Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Военноинвалиди се борят за по-висока финансова помощ от държавата

Снимка: Ани Петрова

Малко над 150 военноинвалиди се готвят да търсят правосъдие от Европейския съд по правата на човека, ако не успеят през националните институции да извоюват по-висока финансова подкрепа за техните вид и степен на увреждания.

Историята започва с приемането през 2019 г. на Закона за хората с увреждания. 164-ма военноинвалиди с право на чужда помощ следва да получават месечна финансова подкрепа в размер на до 25% от линията на бедност. Преместването им в друга категория – на хората с 90 на сто степен на увреждане с право на чужда помощ, би довело до по-висока сума на финансовата помощ – съответно в размер на 57% от линията на бедност.

Групата на военноинвалидите смята, че е лишена от допълнителни 111 лева доход, което месечно би струвало на държавата малко над 18 хиляди лева.

Адвокат Иван Сотиров от Съюза на военноинвалидите повежда институционалната и съдебна битка на тази малка група хора с увреждания. 

„Ние се борим да бъдем включени в линията на бедност. Разбирате ли какво безумие е това? Да кажете – вие сте бедни, ама ще стоите в по-„бедната“ графа“, коментира Сотиров за предаването „Хоризонт до обед“.

Тошко Тодоров от Враца през 1984 година е призован в казармата. Скрита аневризма се проявява по време на тренировка. След операция и престой в болница остава с увреждания и затруднение в говора. Вече 37 години той е в категорията първа група с чужда помощ. Счита отказа на държавата да отдели повече пари за хора като него за чиста дискриминация.

Чувствам се ощетен, аз съм отишъл в казармата със заповед, не съм се увредил на шосето. Ние нямаме възможност да работим, каквото ни дадат от държавата – с това се издържаме“, разказва Тодоров, който е предприемал срещи с местни депутати, за да им разясни казуса, но без успех. Изпращал е и писма до социалното министерство и премиера, също без резултат.

Основните аргументи на администрацията, които сме чували – ако дадем такава подкрепа на военноинвалидите, на тази малка група хора, ще надигнат глас други групи“ уточнява адвокат Сотиров, според когото подобно противопоставяне е неуместно.

Един от пътищата за решаване на казуса минава през Комисията за защита от дискриминация. След като било предписано министърът на труда и социалната политика да отстрани пряката и непряката дискриминация обаче и до момента Иван Сотиров не може да принуди МТСП да приложи правомощията си, за да се стигне до промяна.

Процесът стига и до съда, в няколко инстанции. Към момента Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите е подал жалба до Върховния административен съд, касаеща решението МТСП да не прилага законодателната инициатива, с която е овластено. Делото е насрочено за края на май.

Следващата стъпка е да бъде сезиран Европейският съд по правата на човека.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симона Велева

Симона Велева: Гласуването е политическото право, за което хората са се борили най-много

" Да участваш в избори е политическото право, за което хората са се борили най-много ". Това каза пред БНР  Симона Велева, доктор по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски" и преподавател в Американския университет в Благоевград. Тя коментира зачестилото говорене за възможността за ограничаване правото на глас на българите в чужбина...

публикувано на 12.06.21 в 14:05
15-годишният Николай Витанов

Кампания "Живот за Ники" събира средства за лечение на 15-годишния Николай Витанов

Родители, учители и ученици от столичното 120 СУ "Георги Раковски" застанаха зад кампанията "ЖИВОТ ЗА НИКИ". 15-годишният Николай Витанов е диагностициран с онкологично заболяване. За да се пребори с болестта, са нужни средства за лечение в чужбина.  Между 10 и 100 лева носят децата от столичното 120-о училище на класните си..

обновено на 12.06.21 в 10:25
Андрей Ковачев

Андрей Ковачев: Нелогично е, че тестовете за антитела не влизат в здравния сертификат

Нелогично е, че не се намери механизъм резултатите от тестове за антитела срещу коронавируса да бъдат включени в европейския цифров сертификат. Тази позиция изрази в интервю за БНР евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев.  В предаването „Преди всички“ Ковачев отбеляза, че докато резултатите от PCR теста са валидни в много..

публикувано на 11.06.21 в 09:22

Как да се подобри достъпът на жертвите на трафик до правосъдие и обезщетение

„България би могла да подобри достъпът на жертвите на трафик до правосъдие, като на първо място се приложи ефективно съществуващото в България законодателство, като има законодателство, според което активите и имуществото на извършителите може да бъде замразено и конфискувано“, каза в „Хоризонт до обед“ Петя Несторова, изпълнителен..

публикувано на 10.06.21 в 11:34
Овце порода Аваси

Фермери горят и изхвърлят тонове вълна годишно

Хиляди тонове в ъ лна се изхвърлят годишно в реките и деретата у нас  или се изгарят – за това алармират животновъдни организации. Никой в държавата не търси решение на проблема, който носи финансови загуби на фермерите и крие рискове от екологично бедствие , твърдят те. Почти никой, освен пряко засегнатите, не си дава сметка за..

обновено на 09.06.21 в 13:51

Михаил Миков: В решението на екоминистъра за прохода Петрохан става въпрос за екологично талибанство

„Въпросът е важен за цяла България, защото коридор номер 4, освен трасето Ботевград-Видин , трябва да има и едно второ трасе, да не говорим, че за направлението Солун това е по-прекият път. Атакувам решението на екоминистъра да прекрати процедурата по ОВОС, като немотивирано, нищожно, като противоречащо на закона“ , посочи пред БНР Михаил..

публикувано на 09.06.21 в 13:01
Доц. Васил Велчев, завеждащ сектор „Електрокардиостимулация“ в МБАЛ

Доц.Васил Велчев: Повторната употреба на стимулиращи устройства за сърдечната дейност е абсолютно забранена

„Правилата за употребата на тези устройства се покриват с тези правила, които важат за всички видове импланти вътре в човешкото тяло и към момента повторната употреба на подобен тип устройства е абсолютно забранена от нормативната уредба“, каза пред БНР доц. Васил Велчев, завеждащ сектор „Електрокардиостимулация“ в МБАЛ "Св. Анна" в опит да..

публикувано на 09.06.21 в 11:30