Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ ограничават пътуванията от Индия заради бума на Covid-19

Снимка: БГНЕС

Съединените щати ще ограничат от 4-ти май пътуванията от Индия заради мащабното разпространение на коронавирус в азиатската страна, обяви администрацията на президента Джо Байдън, цитирана от Ройтерс. Мярката ще се прилага по съвет на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията, обясни говорителят на Белия дом Джен Саки. Причината е огромният брой случаи на заразени, както и множеството нови щамове на вируса в Индия.

Над 40 страни са обещали да изпратят медицинска помощ на Индия, където в петък имаше нов рекорд на нови случаи - 385 хиляди, а починалите бяха 3500, припомня Франс прес.

Световната здравна организация обяви, че е включила ваксината на "Модерна" в списъка с препарати, които да бъдат използвани при спешни случаи. Това е петата ваксина, която получава подобно одобрение от СЗО. Другите одобрени препарати са тези на "Пфайзер" и "Бионтех", "АстраЗенека", "Янсен" и на Института за серум в Индия. Включването в списъка цели да улесни страните в процеса им по оценка и разрешаване на имунизационни препарати. Ваксината също участва в схемата за споделяне на ваксини "Ковакс" и може да бъде разпространявана в по-бедни държави.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

1237 случая на коронавирус, под 8% положителни тестове

1237 са новите случаи на инфекция с коронавирус у нас за денонощие, или 7,6 процента от направените 16 259 теста, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Под 7000 са вече пациентите, нуждаещи се от хоспитализация - в..

обновено на 30.04.21 в 07:25
Еманюел Макрон се срещна с ученици с тъмносиня маска на лицето в тон с костюма му.

Макрон: Франция се готви да разхлаби мерките срещу коронавируса на четири етапа

Франция се готви да разхлаби мерките срещу коронавируса на четири етапа. Президентът Еманюел Макрон очерта в интервю пътния лист на постепенното излизане от ограниченията. Еманюел Макрон избра да се обърне към регионалните френски издания, за да..

публикувано на 29.04.21 в 20:14

23-ма заразени с коронавирус в самолет, пътуващ от Индия за Рим

На летище „Фиумичино” в Рим в самолет от Индия на индийските авиолинии с 213 пътници на борда, 23-ма от тях са дали положителен тест за Covid-19. Двама души от екипажа също са заразени. Пътници и екипаж са били подложени на тест в специално..

публикувано на 29.04.21 в 19:59

Румъния с първи случай на индийския вариант от коронавирус

Румъния съобщи за регистриран първи случай на индийския вариант на ковид , потвърден от здравното министерство. Случаят е диагностициран при 26-годишен пациент, който пристигна в Румъния преди около месец и проявил леки симптоми, съобщава Ройтерс. По..

публикувано на 29.04.21 в 14:20
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Световната имунизационна седмица

Днес започва Световната имунизационна седмица, организирана от СЗО. Този път събитието е посветено на 50-годишнината на Разширената имунизационна програма, която има ключово значение за ваксинирането на милиони деца по света. През последните години обаче..

публикувано на 24.04.24 в 03:27
Димитър Главчев

Служебният премиер ще се срещне с представители на земеделците

Служебният премиер Димитър Главчев и новоизбраният министър на земеделието Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделския бранш.  Очаква се на срещата да присъства и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, а в предварителния..

публикувано на 24.04.24 в 03:07

Пореден протест заради качеството на водата в Брестовица

Жители на пловдивското село Брестовица организират пореден протест заради качеството на водата в пловдивското село, която от 4 години е замърсена с манган и е негодна за ползване.   В  края на работния ден те ще блокират Околовръстния път на Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 02:31
село Роза, община Тунджа

Започва работата по проекти от инициативата "С Тунджа в сърцето"

В 14 села на община Тунджа започва осъществяването на проекти по гражданската платформа „С Тунджа в сърцето“. Предстои кандидатстването и по втория етап на инициативата през юни.   За реализацията на проектите са заделени 30 хиляди лева от общинския..

публикувано на 24.04.24 в 02:25
Британският премиер Риши Сунак.

Британският премиер пристига на посещение в Германия

Британският премиер Риши Сунак днес ще бъде на посещение в Германия. Той пристига в Берлин от Полша, където обеща още 500 милиона паунда военна помощ за Украйна и увеличаване на британските разходи за отбрана на 2,5% от БВП до 2030 година.  Риши..

публикувано на 24.04.24 в 01:34

Много испанци подценяват рисковете при пътуване, сочи изследване

44% от испанците не сключват застраховка за пътуване с пълно покритие, показват данните от изследване, проведено през последните дни в страната. Според застрахователите това се дължи първо на недостатъчната информираност на пътуващите, а след това и на..

публикувано на 24.04.24 в 00:49

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара, съобщава Асошиейтед прес. Доставките ще станат възможни веднага щом Сенатът одобри законопроекта в помощ на Киев, гласуван в събота от Камарата на представителите,..

публикувано на 23.04.24 в 22:59