Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Димитров: Политическите сили още опипват почвата, няма приближаване

Александър Димитров
Снимка: Емил Николов

Парламентът няма да има дълъг живот. Конфигурациите, възможни за съставяне на правителство - смислени и устойчиви, са твърде малко. Още повече че напрежението между партиите не намалява“. Коментарът пред БНР направи докторът по политически науки Александър Димитров, преподавател в УНСС. 

Според него предварително заявената подкрепа към партията „Има такъв народ“ е незряла

„Лесно е на приказки да казваш, че ще подкрепиш някого... „Има такъв народ“ ще се опита да предложи кабинет, но не мисля, че ще стигне до финална подкрепа. Няма разговори за това. Важно е дали ИТН може да води реално диалог с други политически сили. Но от партията все още стоят на позицията на антисистемна партия“. 

В предаването „Нещо повече“ Димитров изрази съмнение, че се водят реални и тежки разговори между политически сили за съставяне на кабинет

„Все още стоим на следизборна обстановка, в която нямаме приближаване, а само опипване на почвата дали нещо ще се случи“. 

По думите му, ако първите две формации, на които президентът връчи мандат, не успеят да формират доверие за съставяне на кабинет, то едва ли някоя от останалите ще успее:  

„Партиите са оформени като блокове - има партии на протеста, има една, която беше партия на протеста, но не е припозната като такава, има и два електрона - ГЕРБ и ДПС... ИТН, „Демократична България“, „Изправи се! Мутри, вън!“ имат възможност да стигнат до коалиционно споразумение, което да предложи кабинет и да търси подкрепа. Въпросът е дали ще търсят подкрепа. Проблемът е централната роля на ИТН, защото те не искат да водят никакви преговори. Ако променят поведението си, тогава с евентуална подкрепа на БСП в сянка, най-вероятно ще може да се състави кабинет“. 

Политологът прогнозира голяма вероятност за нови избори

Интервюто с Александър Димитров можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Диана Ковачева

Омбудсманът възрази срещу намерението на МОН за такса за второ явяване на матурите

Омбудсманът Диана Ковачева възрази остро срещу намерението на Министерството на образованието и науката да въведе такса за повторно явяване на матура за повишаване на оценката.  Идеята е залегнала в наредбата за оценяване на резултатите от обучението на учениците, качена за обществено обсъждане.  За повишаване на оценката от матурата ще се плаща..

публикувано на 29.03.24 в 16:34
Герхард Шрьодер

Шрьодер смята, че приятелството му с Путин може да помогне за прекратяване на войната

В едно от редките си интервюта бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер защити приятелството си с президента на Русия Владимир Путин и поиска преговори за прекратяване на войната в Украйна.  Пред германската агенция DPА той заяви, че Германия и Франция трябва да подновят опитите да се намери примирие между Русия и Украйна.  Герхард Шрьодер все още..

публикувано на 29.03.24 в 16:33

Възобновяват строителните работи по АМ "Хемус"

С началото на строителния сезон се възобновяват активните строителни работи в участъка от Боаза до пътния възел "Дерманци" на магистрала "Хемус". За продължаване изграждането на аутобана са осигурени над 233,6 млн. лв. от републиканския бюджет. За участъци 1, 2 и 3 са подписани тристранни споразумения между Агенция "Пътна инфраструктура",..

публикувано на 29.03.24 в 16:27

Весела Бабинова: Мечтая си за роли, които казват нещо и са по-трудни

"Мечтая си за роли, които казват нещо, по-трудни, не е задължително да са драматични . И в двете поприща – кино и театър, имам работа, колегите като че ли по-скоро ме оценяват. Доволна съм. Радвам се на възможността да правя това, което обичам" , призна актрисата Весела Бабинова в интервю пред БНР.  Преди дни тя спечели статуетката..

публикувано на 29.03.24 в 16:24

Трудова злополука в сладкарски цех в Симитли отне човешки живот

Мъж е загинал при трудова злополука в сладкарски цех в Симитли. Инцидентът е станал около обяд.  По първоначална информация той е бил затиснат от електрическа количка, тип "Стакер", която е била натоварена с материали.  Мъжът, който е представител на фирмата - доставчик, се е опитал да предотврати падането на количката с товара, но не е успял и..

публикувано на 29.03.24 в 16:24
Емануил Манолов

Община Павликени получава 2,2 млн. лева за инфраструктурни ремонти

Община Павликени получава два милиона и двеста хиляди лева за ремонти на транспортна и спортна инфраструктура. Финансирането е през Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Чрез Инвестиционната програма за общински проекти от националния бюджет с малко над 1,1 млн. лeва в Павликени ще бъде изцяло ремонтирана улица..

публикувано на 29.03.24 в 16:11

Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни

Посланикът на САЩ в България Кенет Мертен изрази разочарование от неуспеха на преговорите по сформирането на правителство и подчерта ненамесата на Съединените щати в тези вътрешни разговори: "Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни. Не е наша работа да се месим в тези дискусии. Публично окуражихме всички..

публикувано на 29.03.24 в 16:04