Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската църква зад граница - огнище на вярата за нашите сънародници

| обновено на 01.05.21 в 10:59

епископ Антоний в студиото на „Хоризонт“
„Много млади хора, много студенти, много успели творци на културата, прекрасни лекари са част от нашата епархия. Мисията ни е да бъдем духовен мост към нашата родина и да сме огнище на вярата, за да запазим традициите“. Това сподели пред БНР митрополитът на Българската източноправославна епархия епископ Антоний. 

С шест архиерейски наместничества в Будапеща, Берлин, Стокхолм, Лондон, Барселона и Рим епархията в Западна и в Средна Европа е най-голямата в диоцеза на Българската православна църква. 

Българското сърце има носталгия към корените. Църквата е мястото, където българите могат да се срещнат със своите сънародници в една духовна, пречистена среда... Когато родителите водят децата си на църква, това е най-голямото училище. Потапяйки се в тази благодатна среда, това е най-голямата школа“, допълни епископ Антоний в предаването „Събота 150“. И поясни, че епархията има добри отношения с останалите църкви и вероизповедания, „защото живеем на една земя и сме длъжни да я пазим, дългът ни е да бъдем домоуправител на творението, на което Бог ни е поставил да бъдем венец“. 

Няма достоверни данни за българите зад граница. Предполага се, че са над 1,5 млн. Този Великден обаче отново ще е различен за тях, далече от роднините


Празнична Пасхална литургия в нощта на Възкресението, отслужена на български език от български свещеник, е част от великденските празненства в Кипър тази година. В първия ден на Страстната седмица страната влезе в нов двуседмичен национален локдаун заради коронавируса, но въпреки сериозните ограничения, утвърдилите се в българската общност на острова традиции се подoържат, дори и във виртуално представяне от българските училища. 

Коронавирусните ограничения променят и празнуването на Великден от сънародниците ни на острова.

Българската общност в Кипър по неофициална информация наброява 30 - 35 000 души. Няколко организации обединяват сънародниците ни, най-голямата от които е Съюзът на българите в Кипър. Българските деца се обучават в 10 български съботно-неделни училища.

Вече стана и традиция честването на големите християнски празници с църковни служби на български език, изнасяни от български свещеник - отец Станислав Симеонов, ефимерий на българската енория в Амохосто-Константийската епархия. Тези богослужения, които се провеждат в църква в град Паралимни, на източното крайбрежие на острова, събират много наши сънародници от всички части на острова. Според отец Станислав наложените строги карантинни мерки няма да спрат хората да дойдат в църквата в празничната нощ, макар че заради ограниченията за движение и вечерния час желаещи българи от другите градове няма да могат да се присъединят и да произнесат на български „Христос Возкресе”.

Промяна в празничните традиции има и в най-голямото българско училище на острова - училище „Никола Вапцаров” в Никозия, което е към Съюза на българите в Кипър. През последните години много известни станаха неговите „сладки” съботи и недели преди Великден, за които майки и баби майсторяха солени и сладки лакомства, а изложба-базар предлагаше сувенири и изделия, изработени от децата във великденската работилница. Танцовата и вокалната група на училището ни радваха с пресъздаването на българските пролетни обичаи в празнични концерти. 

Вече 12 години единственото българско училище в Барселона прави всичко възможно, за да приобщи децата на емигрантите към традициите и обичаите ни и да запази жив езикът на родителите им. Обучава ги не само по история и литература, а ги учи и на родолюбие. 

Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ е създадено благодарение на Асоциация „Св. Георги“ за приятелство и сътрудничество между България и Каталуния. Лично Христо Стоичков и още няколко ентусиасти са застанали зад идеята и след много усилия децата на сънародниците ни вече се обучават по български език и литература, история и цивилизации, география и икономика, български народни танци и музика. Обучението е по одобрени програми, адаптирани за български деца, живеещи в чужбина.

Директорката на училището Стоянка Колева прави всичко възможно, за да обединява българската общност не само с присъствието на децата в училище, а и в извънкласни дейности както за малките, така и за техните родители. Организира работилници, в които правят мартеници, новогодишни картички и дори онлайн боядисване на яйца. Целта е всички заедно да пренесат България зад граница. И успяват. Когато училището отваря врати на 27 септември 2009 г. започва с 22 деца, а сега те вече са 99, от 4-годишни до 12-и клас.

