Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тошко Йорданов: Ще обявим намеренията си след получаване на мандата

Тошко Йорданов (вдясно) и Филип Станев от ИТН
Снимка: БГНЕС

Партия „Има такъв народ“ остава на позиция, че ще обяви дали ще състави кабинет едва след като получи мандат от президента Румен Радев. Пред журналисти председателят на парламентарната група Тошко Йорданов заяви:

„Когато дойде мандатът при нас, тогава ще разберете какво ще направим. Ще направим това, което трябва да направим в момента, в който ни дадат мандата“.

Председателят на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов потвърди, че се водят неофициални разговори за намерения, но те не са конкретни:

„Пак искам да кажа – никакви консултации, структурирани, целенасочени, свързани с реализиране на мандата от тяхна страна с наше участие не се водят. Декларирали сме, че логичният фокус на усилията на тези партии, които представляват желанието на хората за промяна, е мандатът на „Има такъв народ“, чакаме техния ход“

Дали ДБ ще поиска да получи третия мандат от президента Румен Радев зависи от начина, по който „Има такъв народ“ реализира втория, посочи Иванов. 

Зам.-председателят на ПГ на „Изправи се! Мутри вън!“ Николай Хаджигенов отново увери, че е готов да бъде министър в кабинет на промяната:

„Според нас ние дължим на избирателите поне да опитаме да съставим кабинет. Очевидно ние няма как да съставим кабинет, защото сме най-малките. Всички останали се притесняват. Значи ние смятаме, че в политиката човек трябва да му стиска да поема рискове“. 

По-рано днес стана ясно, че ГЕРБ-СДС връщат мандата за съставяне на правителство на държавния глава и сега той трябва да отиде във втората политическа сила - ИТН.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Голям пожар в кюстендилското село Кутугерци

Около 10 декара смесена гора, 8 необитаеми къщи, постройки и дворове изгоряха при голям пожар, възникнал вчера след обяд в граничното село Кутугерци. Това казаха от Областната дирекция на полицията в Кюстендил. Огънят е потушен късно снощи от три екипа на пожарната, включило се и местното население. Няма пострадали. Пожарът е причинен..

публикувано на 16.04.24 в 13:04

Първи случай на коклюш в Монтанско за 2024 г.

Първи случай на коклюш за годината регистрираха в област Монтана. Заболяването при детето е преминало леко. Заболяването е регистрирано при 6-годишно дете от детска градина в Монтана. Случаят е първи за годината. Взети са всички противоепидемични меки, съобщи Елена Тодорова, старши инспектор в Регионалната здравна инспекция в града...

публикувано на 16.04.24 в 12:58

Окръжен съд-Сливен започна делото срещу шофьор, помел с джипа си четирима души в каруца

Окръжен съд-Сливен започна разпоредителното дело срещу шофьор, помел с джипа си четирима души, които пътували в каруца през нощта на Гергьовден миналата година.  Близо 50 души, роднини и сродници на загиналите дойдоха пред съдебната палата, за да поискат най-тежката присъда срещу шофьора. "За четири човека и коня трябва да му дадат до живот затвор,..

публикувано на 16.04.24 в 12:57

БНБ прогнозира икономически растеж от 2,2% през 2024 г.

Брутният вътрешен продукт на България се очаква да нарасне с 2,2% през настоящата година след повишение с 1,8% през 2023 г., сочат новите макроикономически прогнози на БНБ , публикувани във вторник. Това представлява низходяща ревизия спрямо декемврийската прогноза на БНБ за повишение на БВП с 2,5% през 2024 г. Според централната банка, в..

публикувано на 16.04.24 в 12:50

Как да говорим с децата за класическа музика и велики композитори?

Предстои премиерата на "Приключенията на Нотичка" на 21 април в София. Проектът е на София Арт институт. Това е нова поредица от спектакли, която ще среща децата с класическата музика и ще възпитава у тях умението да се наслаждават на изпълненията на живо . Поредицата е предназначена за деца над 5-годишна възраст. Първият концерт ще е посветен..

публикувано на 16.04.24 в 12:33

В древна Олимпия запалиха олимпийския огън

Жрица запали олимпийския огън за игрите в Париж. Церемонията е в древна Олимпия в присъствието на президента Катерина Сакеларопулу. В днешния слънчев и топъл ден актриса,облечена като древна жрица, запали олимпийския огън. В храма на богинята Хера  Върховната жрица след призоваване на бог Аполон запали огъня със слънчева светлина. Около олтара..

публикувано на 16.04.24 в 12:25

Открит урок с ученици във Велико Търново в деня на българската Конституция

Отбелязваме 145 години от приемането на Търновската конституция. 230 са били първите ни следосвобожденски народни представители, които са заседавали в Търново от 10 февруари до 16 април 1879 година в Учредителното събрание и са приели първия български основен закон, с което е възродена българската държавност. 16 април се чества като Ден на..

публикувано на 16.04.24 в 12:21