Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Чупи, реже и полива" е новата фотокнига на Никола Михов

Тодор Живков
Снимка: „Чупи, реже и полива“

"Чупи, реже и полива" е новата фотокнига на Никола Михов. Основният герой в книгата е Тодор Живков, който чупи питки, реже ленти и полива с менче за просперитета на обектите, но са поместени и цитати от Бойко Борисов по време на откриване на различни проекти.

Тодор Живков    Снимка: „Чупи, реже и полива“

Официалното представяне на книгата ще бъде на 14 май от 17 часа в столичната галерия "КО-ОП". Всеки може да участва в символично рязане на лентите и поливане.

"Книгата е хумористична, макар да има доста политически препратки в нея. Снимките са архивни и те са съчетани с цитати на Бойко Борисов, което е своеобразен мост към съвремието", каза за БНР фотографът Никола Михов.

Във фотокнигата снимките са разрязани на две от спирала. Книгата е разделена на три части по 15 снимки, правени от различни фотографи.

Никола Михов      Снимка: Ирина Недева

Издател на книгата е Манол Пейков, който бе и депутат в 45-ото Народно събрание от "Демократична България".

"Хубавото на тази книга е, че тя не прави паралел между две конкретни личности. Тя се занимава с идеята за вождизма в нейната соцверсия, защото, ако след Вълкочервенковските години и Предсталинските години, там фигурата на вожда е много изпъкнала, ярка, категорична, недвусмислена, докато в епохата на Живков тя е сведена на едно дълбоко, подсъзнателно ниво и това в известен смисъл се повтаря. То се повтаря не само в нашата история, то се повтаря в историята на човечеството", допълни в предаването "Хоризонт до обед" Манол Пейков.

Тодор Живков        Снимка: „Чупи, реже и полива“

На 15 май от 18.30 часа в столичната галерия "КО-ОП" е предвиден творчески разговор с автора на фотокнигата "Чупи, реже и полива" Никола Михов.

Повече можете да чуете в звуковия файл.  


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Етиен Леви

Етиен Леви: Класическата музика остана в сърцето ми

„ Израснал съм в семейство със стара ценностна система, много стойностна . Майка ми и баща ми, мир и светлина на душата им, бяха музиканти“, каза за БНР Етиен Леви. Майка му си отива от този свят на 35 години от левкемия. Етиен Леви сподели, че предсмърната молба на майка му е била едно от децата ѝ да стане музикант – или той, или сестра..

публикувано на 02.08.21 в 18:16
Столична библиотека

Започва кампанията на Столична библиотека „Зелени библиотеки“

Седмото издание на кампанията на Столична библиотека „Зелени библиотеки“ в парковете на София ще се проведе от 31 юли до 29 август.  Продължава и обичаната от софиянци инициатива на „Споделени книги“ – „Вземи, прочети, върни“ . През 2020 г. бяха дарени от софиянци за софиянци над 1400 книги. Посетителите ще могат да оставят своя прочетена..

публикувано на 31.07.21 в 10:45

Националният конкурс „Бургас и морето“ - днес и утре в Летния театър на Бургас

Националният конкурс за песен „Бургас и морето“ започва в Летния театър на Бургас. Тази година програмата се разгръща в две вечери. Националният песенен конкурс „Бургас и морето“ тази година се разгръща още по-широко и допусна до конкурсната програма 14 песни финалисти. Причината – огромният интерес от изпълнители от цялата страна – близо..

публикувано на 31.07.21 в 08:01

„Бъди до мен“ - съвместна стихосбирка на Росица Копукова и Младен Мисана

Росица Копукова и Младен Мисана издадоха книга с поезия „Бъди до мен“. Илюстрациите са на художника Иван Хаджидимитров. „ Аз когато тръгвам да пиша поезия имам усещането, че нещо ми се внушава отгоре и нямам никакви проблеми с идеи , с внушения“, каза за БНР Росица Копукова. Според нея стиховете ѝ извеждат някаква идея, която..

публикувано на 30.07.21 в 16:12

Боряна Росса показа видео инсталация в Гьоте-институт в София

Все още имате шанс да разгледате изложбата "Отклонение: жените в българското кино“ в Гьоте-институт в София. Видео инсталацията „Отклонение“ включва интервюта с единадесет жени, представителки на различни професии, които анализират женските образи в шест български филма, създадени между 1945 и 2019 г.: „Вълчицата“ (1965), „Отклонение“..

публикувано на 30.07.21 в 14:59

Пабло Инза и София Саборидо преподават аржентинско танго в България

Магнетичните Пабло Инза и София Саборидо вече цял месец неуморно представят своя Intensive Tango Project, серия от уроци, срещи, похвати и задълбочени танцови елементи, техники, импровизации, музикалност. Пабло Инза и София Саборидо са от Аржентина, преподават във Франция и пътуват по света. Любимото танго на София Саборидо е „Уно“ от..

публикувано на 30.07.21 в 11:09

За поредна година Андреа Бочели изнесе концерт в родното си място Лаятико

Магдалена Гигова присъства на концерта на Андреа Бочели в родното му място Лаятико в Италия. Андреа Бочели изнася през последните години концерт на 22 и 24 юли в "Театъра на тишината".   "Той е директор на театъра и е създаден от Общината с негова финансова помощ и по негова идея през 2006", каза за БНР Магдалена Гигова, водещ на..

публикувано на 29.07.21 в 22:30