Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Борислав Драгиев и Христо Митев връщат водата в пресъхналите изворни чешми

Чешма - „Гъбката“
Снимка: Борислав Драгиев и Христо Митев

Двама мъже от Габрово с ръцете си и с доброволен труд връщат към живот пресъхнали изворни чешми. „Там, където е текло, пак ще тече“ - казва познатата поговорка, но героите на тази история предупреждават, че тази приказва не е съвсем вярна.

Борислав Драгиев и Христо Митев са двамата габровци, които с помощта на приятели връщат водата в пресъхналите изворни чешми. Студената балканска вода, която навремето са хващали и са прокарвали тръби, за да стигне до хората в кварталите и селата, край пътища и под сенчести буки.

Борислав и Христо са отдали цялото си свободно време на това занимание. Приятели им помагат с техника, когато се наложи. Разходите делят помежду си, понякога разчитат и на дарители. Някои от тях са габровци, които живеят в чужбина, но милеят за родния си край. Работните ангажименти на двамата мъже нямат нищо общо с това, което са захванали през последните 3 години. Учат се на терен, както се казва, и работят на сляпо. В редки случаи се намират възрастни хора по селата и кварталите, които да ги насочат за пътя на водата. Понякога използват медни пръчки и така откриват водоизточника. Досега са върнали водата в 20-ина чешми в Габровския край. 

"Цялото училище е пред очите ти, ако искаш да го научиш, го научаваш. Самият обект, природата те учи - труд и желание да се получи нещо. Нас да ни зарадва, че сме вложили труд и да минат хора, да видят, че чешмата е в действие. Можеш да спреш да я ползваш", казаха за БНР Борислав Драгиев и Христо Митев.

Чешма - „Гъбката“                 Снимка: Борислав Драгиев и Христо Митев

Преди дни водните духчета, както ги наричат местните хора, изцяло възстановиха една легендарна чешма - „Гъбката“ край пътя между Габрово и Дряново. Запушена от коренища тръба се оказала причината чучурите да пресъхнат. Наложило се да бъде прокарана нова връзка, с дължина цели 300 метра. 

Сега при чешмата във формата на диворастяща гъба, червена на бели точки, пак спират коли, отново е място за почивка от пътя. Преди време било запустяло и пълно с боклук.

Със студена вода на „Гъбката“ само преди седмица се наплиска 90-годишният ѝ строител Стоян Стоянов, който в началото на 70-те години ръководи ремонта на пътя Габрово - Велико Търново. Тогава изграждат чешмата, позната на поколения.

Друго място в района, срещу отбивката за Дряновския манастир, също беше възстановено в дните преди Великден, и с помощта на местната община от чешмата отново блика бистра вода.

Първата чешма, с която Борислав Драгиев се захванал преди 3-4 години, е изворът с лековита вода в квартал „Радецки“ край Габрово. Легенда разказва за свойствата на „вонещата вода“ да цери болни очи.

Чешмата е обновена, наоколо е почистено, навес и нови пейки са монтирани на мястото, където се извървяват хора от целия град.

За да струи вода от чучурите, те трябва да се поддържа, казват за сетен път Борислав Драгиев и Христо Митев, които споделят и впечатления от всички тези занемарени места. Боклукът се е трупал на пластове, а материалните следи, които откриват, са на повече от 30 години. "И това, което е възстановено, не се пази чисто", с горчивина споделят Христо и Борислав.

Чистата вода е живот и трябва да я пазим - разсъждават двамата мъже и предупреждават, че от нас зависи да съхраним този ценен ресурс.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Емануела Фролошка със семейството си.

Емануела Фролошка: Човек трябва максимално да извлича уроците от всичко, което му се случва

Край на съдебната сага във връзка с падналия асансьор в Майчин доми какви са поуките от последните 11 г. за Емануела Фролошка , една от пострадалите тогава. Ето какво написа тя в социалните медии: "... в този ден за пореден път разбрах, че ако вярваш и се бориш, но и ако си намерил най-добрите бойци, които да вървят рамо до рамо с теб, ще..

публикувано на 03.08.21 в 11:48

„Ден на градинаря“ отбелязаха в село Цар Асен

„Ден на градинаря“ отбелязаха в село Цар Асен, Община Алфатар, на 1 август. Общината заедно с кметството на селото са организатори на събитието. Тази година участваха 18 групи от района на Алфатар, Дулово и Силистра. Близо 200 души с гордост показаха произведената от тях земеделска продукция. Имаше и изложба на пити, баници и хляб...

публикувано на 03.08.21 в 11:32
Румянка Балева

Проучванията на природата от Алекси Петров се пазят в РИМ Плевен

Лятото е любим сезон за пътешествия, за опознаване на нови исторически и природни забележителности. Ваканцията е и време децата да се докоснат до науката по един различен начин. Такава възможност дава Регионалния исторически музей в Плевен. В отдел „Природа“ може да се види сбирката „Фауната на Бяло море“, която включва изложените в..

публикувано на 02.08.21 в 19:47

“Общност в помощ на зависимите”: Единственото, което помага, е пълно въздържание

„10 момчета се лекуват сега при нас“, посочиха в „Преди всички“ Запрян Момчилов и Илко Бояджиев, основатели на фондация и консултанти за програмата “Преоткрий се” в подкрепа на зависими и техните близки на Фондация “Общност в помощ на зависимите” в Габрово. „Всички зависимости са еднакво тежки и при нас помагаме на хората, които..

публикувано на 02.08.21 в 11:47

Политика по Толкин и “Властелинът на пръстените”

В непримирими врагове ли се превърнаха партиите на промяната, които трябваше да впрегнат енергията си заедно в името на общественото развитие? Кой кого ще подкрепи, кой на кого ще разчита и може ли политическата реалност да се превърне във фантастично, дори фанатично упражнявано изкуство, което прехвърля естетическите и етични..

публикувано на 02.08.21 в 08:14

С каяк по Дунава - изгревите и залезите на Иван Нотев

Самостоятелна експедиция с каяк по Дунав направи в разгара на лятото музикалният редактор на  „Хоризонт“  Иван Нотев. За преживяното, запомненото и заснетото по водния път той разказва в предаването „Изотопия“ . „Бях любопитен какво се случва по реката от другата страна. Аз съм от Силистра и познавам тази част. Преди две-три години..

публикувано на 31.07.21 в 10:26

Как да разберем кодовете за храненето ни, които са в нашите гени

Българска лекарка стана член на управителния съвет на Европейското дружество по човешка генетика. Тя се казва Олга Антонова и е генетик, посветен на нутригеномиката - науката, която интерпретира   храненето според гените. Д-р Антонова е част от първия сертифициран екип по нутригеномика в България. Заедно със своите колеги през 2020..

публикувано на 30.07.21 в 17:08