Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„По ръба“ с Калина Андролова:

Потьомкини села и забавни декори

Снимка: БГНЕС

Демокрацията представлява възможността на мнозинството обикновени хора да участват чрез избори, дискусии, партийни и други организации във формирането на дневния ред на обществото. Това обаче е един идеален модел, който никога не може да бъде реализиран в абсолютната си форма, но като фундаментална категория задава образец, по който трябва да се сравняваме. Къде точно стоим спрямо този идеал. 

Новият български парламент се събра и показа дезориентиращи нагласи. Още в първия ден стана ясно, че всички са срещу ГЕРБ и че на пръв поглед и формацията на Слави ще играе тази роля – на дръзка опозиция. От късото полуизказване на Тошко Йорданов получихме усещане, че групата на Слави се интересува само и единствено от промени в Изборния кодекс и приемане на субсидия за политическите партии от 1 лев на глас. В същото време идеята за такава субсидия представлява истински удар срещу БСП и останалите формации и то на фона на лимитиран парламент. Тоест, интересът на Слави е към едни следващи избори.

Второто заседание на парламента създаде Комисия за проверка на изразходваните държавни средства от правителствата на ГЕРБ, което още повече засилва вероятността „Има такъв народ“ да решат да върнат мандата. Но дори да изобретят някакво временно правителство - схема, то ще е нещо като маскировъчен служебен кабинет, само че не на Радев, а на Слави Трифонов. Подобна комисия е продължаване на предизборната кампания и представлява единствено грубо плашило, тъй като този парламент ще бъде прекалено ограничен и никой не е в състояние да провери подобен обем информация. Ако изобщо просъществува, комисията ще има ролята на пощенска кутия за избрани казуси и ще развърти две-три глави около дръвника.

Съобщението на Слави, че ГЕРБ искат време, което няма да получат, прилича по-скоро на анонс за нови избори. От водевилната ситуация в парламента се вижда, че Слави не е профилактирал парламентарната си група как да се държат и какъв език да използват. Или задачата им е нарочна – пълен натурализъм, говорене, действия и поведение извън нормалността на политическата рамка, които да превърнат парламента в клоунада, да внесат елементи на анархия, което от своя страна да отврати избирателя.

Това все пак е парламент, а не шоу програма. Например „шофьорчето Борисов“ и „джипко бибитков“ не могат да бъдат названия за министър-председател, какъвто и да е той. Употребата им от парламентарната трибуна унижава парламентарната институция и девалвира държавата ни. Листите на Слави бяха попълнени с особено оперетно разнообразие. И изведнъж шоково се оказа, че въпросното интелектуално разнообразие трябва да управлява и държавата. Силният политически лидер трябва да води народа като създава убеждения, а не да следва народа като възпламенява настроенията му. Волята на народа трябва да се изразява в политиката чрез научни подходи, а не чрез смешки.

Затова съвсем скоро на Слави може би ще му се наложи да обясни на своите избиратели, че този парламент не може да излъчи стабилно мнозинство за съществени промени. И с това Слави ще върне мандата. Кой сериозен експерт би се жертвал да приеме къса позиция в правителство, излъчено от подобен скоротечен и истеричен парламент, който търси реваншизъм и създава скечове и хаос, вместо да прави политики и да защитава държавата.

Не е достатъчно да е ясна механичната структура на един сбор от партии, наричащи себе си опозиция. Хубаво е да се знае нещо и за двигателя. В момента държавата ни е жертва на воюващи олигархични групи, които са си организирали партийни представителства и водят битка за ресурси и бизнес пространство през тях. Вместо триумф на културата и парламентаризма, виждаме ясно изведени цели за бизнес територии, маскирани с демократична риторика през комисии от типа „чисти ръце“ и обикновен див популизъм. Подобни революционни мероприятия звучат развлекателно за драгия телевизионен зрител, ще се търсят изкупителни жертви пр. Но флиртуването с омразата и отмъщението не е добър знак за бъдещето на „Изправи се! Мутри вън!“. 

Целта на Мая Манолова е къс пас, плашило, което да създаде обстановка на неспокойствие и да провали този парламент, в резултат президентът Радев да организира правителство. Тенденцията при популистките формации като тази на Мая Манолова да се представят за някаква съвършена проява на демокрация, за първа и последна метла, за реванш, който ще освети окончателно истината и ще раздаде възмездие, ги прави по един парадоксален начин недемократични. Защото те помитат институциите, променят или заобикалят правилата, поддържат уличен екстремистки език, същевременно претендират, че именно те представляват „народа“ и пр. 

