Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Димчев: Новият Бойко Борисов се казва Румен Радев

Има непрестанна престрелка с компромати между институциите, каза режисьорът и фотограф

Виктор Димчев
Снимка: Стопкадър, БНТ

Новият силен човек в държавата е Румен Радев. Това каза пред БНР Виктор Димчев, режисьор, фотограф, продуцент и човек с гражданска позиция, която често е критикувана.

"Категорично управлява президентът Радев, а не служебното правителство. Това е новият силен човек. Новият Бойко Борисов се казва Румен Радев", заяви той.

По думите му бившият премиер Борисов много се е променил в политическата си позиция през годините и уточни, че не веднъж го е критикувал и не разпознава себе си като защитник на партия ГЕРБ и лидера ѝ.

Димчев и прогнозира, че България тръгва към президентска република:

"Ако промяна в Конституцията е цената, която трябва да платят за обединението на разнопосочните политически идеи в следващия или по-по-следващия парламент тази година, мисля че ще е така. Те могат да не излъчат правителство и в следващото Народно събрание и да се съберат и да кажат, че ще правят избори за Велико народно събрание, заедно с президентските избори наесен". 

Той беше категоричен, че и следващият парламент няма да излъчи правителство и ще има отново предсрочен вот

Според Виктор Димчев служебното правителство на президента Радев е червено-розово:

"Говорител на това правителство е дългогодишният говорител на БСП - Антон Кутев е фамозно известен депутат от БСП, той е човекът, който контролира "Позитано" 20. В момента той говори от името на служебното правителство. Това е червено правителство".

Той подчерта, че пришиването на две-три "сини имена" към имена от лявото като Бойко Рашков не прави правителството балансирано.

"Спомняме си един запис на Васил Божков с един депутат (Александър Паунов от "БСП за България", след публикуването на записа той напусна парламентарната група - б.р.), в който се обсъждаше подобен сюжет, че ще се формира служебно правителство и г-н Божков ще дава акъли как това да се случи", каза Виктор Димчев, като така коментира заявеното от президента Румен Радев в предаването "Неделя 150", че назначената за шеф на кабинета на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков не е била кандидат за депутат от партията на бизнесмена с повдигнати от прокуратурата обвинения Васил Божков. 

Димчев задочно репликира държавния глава като уточни, че тя е оттеглена от листите на партията за изборите, но е част от ръководството на тази партия.

По думите му има непрестанна престрелка с компромати, в която участва и прокуратурата. Според него това е недопустимо, но е недопустимо и президентът "да изрича лъжи".

"Откакто Иван Гешев е начело на прокуратурата, е в постоянна отбрана и в постоянен опит да докаже правото си на съществуване. Няма да се учудя, ако следващият парламент закрие прокуратурата, очевидно нямаме нужда от този прокурорски орган. Тя е един пропаднал орган, избран от ВСС, който също е пропаднал. Има съдилища, които също трябва да разрушим и изхвърлим, защото за нищо не стават", коментира саркастично Димчев.

Интервюто на Силвия Великова с Виктор Димчев в предаването "Политически НЕкоректно" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май, а днес организаторите обявиха програмата за най-мащабното събитие в града. Денят на Габрово е на 17 май. На 18-и е най-дългоочакваното събитие в града на смеха. Карнавалът ще премине по централните улици с 80 весели сюжета, с които местните хора призовават "Правете..

публикувано на 19.04.24 в 14:08

Г-7 призова да се работи за предотвратяване на ескалация в Близкия изток

Министрите на външните работи на страните от Г-7 призоваха "всички страни" да "работят за предотвратяване на по-нататъшна ескалация" в Близкия изток след съобщенията, че Израел е нанесъл удари по Иран, предаде АФП. Групата на седемте индустриализирани държави заявиха и, че се противопоставят на "пълномащабна военна операция в Рафах" от страна..

публикувано на 19.04.24 в 14:06

Служебният премиер събира идеи и концепции за ремонт на "Бузлуджа"

Премиерът Димитър Главчев обяви, че възлага на министъра на културата и на областния управител на Стара Загора да представят конкретни идеи и концепции за бъдещето на паметника на връх Бузлуджа. Главчев заяви това в отговор на въпрос, поставен от депутати от БСП, в рамките на първия парламентарен контрол на служебния кабинет. Главчев отправи..

публикувано на 19.04.24 в 13:48

50 дни преди вота 2 в 1: ЦИК трябва да определи местата за гласуване в чужбина

Днес – 50 дни преди деня на вота, е крайният срок, в който Централната избирателна комисия трябва да определи местата за гласуване в чужбина за предстоящите избори две в едно, където са били разкривани секции при предишни избори. Автоматично се разкриват секции и в дипломатическите и консулски представителства на страната ни. До днес ЦИК назначава..

публикувано на 19.04.24 в 13:40

Откриват обновената градска градина в центъра на Пловдив

Концерти на открито, изложба, детски работилници и театрални игри за най-малките са само част от събитията, които ще съпътстват откриването на обновения парк в стария център на Пловдив. Началото ще бъде поставено тази вечер с концерт на солистите на операта в града. Водни атракциони, озеленяване, нови настилки и пейки, видеонаблюдение – това..

публикувано на 19.04.24 в 13:10
Училищен автобус, илюстративна снимка, архив.

МОН купува за училищата електрически и дизелови автобуси и микробуси

Министерството на образованието и науката (МОН) предвижда закупуването на електрически училищни автобуси. Това ще стане поетапно през следващите 4 години в зависимост от необходимостта на отделните общини. Очакваната обща стойност е 23 млн. лева. За първи път  обществената поръчка е разделена на 10 обособени позиции в зависимост от вида и..

публикувано на 19.04.24 в 13:06
Петър Петров

"Възраждане" се регистрира за вота 2 в 1, очаква да е първа политическа сила

Партия "Възраждане" се регистрира в Централната избирателна комисия за вота 2 в 1. Очакването е за победа на парламентарните и европейските избори, каза депутатът Петър Петров. "По всичко изглежда, че подкрепата към партията е заради следване на нашите идеи. Надяваме се избирателят да даде вота си за нас и да сме първа политическа сила",..

публикувано на 19.04.24 в 12:50