Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът за сигурност на ООН ще заседава в неделя за насилието между палестинци и израелци

Ивицата Газа, 12 май 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът за сигурност на ООН ще проведе виртуално заседание в неделя по въпроса с увеличаващото се насилие между Израел и палестинците, обявиха дипломати, цитирани от Франс прес. Първоначално заседание беше планирано за днес, но Съединените щати настояха то да бъде отложено за следващата седмица, за да има повече време за дипломатически усилия. Източници на Франс прес обаче посочват, че Вашингтон все пак се е съгласил с поискана от Тунис, Норвегия и Китай среща на Съвета за сигурност в неделя. 

Съединените щати са ключов съюзник на Израел и защитиха офанзивата на еврейската държава в отговор на ракетния обстрел от групировката "Хамас", която контролира Ивицата Газа. Администрацията на американския президент Джо Байдън обаче също изрази загриженост за цивилните жертви в конфликта. 

Загиналите в Газа са над 100 души, а в Израел - 7 души, припомня Франс прес.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бени Ганц

Израелският министър на отбраната Бени Ганц заяви, че ще има още атаки в Газа

Израелският министър на отбраната Бени Ганц се зарече, че ще има още атаки срещу палестинските групировки в Газа, докато не се постигне "пълно и трайно спокойствие", предаде Франс прес. Чак след това Израел ще обмисли възможността за примирие, каза още..

публикувано на 12.05.21 в 16:10

ЕС, САЩ и Великобритания призоваха за намаляване на напрежението между израелци и палестинци

Европейският съюз, Съединените щати и Великобритания призоваха Израел и палестинците за намаляване на напрежението след ескалацията на насилието между тях, предаде БиБиСи.  В понеделник групировката "Хамас" изстреля ракети срещу Ерусалим, а в отговор..

публикувано на 11.05.21 в 04:47

Конфликтът между Израел и палестинците се задълбочава

Конфликтът между Израел и палестинците се задълбочава - от една страна с ракетните нападения към и от Ивицата Газа, от друга - с размириците в израелските градове. Израел обяви, че е бил обстрелян с 1600 ракети от Ивицата Газа. Израелските сили..

обновено на 13.05.21 в 23:52

Конфликтът Израел-Палестина е религиозен и непредвидим

Причините за въоръжения конфликт между Израел и Палестина е Йерусалим и неговата съдба. На карта е поставена и политическата форма на съществуване на двете държави, смята арабистът проф. Владимир Чуков.   Той смята, че има външни и вътрешни..

публикувано на 13.05.21 в 15:46
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кирил Вътев: Няма да допуснем "Евролаб" на "Капитан Андреево"

Съдът върна фирмата "Евролаб" в лабораторията на ГКПП "Капитан Андреево" . Ние няма да я допуснем и обжалваме решението на съда. Това зави министърът на земеделието в оставка Кирил Вътев. Съмненията за порочни практики, свързани с "Капитан..

публикувано на 28.03.24 в 19:01

Граждански протест в Кюстендил срещу изграждането на фотоволтаици

Петдесетина души излязоха на мълчалив протест тази вечер пред Общината в Кюстендил срещу изграждащи се и проекти за фотоволтаици в района. Недопустимо е да се унищожава плодородна земя и да се съсипва екологията  в район, начиран "Овощната..

публикувано на 28.03.24 в 18:55
Руски изтребител Су-35.

Руски военен самолет се е разбил край Севастопол

Руски военен самолет се е разбил в Черно море край Севастопол на анексирания Кримски полуостров, предават информационните агенции, като се позовават на назначеният от Москва губернатор Михаил Развожаев.  "Няма пострадали граждански обекти“, написа той в..

публикувано на 28.03.24 в 18:53

"Защита" на протестно автошествие в София

Националният синдикат "Защита" протестира с автошествие в София. Сред исканията на протестиращите, които се събраха в центъра на столицата, бяха повишаване на заплатите в медицинските заведения, както и настояване за първа категория на труд за работещите в..

публикувано на 28.03.24 в 18:44
Марчел Чолаку

Румъния променя цените на тока и природния газ в полза на потребителите

Румънското правителство ще запази тавана на цените на енергията и природния газ и ще ги промени в полза на потребителите, като се съобрази с тенденцията за намаляване на цените на енергията и газа на европейско равнище.  Това е обявил румънският..

публикувано на 28.03.24 в 18:34
Плакат на събитието

Семинар във ФЖМК за влиянието на финансирането от хазартните игри върху журналистиката и обществото

" Състоянието на медиите и разследващата журналистика - влияние на финансирането от хазартните игри върху журналистиката и обществото ".  Това е темата на семинар по проект "Поп-култура, поп-политика: дигиталният обрат" на Факултета по журналистика и..

публикувано на 28.03.24 в 18:27

Починал е психологът и Нобелов лауреат Даниел Канеман

В сряда на 90-годишна възраст е починал Даниел Канеман, американско-израелски психолог, чиито прозрения за често проблематичния процес на вземане на решения от хората му донесоха Нобелова награда за икономика. Това съобщи Дойче Веле. Канеман и..

публикувано на 28.03.24 в 18:03