Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японско изкуство + българска сръчност = световен рекорд

Николай Стефанов от Горна Оряховица направи най-малкия оригами жерав в света, сгънат единствено с ръце

Рекордният мъник е изящно сътворен от Николай Стефанов с внимание към детайла.
Снимка: Николай Стефанов

Малък мащаб на хартията, но голям майсторлък и крехко, минималистично изящество на финала. С тези думи можем да опишем творението на Николай Стефанов. 29-годишният икономист, който от над 10 години се занимава с оригами, успя да сътвори най-малкият хартиен жерав в света, създаден единствено с ръце и с размер милиметър и половина.


Японската дума за жерав, сгънат от хартия е orizuru. Смята се, че това е най-класическото и традиционно японско оригами. В културата на страната на изгряващото слънце вярват, че крилете му отнасят душите на хората в рая.

Политаме към рая на жеравното оригами творчество заедно със самия Николай Стефанов, който хронологично ни разказва за мащабите на своите хартиени птици. Започва първо с 4-милиметров жерав, след което постепенно и търпеливо намалява размера, за да стигне до рекордния малък красавец от милиметър и половина.

Бандерол, пръсти и здрави нерви

Николай изработва жеравите си от бандероли за цигарени кутии, откъсва малък квадрат и магията започва. Малко повече за симпатичния хартиен дребосък от неговия автор: „Започнах първо с 2-милиметров жерав. Използвах пинсета, но тя само ми пречеше, защото деформираше хартията в различни етапи от сгъването. Оставих я и започнах да сгъвам с пръсти.“

Финалният опит му отнема около час и 15 минути: „Имах няколко неуспешни опита за милиметър и половина, но в крайна сметка се получи. Човек не трябва да брои провалите си, а само успехите – те са важни.“

Николай казва, че има две основни трудности при създаването на миниатюрните хартиени птици: „Първата е да може да се захване статично хартията, за да не бяга. Втората е самото сгъване, защото е много трудно да се сгъва по ръб и на точно определено място, при положение, че се борави с толкова малко парченце хартия.“

Колко здрави нерви трябва да имаш? „Не съм много търпелив, но сгъването на оригами калява нервите и търпението. То подобрява на пръв поглед второстепенни качества у човек, като концентрация, воля и психика.“

Някои от другите оригами произведения на Николай

Български Vs японски жерав

Рекордът за най-малък жерав в света, но сгънат с помощни средства (игла и микроскоп), е на японецът Наито Акира. В продължение на 40-50 години той се състезава със себе си, като подобрява собствените си постижения. Жеравът, който е направил, е с размери 0.1 мм или една десета от милиметъра, равняващи се на 100 микрона.

Японецът обаче не трябва да е спокоен, защото вече има сериозна заявка за конкуренция в лицето на Николай.

„Той се движи в собствен коловоз, аз се движа в успореден. Надявам се един ден да се прехвърля при него и един ден да му стана конкуренция. Имам да изям още доста хляб, но съм на прав път и лека-полека ще го настигна“, казва нашият оригами майстор и мъдро продължава: „Няма невъзможни нещо. Човек трябва да вярва в себе си и нещата ще се получат“.

Цялото интервю с Николай Стефанов може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Ивайло Шопски

Ивайло Шопски от НД "Традиция" за очите към Дунава в българската история

Днес се навършват 148 години от избухването на Априлското въстание . По този повод за героичното време в българската история след подвига на априлци говорим с Ивайло Шопски от Националното дружество "Традиция" . Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил Да се обърнем към народното..

публикувано на 20.04.24 в 18:17
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53

"Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш". Проект на студенти от НБУ за незрящи

Студенти по журналистика от 4-ти курс в Нов български университет предизвикват въображението на незрящите, за да ги отведе там, където не могат да отидат. Това се случва в проекта "Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш", създаден от млади хора за техни връстници със зрителни проблеми. Премиерата на студентското радиопредаване беше..

публикувано на 19.04.24 в 11:15