Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

200 години от рождението на Георги С. Раковски

| обновено на 14.04.21 в 20:58
10
Снимка: Стоян Радев

Днес се навършват 200 години от рождението на видния възрожденец и революционер Георги Стойков Раковски. Идеолог на националното освобождение и създател на Първата българска легия, Раковски ще остане в историята още като писател, журналист и етнолог.

Пред паметника на Раковски в родния му град Котел се събраха ученици, граждани и общественици. Отслужен бе и тържествен водосвет. Празничното шествие, което тръгна от Галатанското училище, бе водено от военната духова музика и кмета на града Коста Каранашев.

Приветствия отправиха Каранашев и историкът проф. Пламен Павлов. Те отново отбелязаха невероятния гений на Раковски и неговия принос за възникване на идеята за свободна България и първообраза на българската армия.

Пламен Павлов

Бяха поднесени венци на паметника, а Каранашев откри барелеф на Раковски на сградата на общината. Барелеф на Раковски вече има и във Военната академия, носеща неговото име.

Котленци и гостите на града чуха и рецитала на одата „Раковски“ в изпълнение на Янко Лазаров, а клуб „Традиция“ пресъздадоха тържествената легионерска клетва. Част от празничната програма бяха и спортни и културни прояви, включително концерт на Представителни ансамбъл на въоръжените сили и.

Кулминацията на честванията е тържествена заря-проверка в Котел.

Кметът на Котел Коста Каранашев изяви категорична подкрепа към идеята 14 април да се чества като Ден на Раковски.

Идеята рождението на идеолога на Българското Възраждане да се отбелязва така, както дните на Ботев и Левски е на Националната асоциация „Георги Стойков Раковски“.

Историкът професор Пламен Павлов, който днес присъства  на тържествата  в Котел по повод 200 години от рождението на Раковски, също подкрепи идеята.

„Този ден трябва да се превърне в национален празник, защото няма по-голям от Раковски в Българското Възраждане. От него започва всичко, което познаваме“, коментира кметът на Котел Коста Каранашев.

„Ние лобираме отдавна. Просто сега получихме подкрепата и на професорите-историци, надявам се и на парламента, и Министерския съвет“. 

Професор Пламен Павлов заяви, че при Раковски, както и при Левски има елемент на народна канонизация и е редно да има такъв ден, посветен на бележития котленец:

„Според мен категорично ще се случи. Първата решителна крачка е направена“. 

Той изтъкна, че особена заслуга за това предложение имат председателят на Националната асоциация „Георги Стойков Раковски“ проф. Кирил Топалов, професор Пламен Митев и ген. майор Груди Ангелов, ректор на Военната академия „Георги Раковски“. 

Коста Каранашев

Оригинален портрет на Георги Раковски показват в Историческия музей в Бургас.

По повод годишнината Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ открива две експозиции. „Мъдрост и разум в едно“ е изложбата, която представя оригинални архивни документи и старопечатни книги. Другата експозиция е озаглавена „Галерия на достойнството“. В библиотеката беше представено и специалното издание „Документалното наследство на Раковски", а гост на събитията беше вицепрезидентът Илияна Йотова.

Изложбата показва оригинални архивни документи. Те са изложени в Централното фоайе на Националната библиотека и в пространството пред нея, а сред експонатите е джобното тефтерче на Раковски, както и част от поемата „Горски пътник“, фотографии от родния му Котел и семеен портрет.

Изложбата в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ ще продължи до края на април. Салонът е отворен за посещения при спазване на противоепидемичните мерки и ще приема посетители от понеделник до петък от 8:30 до 20:30 часа. 

Документална изложба под надслов „Аз съм бил винаги българин…“ по случай 200 години от рождението на Георги Раковски беше открита в Сливенската галерия „Май“. 

Директорът на регионалната библиотека Росица Петрова разкри, че за първи път се показва позив писмо от Джузепе Гарибалди до Раковски.

