Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Облекчават Covid мерките в щата Ню Йорк

Андрю Куомо, губернатор на щата Ню Йорк.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Губернаторът на американския щат Ню Йорк Андрю Куомо обяви отпадането на рестрикции свързани с борбата срещу Covid-19. Метрото в Ню Йорк ще възобнови 24-часовата си работа на 17 май. Отпадане на мерки за справяне с вируса бяха обявени и в други части на страната.

Градът, който бе епицентър на пандемията от Covid-19 в САЩ, изглежда е в процес на овладяване на ситуацията.

Според Куомо ограничението в броя на посетителите ще падне за много от бизнесите на 19 май. Това означава повече хора в магазини, ресторанти, кинотеатри и музеи. Условието ще е да се спазва социалната дистанция препоръчвана от здравните власти. Но това условие ще отпада ако всички клиенти докажат, че са ваксинирани или че са с отрицателен резултат от тест за Covid-19.

Към момента бизнесите в Ню Йорк приемат клиенти с ограничения за капацитета, които варират между 33 и 75 процента.

Готвените промени в правилата ще доведат и до отваряне вратите на театри по Бродуей.

По данни на АП в САЩ средният брой на нови случаи с Covid-19 е под 50 000 за първи път от октомври насам. Положителната тенденция е съпровождана от разхлабване на мерките в различни точки на страната и от законодателни инициативи.


Казината в Лас Вегас работят с 80% капацитет, а социалната дистанция там бе намалена на около метър.

Във Флорида губернаторът-републиканец Рон ДеСантис подписа закон, който му дава огромни правомощия за премахване на мерки по места, които бяха наложени по време на пандемията.

Законът влиза в сила през юли, но ДеСантис каза, че ще издаде указ за да се пристъпи към по-бързо премахване на местни изисквания за носене на маски.

Здравните власти смятат, че 1 юли е приемлива цел за завръщане към нормалния ритъм ако броят на ваксинирани в страната продължава да расте.

В петък от Белия дом съобщиха, че 100 милиона американци, или около 40 процента от всички възрастни са напълно ваксинирани.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Асен Василев

Василев: С поправките на Конституцията вече няма еднолична власт

Промените в Конституцията са гаранция, че няма да има еднолична власт, когато президентът назначава служебно правителство. Така съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев отговори на критиките за безпрецедентната ситуация, която създадоха гласуваните промени. Ръководството на ПП бе в Благоевград на среща с членове и симпатизанти...

публикувано на 19.04.24 в 20:46
Река Тунджа

Почистват коритото на река Тунджа и нейните притоци край Елхово

В района на Елхово започна почистване на коритото на река Тунджа и нейните притоци от паднали дървета и растителност. Целта е да се подобри проводимостта и да не се допуска забентване. През последните месеци нивото на Тунджа по долното течение бележи огромен спад, заради трайното засушаване в целия регион. Опасността от наводнения заради..

публикувано на 19.04.24 в 20:39

Таня Светлинова е избрана за председател на РИК - Смолян

Таня Светлинова от ДПС беше избрана за председател на Районната избирателна комисия в Смолян. ЦИК определи служебно Светлинова да е председател, а Добрин Тодоров да е секретар.  Централната избирателна комисия определи 13-членния състав на РИК в Смолян, защото парламентарно представените партии не се разбраха за председателското място на..

публикувано на 19.04.24 в 20:32

Гражданският съвет към ВСС иска ЗСВ да не се приема, докато не се произнесе Конституционният съд

Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет подкрепи становището на Камарата на следователите, с което се настоява служебният министър на правосъдието да спре процедурата по приемането на Закона за съдебната власт, докато не се произнесе Конституционният съд. На изнесеното заседание във Велико Търново се проведе и дискусия по проблемите на..

публикувано на 19.04.24 в 19:47

2 май е неучебен за всички училища в страната

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков издаде заповед, с която определя 2 май за неучебен за всички училища в страната и за българските държавни училища в чужбина. Така почивните дни за учениците в началото на следващия месец ще бъдат общо шест - от 1 до 6 май включително.

публикувано на 19.04.24 в 19:39
Американската зенитно-ракетна система MIM-104 Patriot, архив.

Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана

Съюзниците от НАТО се споразумяха да предоставят на Киев допълнителни системи за противовъздушна отбрана, съобщи ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг.  След видеоконферентната връзка на министрите на отбраната на Алианса с украинския президент Володимир Зеленски  генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред журналисти в Брюксел, че..

публикувано на 19.04.24 в 19:24

Нови руски удари по територията на Украйна

Русия нанесе нови ракетни удари по територията на Украйна. Същевременно руският министър на външните работи Сергей Лавров обяви, че бойните действия ще продължат дори ако започнат мирни преговори между Москва и Киев. В ранния следобед в източните, южните и централните райони на Украйна беше обявена въздушна тревога, а украинските медии съобщиха..

публикувано на 19.04.24 в 19:15