Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП върна мандата, избори на 11 юли

| обновено на 05.05.21 в 18:09
Снимка: Фейсбук/Румен Радев

Президентът Румен Радев връчи днес третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП, но лидерката на левицата Корнелия Нинова го върна, като заяви:

„Нашето желание беше да има правителство, което да реши няколко важни въпроса за бъдещето на хората - да подготви Плана за възстановяване и устойчивост, да разгради модела „Борисов“. В името на тези приоритети подадохме ръка на „Има такъв народ“. Уви, тази ръка не бе поета. Новите политическите субекти в парламента декларираха предварително, че не биха подкрепили правителство дори с тези приоритети. В такъв случай е ясно, че няма обективна възможност да съставим кабинет“.

„Следващата седмица ще разпусна Народното събрание с указ и ще назнача служебно правителство. В тази ситуация се очертава изборите да бъдат на 11 юли“, заяви на свой ред държавният глава.

Президентът обясни, защо няма да разпусне НС още този петък:

"Това означава, че отиваме на избори до 2 месеца - 4 юли. Може ли да се справи новата ЦИК с хронограмата? Не може! Вече сме изтървали сроковете. Най-ранната възможна дата на разпускане на парламента е 11 май, за да може на 11 юли да хванем изборите като начало на пълноценен цикъл."

Държавният глава предупреди, че след изборите България може да изпадне в конституционна криза, ако партиите пак не успеят да съставят кабинет.

„Затова използвам нашата среща да призова всички политически партии и коалиции да потърсят единодействие в името на насъщния дневен ред на България – възстановяването на демократичните институции, върховенството на закона, борбата с пандемията, с фалитите и с бедността“.

„България има нужда от волева политическа алтернатива, която за съжаление настоящият парламент не успя да излъчи. В тази ситуация е ясно, че отиваме към разпускане на парламента и насрочване на предсрочни избори. Но ако и след тези избори, стигнем до същата патова ситуация и не може да се състави кабинет, България може да изпадне не само в политическа, но и в конституционна криза…Призовавам всички партии да избистрят своите приоритети, да преосмислят своето поведение и да потърсят единодействие в името на същия дневен ред на България – възстановяване на демократичните институции, върховенството на закона, борбата с пандемията, с фалитите и бедността“, коментира Радев.

На 11 май той ще издаде указа за назначаване на новата Централна избирателна комисия след днешните консултации.

За първи път в най-новата ни история, няколко месеца след редовни парламентарни избори, ще има предсрочен вот за ново Народно събрание. Партиите в 45-ия парламент не успяха да сформират кабинет.
След официалния отказ на коалицията ГЕРБ-СДС да предлага правителство, миналата сряда партията на Слави Трифонов  - "Има такъв народ" -  получи и веднага върна на президента втория проучвателен мандат.  
Така след 3-те неуспешни опита 45-ото Народно събрание да излъчи редовно правителство президентът Румен Радев ще трябва да назначи служебен кабинет. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев

Адм. Емил Ефтимов поиска 2,5% от БВП за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поиска 2,5% от БВП да отиват за отбрана. Така, по думите му, ще бъде наваксано изоставането в инвестициите за отбрана.  "2,5% от БВП не са много на фона на всичко, което се случва в света и региона. Не само България е в такава ситуация, много страни виждат нуждата от инвестиции в отбраната си. Сега трябва да..

публикувано на 28.03.24 в 14:03

Кенет Мертен: Приоритет на САЩ - разширяване на инвестиционните връзки с България

Американският посланик у нас Кенет Мертен заяви, че сред приоритетите на САЩ е задълбочаване и разширяване на инвестиционните връзки с България. На дискусия за икономическата сигурност на капиталите, които постъпват от трети страни, посланик Мертен посочи, че приетото от България законодателство за скрининг на инвестициите е пример за общите цели..

публикувано на 28.03.24 в 13:54
Костадин Костадинов в НС.

"Възраждане" се съмняват, че служебният кабинет няма да бъде контролиран от никого

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че ситуацията за съставяне на служебно правителство е безпрецедентна и е плод изцяло на конституционните промени. От "Възраждане" изразиха съмнение, че служебният кабинет няма да бъде контролиран от никого, а президентът Румен Радев е изправен пред много труден избор. Костадинов също е на..

публикувано на 28.03.24 в 13:50
Корнелия Нинова

Нинова: Не очаквам конституционна криза

Председателят на БСП Корнелия Нинова очаква избори 2 в 1.  Тя коментира, че до конституционна криза едва ли ще се стигне, но припомни, че с промените в Конституцията, гласувани от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, има предпоставки за проблеми. Нинова не се ангажира дали служебният кабинет ще бъде от политически лица:  ИТН върна мандата. Наред е президентът – избор..

публикувано на 28.03.24 в 13:32
Александър Симов

Александър Симов: Не е рано да се говори за конституционна криза, вече я виждаме

Не е рано да се говори за конституционна криза, тя ни предстои, вече я виждаме . Това каза пред БНР Александър Симов от БСП. "Виждаме, че ще бъде тежко и в политическия смисъл има и друг елемент - кой носи отговорност за този служебен кабинет? За мен това е много важно. Парламентът ще работи и ще има парламентарен контрол, но политическата..

публикувано на 28.03.24 в 13:24

EVN не може да каже с колко ще поскъпне токът за бита от 1-ви юли

За първи път от стъпването си на българския пазар EVN,  които снабдяват с електроенергия Югоизточна България,  не могат да кажат на своите потребители с колко ще поскъпне токът за бита от 1-ви юли. Според действащите нормативни документи всички енергийни дружества трябва до края на този месец да внесат в енергийния регулатор..

публикувано на 28.03.24 в 13:17
Снимката е илюстративна

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН). Възможността за явяване на втора матура, с която зрелостниците могат да повишат оценката си за кандидатстване във висше учебно заведение, бе дадена с промените в..

публикувано на 28.03.24 в 13:14