Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест пред парламента съпроводи клетвата на новите депутати

| обновено на 15.04.21 в 11:32
9
Демонстрантите искат нови избори и служебно правителство.
Снимка: Ани Петрова

Протестиращи са се събрали пред сградата на парламента с надпис "Съединението прави силата", където започва тържественото заседание, с което се открива новоизбраното 45-то Народно събрание. Те отправиха  искане парламентът да се саморазпусне и да има нови избори и служебно правителство.

Хората настояват и за пълно разследване на правителствата на ГЕРБ. Засилено е полицейското присъствие в района.

„Разследване на правителствата „Борисов 1, 2, 3“, достойна присъда и затвор за тези, които 12 години не само ограбват, но и подлагат българския народ на геноцид. Това народно събрание искаме да се саморазпусне, да има служебен кабинет и да се вземат максимално бързо решения за предсрочни парламентарни избори“, каза демонстрант пред парламента.

Първото заседание бе открито от най-възрастния депутат - Мика Зайкова, избрана от името на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ":

„И така, дами и господа, неумолимият ход на времето и датата в моя акт за раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание, за което съм много щастлива и дано да съм добра орисница“.

„Ние тук наистина можем да направим нещо много важно. Независимо от това, че сме различни, независимо от това, че имаме различни политически убеждения, мисля, че имаме една-единствена цел, а това е просперитетът на България и нейното достойно място в европейското семейство. И аз съм сигурна, дами и господа, че всеки един от вас ще даде максимума от своите знания и умения, за да постигнем тази цел“, заяви още Мика Зайкова.

След речта ѝ депутатите положиха записаната в Конституцията клетва да спазват законите и да се ръководят от интересите на народа, някои от тях дистанционно.

След това към новите депутати се обърна президентът Румен Радев, който в понеделник ще направи консултации с политическите сили. 

По време на днешното заседание ще бъдат избрани председател и заместник-председатели на парламента. Засега е ясно, че ГЕРБ ще предложат Цвета Караянчева за председател, а по неофициална информация - кандидатът за председател на втората по големина политическа сила "Има такъв народ" ще е Ива Митева. 

БСП вече обявиха Кристиан Вигенин като свое предложение за заместник-председател, а за този пост - коалицията "Изправи се! Мутри вън!" номинират Татяна Дончева. 

Също така стана известно, че Десислава Атанасова сменя Даниела Дариткова на поста председател на парламентарната група на ГЕРБ.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще оглави групата на социалистите, а Мая Манолова - тази на коалицията "Изправи се! Мутри вън!".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който отказа депутатското си място в 45-ото Народно събрание, призова избраните си депутати още днес да депозират промени в Изборния кодекс за мажоритарно гласуване:

"Защото всичките ми се струва, че много лъжеха за мажоритарните избори, че били „за“ тях. Да видим колко са били честни! Ние с партията "Има такъв народ" може да го приемем - отиваме на мажоритарни избори и тогава вече мажоритарно избраният парламент може, ако щѐ, всеки ден да сменя прокурор, премиер, каквото искат да вземат като решение. Това ще е гласът народен, гласът Божи".

Мая Манолова пък обяви, че вече е готов проектът за създаване на Комисия за ревизия на досегашното управление:

"Ще поискаме изслушване на Борисов още в петък за Плана за възстановяване и устойчивост". 

БНР предава пряко първото заседание на 45-ия парламент. Церемонията започва в 9 часа и ще може да я проследите и на Фейсбук страницата на БНР и на сайта ни bnr.bg.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Бургазлии: Новите депутати трябва да се обединят и да работят за народа

Новоизбраните депутати в  45-тото Народно събрание се събират за първи път днес, в старата сграда на парламента . Това ще стане точно в 09:00 часа. Съгласно Конституцията първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния..

обновено на 15.04.21 в 09:02
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правителството следи ситуацията Израел - Иран и е в готовност за евакуация на българи

Във връзка с атаките в Близкия Изток министър-председателят и правителството е в координация с ресорните ведомства и следи ситуацията, като има готовност за евакуация на българските граждани. Това съобщават от Министерския съвет. От там допълват, че..

публикувано на 19.04.24 в 08:15
доц. Наталия Киселова

Доц. Наталия Киселова: Криза няма. Излишно е да се притиска президентът

Криза няма. Президентът не е казал, че няма да издаде указ. Той пита защо се предлага такъв кандидат за външен министър. Това заяви пред БНР конституционалистът доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право. Нуждае се от..

публикувано на 19.04.24 в 08:01

Зелена градска среда се обсъжда на форум в Кипър

Новаторски идеи, добри практики и политики за развитието на устойчива, зелена и интелигентна градска среда ще бъдат дискутирани днес на втория "Кипърски форум на градовете" /Cyprus Forum Cities 2024/. Това е най-голямата конференция в областта на..

публикувано на 19.04.24 в 07:56
Никола Стърджън

Съпругът на бивш първи министър на Шотландия - обвинен за присвояване на средства

Съпругът на бившия първи министър на Шотландия Никола Стърджън беше обвинен във връзка с присвояването на средства от Шотландската национална партия, на която беше генерален директор до март миналата година. 59-годишният Питър Мърел беше задържан..

публикувано на 19.04.24 в 07:55

ЦИК обявява местата за гласуване в чужбина

Очаква се днес Централната избирателна комисия да обяви местата за гласуване в чужбина за изборите 2 в 1. Те ще бъдат в държавите, които на произведени до пет години преди изборния ден избори, е имало образувана поне една избирателна секция, в която..

публикувано на 19.04.24 в 07:47

След израелските удари: Иран спря полетите над няколко града

Иран спря полетите над няколко града, включително централния град Исфахан. Държавната иранска телевизия предаде, че противовъздушната отбрана е унищожила три дрона в небето над града. По-рано беше съобщено, че близо до летището там се чуват експлозии...

публикувано на 19.04.24 в 07:43

"Съседите" и травмите от комунизма представя България тази вечер на Венецианското бианале

Българският павилион на 60-то юбилейно издание на Венецианското биенале се открива тази вечер. Най-старият и престижен световен форум за съвременно изкуство ще продължи до 24 ноември и се провежда веднъж на две години. Мотото тази година е..

публикувано на 19.04.24 в 07:41