Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чехия каза на ЕС и НАТО, че подозира Русия за взрив във военни складове

| обновено на 18.04.21 в 22:28
Чешкият премиер Андрей Бабиш и вътрешния и външен министър Ян Хамачек на пресконференцията в Прага в събота.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чехия е информирала Европейския съюз и НАТО за предполагаемата намеса на руското разузнаване при взривовете в чешки складове за боеприпаси преди седем години. Разкритията доведоха до обявяването за „персона нон грата“ на 18 руски дипломати, идентифицирани като служители на разузнаването. Според премиера Андрей Бабиш те може да имат отношение към експлозиите в чешките складове преди седем години.

В понеделник чешкото правителство ще разгледа новите данни за разследването на взривовете през 2014 г. и най-вероятно ще разсекрети данните, съобщи още премиерът, като уточни, че  е получил материалите от чешкото контраразузнаване в петък. 

Според бившия чешки премиер Бохуслав Соботка, ръководил изпълнителната власт по време на инцидента, целта на взривовете, които той определя като терористично нападение, е била да се осуетят оръжейни доставки за Украйна и за опозицията в Сирия.

Очаква се въпросът да бъде разгледан на срещата на европейските външни министри в понеделник. 

Чешкият премиер Андрей Бабиш обоснова решението за екстрадиране на 18 служители от руското посолство в Прага, заявявайки:

„Въз основа на ясни доказателства, събрани в разследването на нашите служби за сигурност, мога да заявя, че има достатъчно обосновани подозрения за намесата на служители от Главното разузнавателно управление, отдел 29155, при взривовете в складовете за боеприпаси в района на Върбетица през 2014 година. Чехия е суверенна държава и трябва да реагира по необходимия начин на получените сведения в областта на сигурността“.

Според някои твърдения има и българска следа по случая с взривените боеприпаси. Специалистът по въпроси на сигурността проф. Марк Галеоти посочи пред Би Би Си, че те са били обект на сделка за украинската армия на български търговец на оръжие. Някои чешки медии споменават името на Емилиян Гебрев като посредник при една от сделките с Киев. 

Чешката полиция издирва двама мъже с руски паспорти с имената Александър Петров и Руслан Боширов. Същите са заподозрени за отравянето с „Новичок“ на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри през 2018 г.

Руслан Боширов и Александър Петров

Дипломатическият скандал постави под въпрос участието на Русия в търга за строителството на нов енергоблок на атомната централа „Дуковани“.

Чешкият министър на промишлеността бе категоричен, че „Росатом“ вероятно няма да бъде допусната дори до процедурите по сигурност преди самия търг.

Отменено бе и предстоящо посещение в Москва на чешкия външен министър Ян Хамачек.

Последва остра реакция от страна на Москва, която обяви за „персона нон грата“ 20 чешки дипломати. 

Руското външно министерство заяви днес, че решението на Прага  да експулсира 18  дипломати е абсурдно и необосновано, и че зад него прозира американска следа.

Чешкият посланик в Москва беше извикан в руското външно министерство за обяснения по случая с изгонените дипломати.  

Говорителят на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова заяви, че „Прага е наясно какво ще последва след подобни „фокуси“.

Според Москва това е провокация и затова вече се подготвят ответни мерки. Тези мерки ще накарат „авторите на тази провокацията да осъзнаят пълната си отговорност за разрушаването на основите на нормалното развитие на отношенията между нашите държави", са казва в изявлението на руското външно министерство. 

Реципрочното изгонване на 20 чешки дипломати от Русия може да се окаже равнозначно на закриване на чешкото посолство в Москва, коментираха медии.

САЩ изразяват подкрепа за решителните действия на Чехия срещу "подривни действия на Русия", заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

"Трябва да действаме решително в отговор на действията на Русия, които застрашават териториалната цялост, енергийната сигурност или жизненоважна инфраструктура на нашите съюзници и партньори", се казва в съобщението на Прайс в Туитър.

На протеста пред руското посолство в Прага - 18 април 2021 г.

Същевременно десетки жители на Прага се събраха днес на протест пред  сградата на руското посолство в Чехия.

Протестиращите, които се бяха организирали в социалните мрежи,  носеха плакати, на които пишеше: „Президентът Земан е предател“, „Русия е агресор“.

Сградата на руското посолство беше охранявана от полицията и до инциденти не се стигна.

Един човек е бил задържан, защото отказал да сложи предпазна маска.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Американската зенитно-ракетна система MIM-104 Patriot, архив.

Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана

Съюзниците от НАТО се споразумяха да предоставят на Киев допълнителни системи за противовъздушна отбрана, съобщи ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг.  След видеоконферентната връзка на министрите на отбраната на Алианса с украинския президент Володимир Зеленски  генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред журналисти в Брюксел, че..

публикувано на 19.04.24 в 19:24

Нови руски удари по територията на Украйна

Русия нанесе нови ракетни удари по територията на Украйна. Същевременно руският министър на външните работи Сергей Лавров обяви, че бойните действия ще продължат дори ако започнат мирни преговори между Москва и Киев. В ранния следобед в източните, южните и централните райони на Украйна беше обявена въздушна тревога, а украинските медии съобщиха..

публикувано на 19.04.24 в 19:15
ЦИК

Германия е изявила готовност да бъдат разкрити избирателни секции в повече от 40 населени места

За първи път от години властите в Германия са изявили готовност в страната да бъдат разкрити избирателни секции в повече от 40 места извън дипломатическите и консулските представителства. Това обяви заместник-председателят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов, като се позова на писмо от Министерството на външните работи: "В резултат на..

публикувано на 19.04.24 в 19:04
Жечо Станков

НС реши: Министърът на енергетиката да предоговори газовото споразумение с "Боташ"

Народното събрание възложи на министъра на енергетиката да предприеме действия по предоговаряне на  споразумението между "Булгаргаз" и турската  компания "Боташ" с цел защита на интересите на "Булгаргаз" и българската страна.  Това решиха депутатите след 4-часов дебат. Докладът, изготвен от временната парламентарна комисия по казуса, ще бъде изпратен..

публикувано на 19.04.24 в 18:22

Главчев освободи трима заместник-министри

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев са освободени трима заместник-министри, считано от 22 април. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Мартин Гиков е освободен от поста в Министерството на иновациите и растежа, а Николай Сиджимов – в Министерството на околната среда и водите.  От длъжността заместник-министър на труда и..

публикувано на 19.04.24 в 17:40

Евросанкции заради нарушения на правата на човека срещу палестинци

Страните членки на ЕС включиха в санкционния списък четири лица и две организации, отговорни за тежки нарушения на правата на човека срещу палестинци.  Става дума включително за изтезания и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отношение или наказание, както и за произволното нарушаване на правото на собственост и на личен и семеен..

публикувано на 19.04.24 в 17:36

Експлозиите в Иран тази сутрин предизвикаха реакции по целия свят (обобщение)

Над иранския град Исфахан отекнаха експлозии тази сутрин, като според редица източници, става въпрос за израелска атака. Израел не коментира, нито пое отговорност. Техеран обаче, омаловажи случилото се и посочи, че не планира ответни действия.   След израелските удари: Иран спря полетите над няколко града Израелски атаки по Иран, но не..

публикувано на 19.04.24 в 17:33