Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Борисов почете 200-годишнината от рождението на Раковски

Борисов пред бюст-паметника на Г.С. Раковски в Борисовата градина
Снимка: ФБ на Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов почете днешната дата, на която се отбелязват 200 години от рождението на първият идеолог на българското революционно движение за освобождение Георги Стойков Раковски.

Във Фейсбук профила си Борисов публикува своя снимка пред бюст-паметника на Раковски в Борисовата градина като написа „Свободата от нас зависи“.

Краткият коментар на  Борисов е по аналог на изречение от Позива за въстание към българите, отправен от войводата Раковски на 1 август 1862 година при създаването на Първа българска легия, където революционерът пише „Нашата свобода от нас зависи“.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дим се издига след израелския обстрел на селата в района на Набатия, Ливан, 23 септември 2024 г.

Израел отхвърли призивите за прекратяване на огъня с "Хизбула"

Израел отхвърли глобалните призиви за прекратяване на огъня с движението Хизбула, което засили страховете от всеобща регионална война. Израелските сили продължават с ударите си срещу Ливан, при които бяха убити стотици. От "Хизбула" потвърдиха, че ръководителят на нейното звено за дронове Мохамед Срур е бил убит при израелски удар.  Премиерът на..

публикувано на 27.09.24 в 07:32

Норвегия обяви за международно издирване Ринсон Йосе, основал фирма в България

Националната следствена служба на Норвегия е обявила за международно издирване 39-годишният Ринсон Йосе, основател на регистрираната в България фирма "Norta Global". Мъжът е с норвежко гражданство и е от индийски произход и е разследван във връзка с доставените на ливанската групировка "Хизбулла" пейджъри, хиляди от които се взривиха едновременно..

публикувано на 27.09.24 в 07:30

НС не прие промените в ПВУ, свързани с терените на "Мини Марица Изток"

Последното задесание юбилейния 50-и парламент снощи завърши със скандал. В последните часове преди да излязат във ваканция заради предизборната кампания - част от депутатите окупираха трибуната и противопоставиха на обсъждането на точка от дневния ред, свързана с промени в Плана за възстановяване и устойчивост за рекултивиране на терените на "Мини..

публикувано на 27.09.24 в 07:27

Предизборната кампания започна

В полунощ на днешния 27 септември започна официалната предизборна кампания за предсрочните парламентарни избори, насрочени за 27 октомври. 19 партии, 9 коалиции и няколко независими кандидати за депутати се включват в официалната предизборна кампания. Правилата за провеждането ѝ остават без промяна. Основните са, че тя се води на български..

публикувано на 27.09.24 в 07:24
Снимката е илюстративна

Прокуратурата разследва има ли лекарска небрежност, причинила смъртта на бебе в Сливен

Окръжна прокуратура Сливен разследва случай на евентуална лекарска небрежност в частна гинекологична болница САГБАЛ "ЕВА", довела до смъртта на бебе в утробата на майката. За случая съобщиха адвокатите на 31-годишната родилка. Жената е била с четвърта бременност, а детето - доносено. По случая се самосезира и Изпълнителна агенция "Медицински..

публикувано на 27.09.24 в 07:19

Почина пианистката Марта Деянова

На 77-годишна възраст в Лондон почина голямата българска пианистка Марта Деянова, съобщи нейният син Мартин в социалната мрежа Facebook. Тя е възпитаничка на Българската държавна консерватория в класа на проф. Богомил Стършинов, усъвършенства клавирните си умения в Консерваторията в Антверпен, Белгия. От самото начало на професионалната си..

публикувано на 27.09.24 в 04:27

Световните лидери ще опитат да намалят смъртните случаи, причинени от резистентни бактерии

Световните лидери се ангажираха с намаляване на смъртните случаи, причинени от микроби, които са устойчиви на лекарства, по време на заседанието по темата на 79-ото Общо събрание на ООН в Ню Йорк. Според изчисления антимикробната резистентност води до смъртта на 4 милиона и 950 хиляди души годишно. Новата политическа декларация , подписана..

публикувано на 27.09.24 в 00:13