Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Кадиев: ББР е играчка на властта

НАП е като самолетоносач - взема завоите бавно, заяви той

Снимка: БГНЕС

"НАП е консервативна и инертна система, тя е като самолетоносач - взема завоите бавно и ѝ трябва много време. За два месеца се съмнявам, че ще има някакъв скок или спад на приходите". Това заяви пред БНР финансистът Георги Кадиев, заместник-министър на финансите в правителството на тройната коалиция и бивш депутат от БСП. Той коментира кадровите промени, направени от служебните министри на финансите и икономиката.

Кадиев определи новите директори на НАП - Румен Спецов, и на Агенция "Митници" - Павел Тонев, като хора от системата и определи това като добър подбор. По думите му това не може да се нарече чистка, защото всеки финансов министър има право да назначи екипа, с който да работи.

Според него освободената директорка на НАП Галя Димитрова е трябвало да напусне поста още след теча на лични данни от НАП:

"Тогава беше задължително тя да поеме отговорността, а също и финансовият министър".

За смяната на Георги Костов като началник на Агенция "Митници" Кадиев заяви, че винаги е било спорно назначението му на този пост:

"Той никога не е трябвало да става шеф на "Митници", защото тя не са МВР, а е една много строго специализирана дейност с много трудно законодателство и почти цялата ѝ дейност е регламентирана от европейски директиви. ... Целта на Агенция "Митници" не е да мачка фирмите и да се бори с контрабандата - това е сигурно 5% от дейността ѝ, 95% е да обслужва фирмите".

Финансистът Георги Кадиев коментира и изнесената от министъра на икономиката Кирил Петков информация, че Българската банка за развитие (ББР) е раздала близо 1 млрд. лева кредити на 8 фирми, 4 от които са свързани с Делян Пеевски:

"Съгласно Закона за кредитните институции, нито една банка не може да предоставя повече от 20 % от капитала си на едно лице или на свързани лица. Подозирам, че тези фирми, свързани с Пеевски, са получили повече от 20% от общия кредитен портфейл".

По думите на Кадиев фактът, че Стамен Янев, който беше назначен от министър Кирил Петков за директор на Агенцията за инвестиции, е бил председател на Надзорния съвет на ББР, който е органът допуснал това неспазване на Устава на самата банка, очевидно има проблем. Според него Янев е трябвало също да бъде сменен, а не назначен за директор на агенция.

"ББР е играчка на властта, тя е ресурс за финансиране, портмоне на приближени на властта, едното име излезе - Пеевски. Освен ББР има и други играчки на властта - Държавната консолидационна компания, Холдинг ВиК, "Автомагистрали". Това са дружества с огромен ресурс, който се разпределя непрозрачно и обикновено стига в чекмеджетата и джобовете на управляващите".

Кадиев подчерта, че в ББР може бързо да започне промяна като се смени Надзорният съвет и след това се сложи таван на кредитите.

Интервюто на Снежана Иванова и Марта Младенова с Георги Кадиев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ББР обеща пълно съдействие в предстоящата проверка, анонсирана от ресорния служебен министър

Българска банка за развитие ще окаже пълно съдействие във връзка с предстоящата проверка, анонсирана от ресорния служебен министър Кирил Петков, съобщиха от банката.  Българска банка за развитие стриктно съблюдава действащата нормативна..

публикувано на 17.05.21 в 15:53
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Радев

Радев: Партиите, които уж воюват с Путин, внасят масово руски газ през посредници

През миналата година България е внесла 1,7 милиарда кубика руски газ и затова капацитетът по 13-годишния договор между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ" за доставка на втечнен природен газ, остава неизползван. Това заяви президентът Румен Радев:..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Проучване: 11% одобряват увеличаването на вноските за пенсия

Българите искат по-високи пенсии, но без да се увеличават вноските и възрастта за пенсиониране, а с по-добра събираемост. Това сочи изследване на парламента, което беше представено в социалната комисия.  70% искат нова реформа на пенсионната система...

публикувано на 24.04.24 в 19:43

Т. нар. украинска помощ за земеделците ще бъде изплатена до 15 май

Най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъдиха на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации...

публикувано на 24.04.24 в 19:36
Стоил Алипиев

КЗП е наложила санкции за близо 600 000 лева от януари 2023 г. до края на март 2024 г.

От януари 2023 година до края на март тази година Комисията за защита на потребителите е наложила санкции за близо 600 000 лева, събрани са над 353 000 лева, от които около 10% - с помощта на НАП. Това съобщи председателят на комисията Стоил..

публикувано на 24.04.24 в 19:29

В Гърция изключиха от участие в евроизборите националистическа партия

В Гърция изключиха от участие в евроизборите националистическата партия "Спартанци". Депутатите се разследват за подвеждане на избирателите. Депутатите на партията се разследват по обвинение, че са подвели избирателите на парламентарния вот и реално..

публикувано на 24.04.24 в 19:23

Протест на БОЕЦ пред МВР

Протест, организиран от гражданско движение БОЕЦ, с искане за оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, се провежда пред сградата на МВР в центъра на София. Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на 112 и ми казаха, че нямат екипи Причината за..

публикувано на 24.04.24 в 18:56

Три случая на коклюш в района на РЗИ-Дупница

Три са регистрираните случаи на коклюш, каза за БНР д-р Райна Сапаревска, експерт към РЗИ-Дупница. Само едно от заболелите деца е прието за лечение в инфекциозното отделение на дупнишката болница.  Ситуацията с разпространението на заразното..

публикувано на 24.04.24 в 18:53