Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦСКА София победи шампиона Лудогорец

ЦСКА най-после победи Лудогорец на стадион "Българска армия" в мач за първенство. "Червените" надвиха много убедително шампионите с 4:1 и за първи път в десетгодишното съперничество се измъкнаха от оковите на "орлите". И то по какъв начин! Юрген Матей, Бисмарк Чарлс, Мено Кох и Жорди Кайседо от дузпа вкараха за тима на Любо Пенев, който заслужи победата, а Сисиньо върна едно попадение за гостите. А в последната минута Мавис Чибота получи набързо два жълти картона като вторият бе за протести.

За първи път и Кирил Десподов се завърна на "Армията" с фенове по трибуните. А това доста затрудни изпълняването на корнери от българския национал, който през второто полувреме бе замерван с какво ли не.

Успехът е важен за ЦСКА в битката за второто място. "Червените" вече имат 59 точки на втората позиция. Локо Пловдив е на трето място с 56, но "смърфовете" са с мач по-малко. А в събота на Лаута Локо посреща именно ЦСКА.

Преди първия съдийски сигнал целият стадион почете паметта на легендата на "червените" Георги Димитров - Джеки.

Срещата стартира по чудесен начин за ЦСКА. В четвъртата минута "червените" стигнаха до изпълнение на ъглов удар. Греъм Кери изпълни брилятно корнера, а Юрген Матей скочи много високо и заби топката с глава в мрежата на Кристиан Кахлина.

Домакините опитаха да натиснат "орлите" в следващите минути и да се възползва от психологическото си предимство след ранното попадение. ЦСКА стигна до свободен удар от дясно по атаката, но центриране бе избито от защитник на "орлите". В 15-ата минута Варела проби чудесно по дясното крило. Той центрира към Бисмарк Чарлс, който стреля с глава, но Кахлина този път улови топката. Две минути по-късно Чарлс отново получи подаване от дясно, този път от Жером Синклер. Нападателят стигна до топката, но Терзиев изби в корнер.

Лудогорец стигна до първата си опасна ситуацията в 18-ата минута. След изпълнение на корнер, централният защитник Жосуе Са успя да се пребори с пазача си и да стреля с глава. Топката обаче малко над напречната греда. Малко след това Кирил Десподов спечели нарушение в близост до наказателното поле на ЦСКА. Бившият играч на "червените" се завръща на ст. "Българска армия" за първи път в присъствието на фенове, които определено са вражески настроени към него. От фаула пък не произлезе нищо.

Десподов проби по отличен начин по левия фланг. Крилото чукна топката и я подаде веднага с левия крак в малкото наказателно поле. Там Клаудиу Кешеру се хвърли на шпагат, но не успя да засече топката във вратата на ЦСКА. В 28-ата минута Амос Юга стреля без да се бави след пас на Синклер, но топката отиде в ръцете на Кахлина.

Греъм Кери проби по левия фланг, но към наказателното поле в 30-ата минута. Той реши да стреля, ударът му бе блокиран, но топката продължи да лети застрашително в близост до вратата. Кахлина се хвърли и за всеки случай изби в корнер.

В 38-ата минута след дълъг пас към Клаудиу Кешеру, руменцът овладя много майсторски топката. Той се завъртя много добре и веднага пробва да стреля по земя. Топката се лизна в защитник на "червените" и излезе в ъглов удар, но тя мина и много близо до лявата греда на Бусато.

Амос Юга пусна добър пас към Греъм Кери по лявото крило. Той овладя топката в 42-ата минута, залъга, че ще се тръгне надясно, но вместо това стреля с левия крак, а топката облиза чрежата от външната страна. Малко след това и Варела пробва изстрел от воле, но и той бе неточен.

В началото на втората част силният дъжд, който заваля над София затрудни играчите на двата отбора. Треньорът на гостите Валдас Дамбраускас пък извърши принудителна смяна на почивката. Излезе Жосуе Са, който получи травма в края на първото полувреме, а на негово място влезе нападателят Пиерос Сотириу и така Лудогорец заигра с двама нападатели. Но престоят му на терена продължи 8 минути, тъй като Сотириу бе сменен от Сантана.

В 54-ата минута ЦСКА реализира и второ попадение. Амос Юга подаде силна топка към Греъм Кери, който с глава веднага я продължи в наказателното поле. Там защитниците на Лудогорец не се ориентираха и оставиха сам самичък Бисмарк Чарлс, който много красиво веднага от воле насочи топката в горния ляв ъгъл на Кахлина - 2:0 за ЦСКА.

В 60-ата минута Лудогорец се върна в мача. След чудесен пас на Кирил Десподов през центъра Сисиньо остана очи в очи с Густаво Бусано. Десният защитник го финтира и на празна врата реализира.

Но само две минути по-късно ЦСКА отново реализира. Варела центрира от свободен удар в близост до корнера от дясно по атаката на "червените". Топката стигна до Мено Кох, който подобно на Юрген Матей в началото на мача бе оставен абсолютно непокрит в наказателното поле. Той стреля с глава и преодоля Кахлина, топката като че ли му се хлъзна по ръкавиците и влезе в мрежата.

