Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Започва да се връща държавността в България

| обновено на 15.05.21 в 22:00
В село Руня Румен Радев участва в церемонията по откриване и освещаване на паметника на загиналите жители на селото във войните на България.
Снимка: прессекретариат на президента

Президентът Румен Радев заяви, че започва да се връща държавността в България, а това е най-важната задача на това правителство. Коментарът по повод служебния кабинет президентът направи преди откриването на паметника на загиналите във войните в дряновското село Руня.

Радев коментира дали се извършва чистка в администрацията:

„Чистка, преврат и т.н. – аз да ви питам, вие спомняте ли си къде бяха медиите, когато управлението на Борисов осъществи погром над цялата администрация, над службите за сигурност, стотици хиляди хора бяха изхвърлени, други се назначаваха. Включително миналата година, ако си спомняте, само от ДАНС над 50 човека бяха освободени. Тогава трябваше да се задават тези въпроси и мисля, че е време да освободим България от усещането, че има хора незаменими, на които властта по право им принадлежи и те са се сраснали със столовете“.

Радев заяви още, че за два месеца истинска ревизия на предишното управление не може да бъде направена:

„За два месеца е абсолютно наивно да си мислим, че може да се направи ревизия за 10 г. управление. Но както заявих и при представянето на новия кабинет, той е длъжен там, където може, да даде светлина за начина, по който се е управлявала България. Разбира се, всички случаи, които и бъдат установени, на нарушения на закона, на корупционни практики, трябва да бъдат и показани и пресечени“. 

Снимка: БГНЕС

Държавният глава посочи, че монументът е величествен заради това, че жителите на селото със собствени сили са го съградили като знак на огромна признателност към нашите предци.

„Преди 100 години те оставиха семейство, имот и живота си, за да тръгнат на война в името на днешните поколения“, заяви Радев и добави, че сме в дълг на тези герои. По думите му, признателността към предците ни е мерило за нашите отношения днес и към родина, и към семейство, и към бъдещето на идните поколения.

„И каква по-голяма признателност за саможертвата на тези българи от това тяхното име да не бъде забравено“, посочи държавният глава.

Той изрази признателност и към усилията на жителите на Руня да възстановят читалището в селото и приветства тяхната „сплотеност, задружност, вяра и оптимизъм“.

Снимка: прессекретариат на президента



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Дряновския манастир

Тържества в Дряновския манастир за 145 години от Априлското въстание

Президентът Румен Радев ще участва днес в тържествена церемония по случай 145 години от Априлската епопея, която ще се проведе в Дряновския манастир. Там държавният глава ще приеме почетния караул и ще се преклони пред паметта на загиналите...

публикувано на 15.05.21 в 04:46
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в..

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в..

публикувано на 24.04.24 в 21:08