Както казва британският професор и политолог Колин Крауч, ако такава партия, когато пристъпи прага на парламента, не промени веднага своя стил, начин на комуникация и поведенчески модел, които да влязат в ограниченията на институционалните рамки, то нейното присъствие започва да застрашава демокрацията. Подобни формации могат да бъдат търпими, само ако успеят да водят двупосочна комуникация и най-вече ако приемат, че и те трябва да са обект на ограничения. Иначе експанзията на реваншизма съвсем скоро ги саморазпада. 

Популизмът дава възможности за пробив, но не е устойчив в реалната политика. Популизмът винаги е само намерение, никога не е дългосрочна работна действителност. Тъй като той създава нереалистични очаквания, които не може да защити. Някои намират популизма за безобиден, защото механизмът му на въздействие би трябвало да се обезсилва от това, че е очевиден за обществото. Уви, това не е така. Той може да е достатъчно непремерен, за да разтури действителността и да хвърли държавата в хаос. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

23 литра дъжд на квадратен метър в Русе

23 литра дъжд на квадратен метър наводниха Русе в късния следобед.  Водата заля улици и булеварди, като в някои участъци има закъсали автомобили.  Екипи от общинската служба са изпратени да отворят уличните шахти, за да може водата да се отече по-бързо. Има наводнени мазета и дворове.

публикувано на 16.06.21 в 20:17

Смъртността от инсулти и хипертония у нас е 4 пъти по-висока от средната в Европа

Смъртността при инсулти и хипертония у нас е 4 пъти по-висока от средните европейски показатели, сочат данни от здравен доклад на Американската търговска камара в България . Документът отчита влошена работа на доболнична помощ. Основната причина за висока смъртност при тези заболявания, според доклада, е недостатъчната доболнична помощ каза..

обновено на 16.06.21 в 20:15

МВнР: Изискванията за междуправителствена конференция със Скопие не са изпълнени

Изискванията за провеждане на междуправителствена конференция с Република Северна Македония не са изпълнени - това съобщиха от българското Министерство на външните работи.  Министерският съвет одобри позицията на България за участие в заседанието на Съвета "Общи въпроси", което ще се проведе на 22-ри юни в Люксембург. От Външно..

публикувано на 16.06.21 в 20:05

Започва седмичният протест на "Правосъдие за всеки"

Пред столичната Съдебна палата започва редовният седмичен протест на "Правосъдие за всеки". Демонстрантите, които настояват за оставката на главния прокурор Иван Гешев, планират и шествие до сградата на Висшия съдебен съвет. Не за първи път протестът, който е под наслов „Правосъдие без каскет“, ходи до Висшия съдебен съвет, защото друго..

публикувано на 16.06.21 в 19:10
Владимир Путин

Путин: Посланиците ще се завърнат съответно в Москва и Вашингтон

На пресконференция след срещата на върха руският президент Владимир Путин съобщи, че е решено посланиците на двете държави да се завърнат съответно в Москва и Вашнигтон. Путин заяви още  „Започнаха консултации по всички комплексни въпроси на взаимодействие по дипломатически път. Там се натрупаха много въпроси. Беше ми показано, че американската..

публикувано на 16.06.21 в 18:59
Доц. Атанас Мангъров

Доц. Мангъров: Да се раздели заплащането на медицинския труд от стойността на лечението

Инфекционистът доц. Атанас Мангъров критикува предложените от служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров реформи в сектора. Според него отпадането на лимитите би довело до злоупотреби и дори би заплашило съществуването на Националната здравноосигурителна каса: "Ние ще се върнем обратно в 2015-та година, когато тези лимити бяха въведени поради..

публикувано на 16.06.21 в 18:50

И председателят на Патентно ведомство е освободен

Със заповед служебният премиер Стефан Янев е освободил и председателя на Патентно ведомство Петко Николов.  Мотиви не се съобщават. На поста е назначена Владя Борисова.  Тя е била член на Академичния съвет към Председателя на Патентното ведомство от 2017 година досега.

публикувано на 16.06.21 в 18:50