Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малко познати, но чудати

Каменните гъби, екопътека "Бяла река", водопад "Скока", Чудните скали, Драгоманското блато, Еменски каньон, резерват Кован Кая са малко познати природни чудеса, които сякаш ги няма на картата, но стигнеш ли до тях имаш чувството, че си открил един цял нов свят. България се гордее с най-разнообразни природни и културни забележителности, които привличат всяка година хиляди туристи от цял свят. Решихме да ви разходим из някои от по-малко познатите точно преди началото на летния сезон, за да имате възможността да планирате и реализирате една различна и вълнуваща почивка по пътя на тези тайнствени, но много красиви природни чудеса. 

В сърцето на Източните Родопи, между язовирите Студен кладенец и Ивайловград, река Арда образува уникален каньон, разположен по средата на праисторически двукратерен вулкан. Точно тук се намира местността Кован кая.

Забележителният Еменски каньон е едно от най-живописните и красиви места в България – ще го откриете в полите на Предбалкана, на около 20 км от Велико Търново.

Драгоманското блато е най-голямото карстово блато в България. Намира се на 40 км северозападно от София и на около 3 км от град Драгоман. 

Чудните скали представляват ерозионни скални образувания, намират се на 170 m надморска височина между селата Аспарухово, Варненска област и Добромир, Бургаска област.

 На надморска височина от приблизително около 480 метра, можете да откриете една от прелестите на родния Балкан – приказно красивия водопад Скока.

Екопътеката „Бяла река“ е една от най-дългите екопътеки у нас – почти 2 км. Тя е изградена в ждрелото на едноименната река в калоферския участък на Национален парк „Централен Балкан“.

Мантар Кая или Каменните гъби са причудливи скални образувания, формирани в резултат действието на водата и вятъра. 

Повече за чудните места може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56

07.04.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 07.04.24 година.

публикувано на 07.04.24 в 08:15
Победителите при мъжете - Държавно първенство по боулдър

Екстремните спортове 24-31 март 2024

Обиколката на Витоша тази година ще бъде на 29 и 30 юни , съобщиха организаторите, а регистрацията започва от първи април. Това ще бъде 41-ото издание на най-стария ултрамаратон на София, като по традиция в 6 часа сутринта в събота (29 юни)  ще стартират колоездачите и дуатлонците, а в полунощ срещу неделя (30 юни) ще потеглят скороходците и..

публикувано на 31.03.24 в 14:14