Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 12-18 април 2021

Адам Ондра
Снимка: Фейсбук страница

Блестяща победа за словенката Яня Гарнбрет и чеха Адам Ондра на Световната купа по спортно катерене в дисциплината “боулдър” за мъже и жени в Мейринген, Швейцария. Изключително прецизната и силна Гарнбрет постигна топ на всичките 4 боулдъра на финала и записа своята осма победа на подобно състезание. Второто място бе заето от едва 16-годишната французойка Ориан Бертон, а трета се класира американката Наталия Гросман.

При мъжете, отново с елементи на шоу програма, Адам Ондра завоюва златото, а среброто и бронзът останаха за японците Йошиюки Огата и Томоаки Таката.

Българските катерачи Росен Руев и Филип Дончев заеха, съответно, 84 и 93 място.


15-годишният Николай Русев изкатери първия си боулдър от високата категория 8А (“Праистория”, на Боженица), а същия ден - и първия си 8А+ (“Праистория, ляво” 8А+). Сред маршрутите, преминати по скалите в България през последните дни, ще отбележим също:

* Мариета Атанасова - “Turbolance” 8a+, Велико Търново;

* Стефан Колев - “Wild Butterfly” 8b, Велико Търново.


Никола Калистрин и Иван Геров участваха в едно от най-големите състезания по ски-алпинизъм в света - Адамело ски райд. Маршрутът включваше 3400 метра положителна денивелация и 35 км разстояние. Двамата българи са го изминали за 5 часа и 10 мин, което им е отредило 49 място от 136 стартирали мъжки отбора.


Първият старт от Националния шампионат по скайрънинг ще бъде на 25 април в старопланинското село Билка със състезанието "Коджа кая", стана ясно тази седмица. Най-дългото от трасетата е 75 километра, с 4400 метра денивелация, но част от Държавия календар по вертикално бягане е най-късата дистанция на Коджа кая - 14 км, с 1050 м денивелация, техничен и каменист терен, стръмни спускания и изкачвания. Сред участниците там ще бъдат най-успешните българи в скайрънинга - Кирил Николов-Дизела и Антония Григорова.


ВИСОКИ ВЪРХОВЕ

Няколко десетки души изкачиха Анапурна в рамките на комерсиална експедиция. След като достигнаха Лагер 4, се наложи хеликоптер да им достави на място въжета и кислородни бутилки, защото се оказа, че участъкът до върха е покрит със син лед и няма фиксирани парапети. Преминаването през такъв твърд лед изисква специални умения, а тази част от маршрута обичайно не налага там да има опънати въжета. Заледяването, обаче, съществено променя нещата и това е наложило спешната доставка на 800 метра въже.

Сред изкачилите Анапурна бяха някои от клиентите, които направиха тази зима неуспешен опит на К2, както и Сирбаз Кан и Абдул Джоши - те станаха първите пакистанци, стъпили на този Анапурна. Експедицията им бе посветена на техния сънародник Али Садпара, който изчезна под К2 през февруари. Приянка Мангеш Мохите пък стана първата индийка, изкачила Анапурна.

Сирбаз и Абдул на върха

Американско-еквадорската експедиция, която имаше намерение да опита премиерно изкачване на Северозападния ръб на Дхаулагири, промени плановете си, след като един от членовете й - Кори Ричардас, се отказа от участие. Американецът изкара няколко дни в Базовия лагер и реши да си тръгне, неясно защо. След това Карла Перес и Естебан "Топо" Мена се насочиха към изкачване по нормалния маршрут.


За опит по Северозападния ръб остават словакът Петер Хамор и румънците Хория Колибасану и Марису Гане. Те съобщават, че има дни, в които успяват да фиксират по едва 5 метра парапети в стръмния и най-труден от маршрута участък между Базовия лагер и Лагер 1.


Полският ски-алпинист Анджей Баргиел се завръща в Пакистан, където ще направи опит да изкачи шестхилядника Лайла Пик (6096 м) и да се спусне със ски от него. Баргиел има подобно спускане от връх К2, който изкачи без допълнителен кислород. Сега полякът ще бъде с американеца Люк Смитуик. След Лайла Пик Баргиел ще се отправи към неизкачвания шестхилядник Yawash Sar (6178 м), където има намерение да се спусне със ски по западната стена. Полска експедиция, водена от Кшищоф Виелицки, направи опит да изкачи върха през 2018 г., но успя да достигне до 5800 м и прекрати атаката.


19-годишната италианка Лаура Рогора изкатери своя четвърти маршрут с категория 9а+ и нагоре в рамките на година. През май 2020 г. тя премина “Pure Dreaming Plus” 9а+ в Арко, Италия. След по-малко от два месеца стана втората жена в света, изкатерила 9b - “Аli Hulk Sit Start Extension Total” в Родеяр, Испания. След това премина “The Bow” 9a+ в Арко, а преди дни се справи и с “Terapia d’urto” 9a+, отново в Арко.

Освен на скали, Рогора е доказала силата си и в състезания - два пъти е печелила златото в световни първенства в “болудъра”, освен това, е шампион и при девойките в Европа в “трудността”.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56