Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цигуларят Даниел Хоуп: Трябва да се борим за културата

Даниел Хоуп – един от изключителните цигулари в света в момента – беше част от звездната поредица на Софийската филхармония през този сезон. Директорът й Найден Тодоров го покани да солира в Концерта за цигулка и оркестър от Бенджамин Бритън, а в програмата беше включена и финалната сцена от операта "Саломе" на Рихард Щраус с примата Александрина Пендачанска, която е феноменална изпълнителка на ролята. Но поради заболяване на пулта вместо маестро Тодоров застана друг уважаван наш диригент – Григор Паликаров. Концертът на 15 април се превърна в събитие – точно както се очакваше – заради тази съвкупност от превъзходни елементи, събрани в едно.

За Даниел Хоуп това беше първо гостуване на българска сцена. Космополит и голяма звезда, той е изключително популярен - не само защото има зад гърба си повече от 30 години кариера и свири с най-реномираните световни оркестри, с големите диригенти на нашето време, в елитни камерни ансамбли; не само защото ръководи в последно време два камерни оркестъра – Цюрихския и „New Century“ в Сан Франциско, а и заради интереса му към всички жанрове, както и към медиите – Даниел Хоуп е популярен радио и телевизионен водещ в Германия. Това, което го отличава от другите му колеги, е, че умее да борави и с думите – той е разказвач.

От 2016 г. той живее със семействто си в Берлин, но е израснал в Лондон - възпитаник е на проф. Захар Брон в Кралската музикална академия, а негов ментор от най-ранна детска възраст е сър Йехуди Менухин, защото майката на Хоуп е личен асистент на легендарния цигулар в продължение на четвърт век. Затова и родителите му не се изненадват, когато 4-годишният Даниел заявява: "Аз ще стана цигулар!"

Цигуларят не просто е чувал за България, преди да пристигне тук за първото си участие - той вече е изпълнявал българска музика. На 26 февруари, в поредицата на АRTE TV със заглавие Europe@Home, която се излъчва от дома му, Даниел Хоуп изсвири в дуо с българската пианистка Дора Делийска нов аранжимент на песента "Хубава си, моя горо", специално направен за случая, и заедно представиха премиерно пиеса на Костадин Генчев по тема от песента "Седнало е Джоре дос".

Дора Делийска и Даниел Хоуп в Берлин

„Владигеров за мен е абсолютен гений като композитор. Открих музиката му преди около шест години, когато мой пиятел свиреше Цигулковата му соната. Не знаех името му и когато чух музиката, просто възкликнах: "Коя е тази пиеса?!" Така започнах да откривам повече за него, за живота и музиката му, за работата му в Берлин. А когато Дора Делийска дойде да гостува в моето шоу Europe@Home през февруари, тя също донесе музика от Владигеров. Сега имам чувството, че го познавам още по-отблизо.

Но също така българският фолклор - той е просто фантастичен, толкова емоционален и богат. Затова се радвам, че най-после съм тук. При това за да свиря британска музика - Концерта за цигулка и оркестър от Бенджамин Бритън. За мен той е много специален, но е и абсолютен шедьовър - много необикновено творение. Да го свиря тук, в тази прекрасна зала, с този превъзходен оркестър с чудесен диригент - това е фантастично. Те не изпълняват тази музика много често, а изглежда така, сякаш постоянно са я свирили. А това е най-страхотното усещане - че установяваш мигновено връзка с някого чрез музиката."

Даниел Хоуп сподели интересната история на запознанството и близкото приятелство на двамата гиганти в музиката - Бенджамин Бритън и Йехуди Менухин. Разказа и за преживяванията си със своя ментор Менухин, край когото е израснал от бебе. Коментира трудностите за музикантите по целия свят, породени от пандемията, но и от отношението на политиците, които не подкрепят културата в тези тежки времена.

"Когато всичко ни беше отнето, се замислихме какво ни остава и какви са възможностите. А това е много важен урок. Не знам как е в България, но в Германия и в някои други европейски страни видяхме колко зле са подкрепени музиката и другите изкуства. Това е катастрофа! Повечето политици просто казаха, че музиката и културата нямат никакво значение в такъв момент. И смятам, че това беше шок за много хора, не само удар по егото. Защото ние обичаме това, което правим – вярваме в споделянето и общуването. Водим децата на концерти, за да възпитаваме следващото поколение... и изведнъж някой казва: Това изобщо не е важно!

Разбира се, че е много смущаващо да видиш как хилядолетна културна история изчезва просто така. Аз мисля, че трябва да се борим истински за културата ни, всеки от нас – и тези, които са световноизвестни, и другите, които сега започват кариерата си! Ние сме едно и сме в една лодка."

Цялото интервю с Даниел Хоуп за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Дора Делийска ще представи България в поредица на ARTE TV

Eвропейският културен канал ARTE от доста време е приобщил прочутия цигулар Даниел Хоуп като свой водещ и след поредицата Hope@Home - много удачно заиграване с фамилията на музиканта, която в превод означава "надежда", сега, когато концертният..

публикувано на 24.02.21 в 23:02
ВИЖТЕ ОЩЕ
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези..

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство...

публикувано на 22.04.24 в 13:45
Петър Петров, баритон (1919-2005)

Спомен за баритона Петър Петров

През април отбелязваме 105-годишнината на един много обичан баритон през 50-те и 60-те години на отминалия век - Петър Петров.  Предполагам, че всички, които са гледали спектакли на Софийската опера с негово участие, веднага ще си го спомнят - той..

публикувано на 19.04.24 в 19:25
Български камерен оркестър - Добрич с диригент Арто Чифчиян

Седмицата на камерната музика в Добрич с почит към диригента Константин Илиев

На 23 април в Добрич започва Седмицата на камерната музика "Константин Илиев".  С изданието тази година се отбелязва 100-годишнината от рождението на диригента Константин Илиев, един от основателите на фестивала, както и на местния камерен оркестър...

публикувано на 19.04.24 в 18:51

Независимите артисти на път: Историята на "Астория"

Песен за заслепеното човечество, което иска да се предреши, но не може. Така, както не успява да се предреши в измислената история за несъществуващата Астория. Зойфер не е особено познат в България. Единствената книга с негови..

публикувано на 19.04.24 в 14:59
Донка Ангъчева и президентът на Шопеновото общество проф. д-р Теодор Каницер

Шопенова вечер от поредицата "Изкуството продължава да живее"

На 13 април публиката в Стъклената зала на Музикферайн имаше удоволствието да присъства на забележителна, емоционална  галавечер с изкуството на гениалния композитор Фредерик Шопен. Концертът беше организиран от изявената българска пианистка Донка..

публикувано на 19.04.24 в 12:54