В 66-ата минута Кирил Десподов изпълни два поредни ъглови удара от ляво по атаката на Лудогорец. Но феновете на ЦСКА започнаха да хвърлят предмети по него, дори и седалка полетя . Третият пореден корнер пък бе изпълнен от друг играч на "орлите". А след няколко минути "орлите" спечелиха още един корнер, този път от другата страна, а ядосаните на Десподов феновете притичаха бързо, за да продължат да го нападат.

В 71-ата минута резервата Георги Йомов се откъсна сам срещу вратаря на Кахлина. Той бе настигнат от Текпетей и спрян- Повторенията показаха, че има засада. В следващи минути ЦСКА имаше още няколко шанса да реализира, но удари на Мазику и Кайседо не намериха целта. 

А в 83-ата минута Георги Кабаков даде на четвъртия съдия Георги Иванов камък, хвърлен на терена. ЦСКА опита да вкара още попадения. В продължението на двубоя Мавис Чибота набързо получи два жълти картона. Вторият му бе за протести срещу рефера и бе изгонен.

Вече извън добавеното време Жорди Кайседо бе фаулиран от Алекс Сантана в наказателното поле на "орлите". Кайседо реализира хладнокръвно наказателния удар и оформи разгромното 4:1 за ЦСКА.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Културистът Петър Борисов: Българите имаме добри генетични заложби (ВИДЕО)

Българите имаме добри генетични заложби и можем да произвеждаме много по-добри момчета и момичета. Това мнение сподели абсолютният европейски шампион по културизъм Петър Борисов, който гостува в Campio Podcast с водещ Христо Денев. Борисов е един от организаторите на предстоящия този уикенд турнир по бодибилдинг и фитнес "Тримонциум" в..

публикувано на 18.04.24 в 15:32
Аталанта - Ливърпул

Ливърпул ще търси голям обрат срещу Аталанта

Ерата на Юрген Клоп в Ливърпул донесе на феновете на тима много знаменити победи и "червените" ще се нуждаят от още една такава, ако искат да продължат напред в Лига Европа. Мърсисайдци излизат за реванша с Аталанта в Бергамо днес, след като загубиха първия мач на "Анфийлд" с 0:3. На пръв поглед задачата пред Ливърпул изглежда непосилна, но тимът е..

публикувано на 18.04.24 в 06:03
Нургюл Салимова

Нургюл Салимова допусна нова загуба на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова допусна втора поредна и общо четвърта загуба на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто. В партия от 11-ия кръг българката отстъпи с черните фигури на индийката Хумпи Конеру след 90 хода и над пет часа игра. Салимова, която в предишната партия с Конеру записа единствената си победа в турнира до момента, този..

публикувано на 18.04.24 в 05:56
Левски

Левски поведе на Славия за бронза при волейболистките

Съставът на Левски взе преднина срещу Славия във финалната поредица за третото място в Националната волейболна лига за жени. "Сините" спечелиха първия мач от серията с 3:1 гейма, в отделните части 25:16, 30:32, 25:19, 25:20. Левски започна силно и спечели с лекота първия гейм с 25:16, но Славия успя да се върне в мача след маратонски втори гейм,..

публикувано на 17.04.24 в 07:41
Симон Антони Иванов

Симон Антони Иванов с драматична победа над Габриел Донев

Симон Антони Иванов победи в драматичен двубой Габриел Донев и се класира за втория кръг на турнира по тенис на клей в Куршумлийска Баня (Сърбия) с награден фонд 15 хиляди долара. Иванов спечели срещу своя сънародник с 6:7(5), 7:6(4), 7:5 за 3:09 часа. Двамата изиграха невероятно оспорван мач. В третия сет Донев имаше аванс от 5:3, но Иванов взе..

публикувано на 17.04.24 в 07:33

Късметът на Атлетико приключи срещу Борусия (Дортмунд)

Борусия (Дортмунд) изигра паметен мач и се класира за полуфиналите в Шампионската лига за първи път след повече от десетилетие. "Жълто-черните" сразиха с 4:2 Атлетико Мадрид в реванша от четвъртфиналите на своя "Сигнал Идуна Парк" и с общ резултат 5:4 продължиха напред.  В спор за място на финала Борусия ще се изправи срещу Пари Сен Жермен, който..

публикувано на 17.04.24 в 00:27

Червен картон провали Барселона, велик обрат за ПСЖ

Пари Сен Жермен направи знаменит обрат в реванша с Барселона от 1/4-финалите в Шампионската лига и успя да се добере до 1/2-финалите в турнира.  Френският шампион спечели с 4:1 на "Луис Компанис" и така с общ резултат 6:4 намери място на 1/2-финала, след като губеше с 2:3 след първия мач на свой терен.  Срещата започна добре за домакините, които първи..

публикувано на 17.04.24 в 00:23