"В който Гарибалди говори точно за това обединение и сътрудничество, което има за цел да разтърси игото на тираните и да се стигне свободата. Има едно такова хубаво обръщение - „Гърци, албанци, българи, унгарци, сърби, хървати, далматинци, румънци, бъдете готови! Големият ден наближава!“

Документът е от фонда на Националната библиотека, съхраняван е в трезора на БНБ и досега не е бил показван. Оригиналните документи ще бъдат изложени само на 14 и 15 април.

Останалите документи, факсимилета и снимки могат да бъдат разгледани до 24 април.

Чествания на 200-годишнината от рождението на Георги Раковски ще има още във Велико Търново, Карлово, Пловдив и Панагюрище. 

/Снимки от честванията в Котел: Стоян Радев/


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Изложба за Раковски в музея на София

Изложба, посветена на 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски, се открива днес в музея на София. Най-новата временна експозиция разказва за дейностите му като революционер, учен, поет, публицист и издател. Заниманията му..

обновено на 13.04.21 в 15:05

Онлайн научна конференция „Георги Стойков Раковски – 200 години безсмъртие“

Онлайн научна конференция „Георги Стойков Раковски – 200 години безсмъртие“ Кметът на Сливен Стефан Радев участва в Научна конференция с международно участие „Георги Стойков Раковски – 200 години безсмъртие“, която се провежда днес и утре. Тя е..

публикувано на 12.04.21 в 13:13

Военната академия в София отбелязва рождението на Г.С. Раковски

По повод 200 години от рождението на българския революционер Георги Стойков Раковски, Военната академия в София, носеща името му, е домакин на научна конференция. Събитието, на което ще бъде представена дейността на революционера в чужбина, е..

публикувано на 12.04.21 в 08:20
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мъж паркира автомобила си до президентството и се опита да влезе

Мъж във видимо неадекватно състояние паркира автомобила си в близост до сградата на президентската администрация и се опита да влезе там.  Инцидентът е станал около към 12:30. Органите на реда са извели мъжа от периметъра на сградата.  По-късно той отново..

публикувано на 28.03.24 в 16:33

Европейската прокуратура започна обиски в два хотела в български ски курорт

Европейската прокуратура в София започна обиски в два хотела в български ски курорт като част от разследване на измама със субсидия за Covid-19, съобщават от офиса в Люксембург.  През 2020 и 2021 година фирмата е получила 220 хиляди евро от..

публикувано на 28.03.24 в 16:30
Десислава Танева

Имотите от държавния фонд - под наем или аренда само чрез търг

Отдаването под наем или аренда на имоти от държавния поземлен фонд ще се извършва само чрез търг.  Това реши парламентът с окончателно приемане на промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Така отпада възможността за..

публикувано на 28.03.24 в 16:03

Пуснаха под парична гаранция мъж от монтанско село, блудствал с малолетно момиче

53-годишен жител на монтанското село Лехчево е бил задържан за блудствени действия спрямо малолетно момиче от селото . Сигналът за престъплението бил подаден от майката на момичето в понеделник в РУП - Монтана.  От снетите сведения от..

публикувано на 28.03.24 в 15:56

Мобилно приложение показва в коя аптека можем да намерим дадено лекарство

Налично ли е дадено лекарство в аптечната мрежа и в коя аптека може да се намери – такава информация могат да получат хората чрез подаване на сигнал за липсващ медикамент през мобилно приложение. То е активно и беше представено от Българската асоциация..

публикувано на 28.03.24 в 15:54

Софийската митница с нов директор

Териториалната дирекция "Митница София“ е с нов директор - Павел Манченко, който до момента беше представител на Агенцията в Постоянното представителство на България към Европейския съюз.  Манченко има над 27 години стаж в системата на митниците, заемал е..

публикувано на 28.03.24 в 15:47

В молдовския град Тараклия ще бъде открит филиал на Русенския университет

В молдовския град Тараклия ще бъде открит филиал на Русенския университет, стана ясно от постановление на Министерския съвет. От 2016 г. ръководството на Русенския университет полага усилия за откриване на свой филиал в молдовския град Тараклия и с..

публикувано на 28.03.24 в 15:46