Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за проф. Савка Шопова-Маркова

На 16 април се навършиха 90 години от рождението на уважаваната българска пианистка Савка Шопова-Маркова - изтъкната клавирна педагожка и камерна изпълнителка.

Въпреки че тя си отиде от този свят през 2018 г., споменът за нея е все още жив. “Всички ние, нейните студенти, бяхме дълбоко впечатлени от невероятната вътрешна сила и авторитет на нашата професорка - споделя неин ученик - Савка Шопова беше невероятен пример за висок професионализъм, безкрайна отдаденост към педагогическата работа, издигането на клавирния съпровод в кауза, която съпътства целия й живот и на която кауза тя посвети всички свои следовници.“

Родена на 16 април 1931 г., от 15-годишна тя се изявява на концертния подиум като пианистка. Завършва Държавната музикална академия в класа на проф. Мара Петкова и започва работа като корепетитор в цигулковата катедра на Академията. Има блестящи изяви в дуо с цигуларката Гинка Гичкова. През 1968 г. тя е основоположник на дисциплината "Клавирен съпровод“ в Академията. С годините става доцент, после професор, защитава и докторска дисертация.

Известно време е декан, а след това и заместник-ректор на Музикалната академия. Специализира камерна музика и акомпанимент във Виена при Хонечек, става постоянен сътрудник на летните курсове на Моцартеума в Залцбург. Често я канят като член на жури на националните и международни клавирни конкурси, изнася майсторски класове. Изявява се като акомпанятор на много наши и гостуващи солисти. В годините от 1992 до 2000-ра проф. Савка Шопова е преподавател в Северогръцката консерватория в Солун.

За своите заслуги към музикалното изкуство тя е удостоена с редица престижни награди, сред които „Кристалната лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци, където дълги години е председател на сдружението на акомпаняторите; Почетният кръст за наука и изкуство на Република Австрия; наградата „Златно перо“. Проф. Савка Шопова-Маркова е Доктор хонорис кауза на Националната музикална академия "Панчо Владигеров".

В Златния фонд на БНР е запазен записът от честването - концерт по случай 50-годишната творческа дейност на проф. Савка Шопова-Маркова в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" на 3 май 2000 г.

Чуйте развълнуваните й думи след поднесените поздравления от нейните колеги музиканти и солово изпълнение на пиеса от Панчо Владигеров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата. Кризите, през които вървим, засилват усещането за миналото. Постоянно преиграваме моменти от..

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР. „Радиодецата“ са носители на специалната награда за изпълнение на радиоконкурса „Пей с мен“; участие в..

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих и спокоен човек, който  е играел със своите деца, правил им е фокуси  и ги е разсмивал.  Често е..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от гласовете в саундтрака на видеоиграта Baldur's Gate 3, който беше отличен с награда на Британската..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство. Конкретни лица и образи превъплъщават по истински случаи темата за любовта и греховете, но..

публикувано на 22.04.24 в 13:45