Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва работа новият участък от метрото

| обновено на 24.04.21 в 12:38
Новата отсечка на третата метролиния през „Овча купел“ бе пусната в експлоатация.
Снимка: БГНЕС

Днес преди обед беше пуснато движението по новата отсечка от третата линия на метрото от Красно село до Горна баня.

До края на днешния ден гражданите ще могат да пътуват безплатно по новата 4-километрова отсечка. По повод откриването беше отслужен водосветна метростанция „Мизия/Нов български университет“ в квартал „Овча купел“.

Новият участък има още четири метростанции, а с него софийското метро вече достига 52 километра. Очаква се трафикът на автомобили да намалее с 25 на сто, а времето за пътуване до центъра е 12 минути.

Нови 50 000 души дневно ще могат да използват най-бързия и най-екологичен градски транспорт, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„С проекта на метрото бяха построени и обновени над 5 километра булеварди, построихме три паркинга за 700 автомобила, има връзка с жп мрежата“.

Като част от проекта е изградена и нова жп спирка по линията София-Перник. Третата линия е ново поколение, изтъкна директорът на столичния метрополитен Стоян Братоев:

„Тя е с нов тип автоматика, с перонни преградни врати, които предпазват пътниците от влаковете и релсовите пътища срещу инциденти. Самото управление на метрото е съвсем друго поколение. То е с т.нар. подземен  джипиес, местоположението на влака до сантиметър се фиксира от системата и съответно има автоматика, която регулира скоростта на влака“.

Метрото ще продължи да се развива, допълни министърът на транспорта в оставка Росен Желязков:

„В Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени близо 400 милиона, които със собственото съфинансиране на Общината ще бъдат достатъчни за изграждането на новите осем метростанции - до Техпарка и от Хаджи Димитър  до Левски Г“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Протест срещу пускане на влакове през кв. „Княжево“, „Горна баня“, „Овча купел“, „Факултета“ и „Гевгелийски“

Граждани от кв. „Княжево“ ще проведат протестна акция срещу модернизация на железопътен участък "София-Перник-Радомир" тази неделя, 25 април. Ще се проведе автошествие , започващо от село Владая. Проект, по който ще се реализира, е частично..

обновено на 23.04.21 в 22:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГЕРБ-СДС поискаха три оставки в Столичната община

Три оставки поискаха общинските съветници от ГЕРБ-СДС в София – на заместник-мета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на изпълняващия длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" Румен Димитров. "За..

публикувано на 25.04.24 в 11:02
Делян Пеевски

Делян Пеевски видя "коалиция на пудела", не вижда как ще води диалог с ПП-ДБ

За нова коалиция, формирана около исканата оставка на председателя на НС Росен Желязков, заговори и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. "Има днес коалиция на пудела, всички пачки купиха, но е имало голямо разкешване. Могат да крадат спокойно,..

публикувано на 25.04.24 в 10:47
Доц. Любомир Киров

Доц. Любомир Киров: Не може да се говори за епидемия от коклюш

В момента не може да говорим за епидемия от коклюш . Това заяви пред БНР доц. д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. "Има, но рядко пациенти със съмнения за коклюш, и то в различни възрасти...

публикувано на 25.04.24 в 10:31

Ученици "ще гледат процес" в деня на отворените врати в Административен съд в Смолян

В рамките на информационната кампания „Ден на отворените врати“ Административният съд в Смолян днес ще отвори врати от 15:00 ч. за граждани, медии и институции. Целта на инициативата е популяризиране дейността на съда, повишаване правната култура..

публикувано на 25.04.24 в 10:27
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Станахме свидетели на нова коалиция!

Станахме свидетели на нова коалиция. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира резултатът от гласуването в зала и включването на искането за оставка на председателя на НС Росен Желязков като точка първа в дневния ред. "Първо искам да поздравя..

публикувано на 25.04.24 в 10:25

Ива Димитрова представя новата си книга "Безупречен дом"

Журналистът и писател Ива Димитрова представя новата си книга "Безупречен дом" , която разглежда проблема за емоционалното насилие при двойките . Пред БНР тя  подчерта, че книгата е и за жени, и за мъже, защото жертва може да бъде всеки . "На..

публикувано на 25.04.24 в 10:24

Внесоха наказателно дело срещу проруската губернаторка в Молдова Евгения Гуцул

Наказателно дело срещу губернаторката на молдовския регион Гагаузия е внесено в съда, съобщи молдовската прокуратура, цитирана от Ройтерс. Това създава предпоставки тя да бъде съдена. Евгения Гуцул е обвинена, че през 2019-2022 г. е насочвала средства..

публикувано на 25.04.24 в 10:22