Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Казус от 2013 г. възобновява дебатите:

Оскверняване на паметник или право на изразяване

Защо българският съд не успява да разграничи политическата сатира от хулиганството

Снимка: Фейсбук - Калоян Ханджийски

Оскверняване на паметник или право на изразяване - глоба от 100 лева, постановена от български съд, всъщност ще струва на страната 10 хиляди заради поредното осъдително дело в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Калоян Ханджийски, 2013 г.  Снимка: БГНЕС

По време на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, около Коледа на 2013 година Калоян Ханджийски научава от благоевградските медии, че през нощта неизвестно лице е боядисало паметника на Димитър Благоев в центъра на едноименния град с характерната за Дядо Коледа/Дядо Мраз символика. Впечатлен, решава да довърши артистичната изява, като слага на главата на паметника коледна шапчица и му намята торба с надпис „Оставка“.

Михаил Екимджиев  Снимка: БГНЕС

Според българския съд Ханджийски е сложил шапката и наметнал торбичката и няма никакви данни, няма обвинение, че го е боядисал. Въпреки това е бил арестуван, държан близо 24 часа в полицията, а след това – много бързо осъден по архаичен указ за борбата с дребното хулиганство от 1963 година – разказа пред БНР адвокат Михаил Екимджиев, който представлява Ханджийски пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Тази негова политическа сатирична изява е квалифицирана от българските съдии като хулиганство, без изобщо да бъде отчетен специфичният политически контекст“, отбеляза Екимджиев в предаването „Хоризонт до обед“.

Дебатът за мястото и ролята на паметника на Димитър Благоев в града продължава вече 30 години, отношението към него е нееднозначно. Не може да се приеме, че извършеното от един човек в момент на ескалация на политическото напрежение и без да нарушава целостта на паметника, е хулиганство, заяви правозащитникът. По думите на Екимджиев хулиганската проява следва да е възприета като възмутителна и осъдителна от голяма част от обществото, а към онзи момент обществеността е била разделена.

Снимка: БГНЕС

ЕСПЧ анализира цялата предистория – кой е Димитър Благоев, какво се е случвало с неговия паметник, какво е отношението към зрелия социализъм от сегашна перспектива, какво е било съотношението на политическите сили през 2013 година и какво е било общественото мнение за протестите според социологически проучвания от това време.

„И на базата на този анализ, който е задължителен за всеки ерудиран съдия, той намира, че действието на Калоян Ханджийски категорично не е било хулиганство, защото не е целяло да демонстрира някакъв просташки бабаитлък, някакво неуважение към обществения ред, а нещо съвсем различно – политическа сатира, политически протест, който изцяло попада в предметния обхват на свободата на политическото изразяване“, посочи Михаил Екимджиев.

Паметникът без коледната шапчица и торбата на Калоян Ханджийски   Снимка: БГНЕС

Правото на изразяване се конкурира с други права и във всеки конкретен случай се търси равновесна точка между тях, заяви той. Страсбургският съд категорично не казва, че могат да се вандализират или оскверняват паметници, изтъкна адвокат Екимджиев.

„Тук има просто едно артистично заиграване. Самият паметник, освен произведение на изкуството, е един исторически и идеологически символ. На този символ Калоян Ханджийски противопоставя един сатиричен политически шарж. Една временна дегизировка, нищо укоримо, нищо незаконно.“

Проблемът е, че значителна част от националните ни съдии не различават в такива казуси дори силуета на основните права и свободи, които са ядрото на понятието конституционализъм, коментира Михаил Екимджиев.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16

Екатерина Баксанова: В момента сме като Алиса в Страната на изтеклите мандати

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове . Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си, събират компромати, "консервират" ги като зимнина в буркани за по-удобни времена – обикновено това..

публикувано на 23.04.24 в 09:11

"За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни

Днес отбелязваме Деня на Земята. Основната тема тази година е за пречистване на планетата ни от пластмаси .  И днес "За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни , заяви пред БНР Евгения Ташева от екологичното движение. И даде пример с използването на лични бутилка за вода, чаша, кутия за храна или чанта за..

публикувано на 22.04.24 в 09:50

Камарата на представителите на САЩ одобри военната помощ за Украйна

След месеци забавяния американската Камара на представителите одобри дългоочакваната финансова помощ за Украйна на стойност 61 милиарда долара. Средствата са от критична важност за защитата на страната във войната с Русия, като голяма част от парите ще бъдат използвани за въоръжаване на украинската армия. Финансовият пакет за Украйна беше приет с..

обновено на 21.04.24 в 01:54