Преподавателите се стремят да поддържат висок интерес сред учениците, затова организират различни участия в конкурси и фестивали. Към училището е създадена и Фолклорна формация „Гергьовден“ за възрастни, която популяризира българския фолклор и народно творчество. В Барселона това е единственото българско неделно училище, но в Каталуния са три, а в цяла Испания над 50. Те не са изцяло финансирани от Министерството на образованието. Средствата се отпускат според броя на учениците. Засега се поемат разходите за учебниците, за заплати на учителите и наема на сградата. Останалото се допълва от символични такси от родителите. Мечтаят си обаче за собствена сграда, в която да има голяма библиотека с български книги. Докато това се случи, са благодарни и на това, с което разполагат. 


По неофициални данни българите в Чикаго са между 150 и 200 хиляди

„За мен това е светъл празник. За семейството да сме заедно. Сега имам и внучка. Искаме да я научим и нея на традициите. Да носи българското в себе си, да знае какво се случва точно на тези празници“. Докато Янка Велева ще бъде с децата си, Снежана Галчева и Зоя Минкова се подготвят да бъдат и с близките, но и с приятелите си след дългата пауза на карантината. 

В щата Индиана живее Ралица Коларова, която разказва как един Великден възкресява една от най-старите БПЦ в Америка. 

снимка: БГНЕС
ВИЖТЕ ОЩЕ

145 години от приемането на Търновската конституция

Днес се навършват 145 години от приемането на Търновската конституция. 230 са били първите ни следосвобожденски народни представители, които са заседавали във Велико Търново от 10 февруари до 16 април 1879 година в Учредителното събрание и са приели първия български основен закон, с което е възродена българската държавност. 16 април се чества..

публикувано на 16.04.24 в 07:37
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски отново призова за активна подкрепа срещу руската инвазия

Украинският президент Володимир Зеленски поднови призивите си за активна подкрепа на Запада за неговата страна срещу руската инвазия, давайки за пример западната подкрепа за Израел при атаката от Иран, предаде БТА. Киев и Москва са били близо до споразумение за корабоплаването в Черно море Защитавайки Израел, свободният свят показа, че..

публикувано на 16.04.24 в 07:37

На второ четене: Бюджетната комисия разглежда промените в инвестиционната програма на общините

Бюджетната комисия в парламента ще разгледа на второ четене промените в Инвестиционната програма на общините.  Между двете четения е направено само едно предложение, което съдържа технически редакции. Общините имаха възможност за промени в проектите, заложени в Бюджет 2024. Текстовете трябва да бъдат одобрени от парламента.

публикувано на 16.04.24 в 07:29

Комисията по отбрана обсъжда 30% увеличение на заплатите на военните

Комисията по отбрана ще обсъди предложението за промяната на базата на която се определя размерът на основното месечно възнаграждение за военните. Предложението е подкрепено от всички парламентарни групи. След промените в Закона за отбраната парите на военните ще се формират, но въз основа на средната работна заплата за страната за второто..

публикувано на 16.04.24 в 07:26

Очаква се Румен Радев: Ще одобри ли Даниел Митов за външен служебен министър?

Служебният премиер Димитър Главчев предложи Даниел Митов за служебен министър на външните работи на мястото на Стефан Димитров. Предложението трябва да бъде одобрено от президента Румен Радев. Предложението за рокада в МВнР дойде няколко часа след изказването на лидера на ГЕРБ, който пред симпатизанти в столицата обяви, че в служебното правителство..

публикувано на 16.04.24 в 07:19
проф. Милко Палангурски

Проф. Милко Палангурски: Имаме комплекс за подарена държавност

"Последно действащият парламент се превръща в предизборен орган. Безсмислено е в една парламентарна държава парламентът дълго време да отсъства, но качеството на политическия живот може да изкористи тази идея ." Това мнение изказа пред БНР във връзка с последните конституционни поправки проф. Милко Палангурски, историк от Великотърновския..

публикувано на 16.04.24 в 06:54

Евродепутатът Илхан Кючюк ще бъде отличен с престижна международна награда

Днес в Рим българският евродепутат Илхан Кючюк, член на групата "Обнови Европа" и съпредседател на АЛДЕ, ще бъде награден с международната награда "Джовани Малагоди", учредена от фондацията "Луиджи Ейнауди". Тържеството е организирано в "Sala Zuccari" на италианския Сенат. Фондация "Луиджи Ейнауди" ще връчи първото издание на международната награда..

публикувано на 16.04.24 в 05:31