият Павлин Ганчев, който получи преференциален вот и се изкачи на избираемо място.

Така от този район депутати са Томислав Дончев и Невена Минева.

Красимир Вълчев посочи да е избран от Шумен и така вкара в парламента от Стара Загора икономическия министър Лъчезар Борисов.

В Пловдив, след отказа на Бойко Борисов да е депутат, влиза Радомир Чолаков, а от Софийския район депутат на негово място ще е Христо Гаджев.

Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!“ ще е депутат от 25 МИР София и така освободи мястото в Пловдив на Мария Капон.

Десет бяха спечелилите в два района от листите на „Има такъв народ“. При изборът, направен от тях, листите по места също се пренаредиха.

Окончателното разпределение на мандатите в 45-тото НС между шестте политически формации:

ГЕРБ - СДС ще бъдат представени от 75 депутати, партията на Слави Трифонов "Има такъв народ"  - от 51, "БСП за България" - от 43, ДПС - 30 депутати, „Демократична България“ - 27, "Изправи се! Мутри вън!" - от 14 народни представители.

Мобилизация на българските общности зад граница, отчитат от ЦИК. При повече секции от предходни избори в някои от тях успелите да гласуват миналата неделя са над 1800, което е смятано за трудно постижимо.

Относно машините, с които се гласуваше в големите секции в страната предстои анализ на ЦИК, но броят на гласувалите с устройствата не се увеличава спрямо 2019 г. , казаха говорителите на Комисията:

"Процентът, съгласно информацията от обработените протоколи от нашите партньори, е 27%. Ще намерите същото число и на евроизборите. Точно 27% . Неговата устойчивост може би си заслужава анализ, не разбира се, от гледната точка на изборната администрация“.

Около 400 сигнали и жалби са подадени в изборния ден, съобщи говорителят на ЦИК Димитър Димитров, като посочи, че броят им идентичен с предходните избори.

За намерението на карантинирани, които не успяха да гласуват и обмислят да подадат колективна жалба пред съда и да поискат допълнителен ден за гласуване, говорителят Димитър Димитров обясни:

"В Кодекса е записано, че изборите у нас се правят в един ден. Давате си сметка, че ако има 20 хиляди души, които гласуват след като са излезли резултатите, те могат да изберат някакъв вид стратегическо гласуване, което никой и никъде не се препоръчва. 

ЦИК ще се съобрази и със съдебното решение по жалбата на гражданско движение БОЕЦ срещу решението Бойко Борисов да не бъде избран за депутат.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява самостоятелно и ще трябва да води преговори с други партии, успели да влязат в хърватския Сабор...

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница. По време на войната в Босна през първата..

публикувано на 18.04.24 в 23:00
Избори в РСМ

Започна кампанията за парламентарните избори в Северна Македония

В Република Северна Македония днес официално започна кампанията за парламентарните избори на 8 май.  БТА предава от Скопие, че на стената на коритото на река Вардар в центъра на града с големи червени букви на бял фон е изписано "Българите в конституцията е предателство”. Агенцията отбелязва, че това е прессъобщение от партията "Левица",..

публикувано на 18.04.24 в 22:57
Иранският първи дипломат Хосейн Амир Абдолахиан.

Иранският външен министър: Ще накараме Израел да съжалява, ако ни нападне

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан се зарече днес пред Съвета за сигурност на ООН, че страната му ще "накара Израел да съжалява" за всяко нападение срещу нея, предаде БТА като се позова на Франс прес. "Действията за самозащита и контрамерките на Иран са приключили, така че израелският терористичен режим трябва да прекрати всякаква..

публикувано на 18.04.24 в 22:47

До края на април ще е готова методиката, гарантираща сигурността на машинния вот

До края на април ще е готова методиката, която ще гарантира, че машините за гласуване ще отговорят на условията. Въпросът е бил обсъден на работна среща в Министерството на електронното управление.  Работна група от министерството, от Института по стандартизация и на Института по метрология ще изготвят актуализацията на методиката.  След това тя..

публикувано на 18.04.24 в 22:17

Шест грузински партии призоваха за протести срещу законопроекта за "чуждестранните агенти"

Шест грузински опозиционни партии призоваха за масови протести срещу правителствения законопроект за "чуждестранните агенти", който вече стана причина за многохилядни протести в столицата Тбилиси. Според опозицията, спорният законопроект цели да блокира пътя на южнокавказката страна към Европейския съюз и НАТО.  Грузия прие на първо четене..

публикувано на 18.04.24 в 22:00

Нов музеен обект край с. Шуменци разказва за Тутраканската епопея

Нов музеен обект отвори врати днес край тутраканското село Шуменци, където през 1916 година се е провела една от най-големите битки, дала началото на освобождението на цяла Южна Добруджа, битката за Тутраканската крепост. Той е на стойност близо 8 милиона лева. Нови технологии пресъздават битката при Тутракан Лентата на иновативния музей,..

публикувано на 18.04.24 в 20:15