Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Приютяването на руската бяла емиграция - част от световната съкровищница на доброто

Снимка: Държавна агенция „Архиви“

Предстои откриването на документална изложба, посветена на 100-годишнината от емиграцията на руските белогвардейци в България. Изложбата е под надслов „Ваше благородие, госпожа Чужбина“ и ще продължи един месец – от 17 май до 17 юни. Организатори са Държавна агенция „Архиви“ и Димитър Иванов. 

В модерната история на българската държава има три събития с изключително важен за нас характер - хуманитарната помощ за арменците при гоненията в Османската империя, приемането на бялата емиграция от Русия и спасяването на българските евреи, посочи в интервю за БНР Димитър Иванов. По думите му тези три събития ще останат завинаги в световната съкровищница на доброто и ние трябва да ги изследваме.

„В целия този период – от 20-та година, 1921-1922 г. в България се настаняват около 30 хиляди емигранти от царска Русия, като през страната ни преминават много повече, които продължават за други страни. Всякакви хора - селяни, войници, аристократи, дворяни, интелектуалци, преподаватели, част от руския елит, който революцията прокужда от страната“, разказа Димитър Иванов в предаването „12+3“.

„България след първата световна война е в огромна криза, в една от най-тежките си катастрофи. На този фон идват десетки хиляди бежанци, които също бягат от насилие. Тези хиляди хора 20-те и 30-те години стават един от двигателите на огромния български подем“, изтъкна Иванов.

„Това са стотици лекари, стотици учители, десетки университетски преподаватели, учени, да не говорим за сферата на културата като театър, опера, балет, изобразително изкуство, военната сфера, инженерната сфера. Изложбата успя да илюстрира, да изобрази това огромно влияние, което имат тези хиляди хора.“

Изложбата показва неподозируем мащаб на влияние върху нашето обществено, икономическо, духовно, научно и културно развитие, обобщи той.

Повече чуйте в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румянка Балева

Проучванията на природата от Алекси Петров се пазят в РИМ Плевен

Лятото е любим сезон за пътешествия, за опознаване на нови исторически и природни забележителности. Ваканцията е и време децата да се докоснат до науката по един различен начин. Такава възможност дава Регионалния исторически музей в Плевен. В отдел „Природа“ може да се види сбирката „Фауната на Бяло море“, която включва изложените в..

публикувано на 02.08.21 в 19:47

“Общност в помощ на зависимите”: Единственото, което помага, е пълно въздържание

„10 момчета се лекуват сега при нас“, посочиха в „Преди всички“ Запрян Момчилов и Илко Бояджиев, основатели на фондация и консултанти за програмата “Преоткрий се” в подкрепа на зависими и техните близки на Фондация “Общност в помощ на зависимите” в Габрово. „Всички зависимости са еднакво тежки и при нас помагаме на хората, които..

публикувано на 02.08.21 в 11:47

Политика по Толкин и “Властелинът на пръстените”

В непримирими врагове ли се превърнаха партиите на промяната, които трябваше да впрегнат енергията си заедно в името на общественото развитие? Кой кого ще подкрепи, кой на кого ще разчита и може ли политическата реалност да се превърне във фантастично, дори фанатично упражнявано изкуство, което прехвърля естетическите и етични..

публикувано на 02.08.21 в 08:14

С каяк по Дунава - изгревите и залезите на Иван Нотев

Самостоятелна експедиция с каяк по Дунав направи в разгара на лятото музикалният редактор на  „Хоризонт“  Иван Нотев. За преживяното, запомненото и заснетото по водния път той разказва в предаването „Изотопия“ . „Бях любопитен какво се случва по реката от другата страна. Аз съм от Силистра и познавам тази част. Преди две-три години..

публикувано на 31.07.21 в 10:26

Как да разберем кодовете за храненето ни, които са в нашите гени

Българска лекарка стана член на управителния съвет на Европейското дружество по човешка генетика. Тя се казва Олга Антонова и е генетик, посветен на нутригеномиката - науката, която интерпретира   храненето според гените. Д-р Антонова е част от първия сертифициран екип по нутригеномика в България. Заедно със своите колеги през 2020..

публикувано на 30.07.21 в 17:08
Иван Русев

Скулпторът Иван Русев: Моята музика е музиката на камъка

Самобитен, оригинален, мащабен, вдъхновяващ, откриващ и създаващ нови пространства. Такъв е скулпторът Иван Русев, създател на Арт център Илинденци - скулптурен парк, своеобразна духовна връзка между природата и майстора , между човешкия дух и бога. Мястото е недалеч от Мелник, в пиринското село Илинденци. Всичко това, което се случва в Арт..

публикувано на 27.07.21 в 10:48

Проект, чрез който не получаваш пари, а възможност да промениш живота си

Семейства на деца от ромската общност и в неравностойно положение от планинското село Джурово, Софийско ще се учат да гледат шафран и да вадят мед от производители благодарение на проекта на фондация „Биоселена“ – „Деца с бъдеще, фермери и предприемачи“. „Целта ни е да създадем устойчив поминък на тези семейства с деца, където няма..

публикувано на 26.07.21 в 11:22