Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 220 станаха жертвите на сблъсъците между Израел и палестинците

| обновено на 18.05.21 в 16:55
Дим след поредните израелски удари по цели в град Газа в нощта срещу вторник, 18 май.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След продължило само няколко часа затишие, бунтовници от Газа са подновили ракетните атаки срещу Израел, пише Би Би Си. Загинали са двама работници от Тайланд, а други 8 са ранени. Израел от своя страна съобщи, че е провела стотици въздушни удари в Газа, основно срещу тунели и бази на бунтовниците. Обобщение на Силвия Петрова:

Насилието навлезе във втората си седмица. Загиналите са над 200 в Газа и 12 от израелска страна. Президентът на САЩ Джо Байдън се присъедини към призивите за прекратяване на огъня.

Палестинците в Израел и окупираните територии обявиха днес обща стачка в знак на протест срещу агресията от страна на Израел в Газа и Ерусалим, както и репресията, извършвана от полицаи в Израел. Израелските власти отхвърлят обвиненията и хвърлят вината за ескалацията върху "Хамас".

Шестетажна сграда в Газа беше срутена след въздушен удар на Израел. В нея са се намирали образователни центрове на Ислямския университет и други колежи. Обитателите са били предупредени предварително и жертви не е имало.

Относно броя на изселените говорителят на Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси Йенс Ларке заяви:

"Със сигурност са общо над 52 000. От началото на ескалацията, до вчера 132 сгради със 621 апартамента и магазини са били унищожени. Освен това, други 316 блока са сериозно поразени и вече са негодни са обитаване."

За кратко Израел отвори един гранично-пропускателен пункт за хуманитарна помощ към Газа, но го затвори заради снаряден обстрел по време на преминаване на камиони с помощ.

Египет ще осигури 500 милиона долара за възстановяване на щетите в ивицата Газа, стана ясно след среща в Париж между президента на африканската държава Абдел Фатах ал-Сиси, френския му колега Еманюел Макрон и краля на Йордания Абдула. Германия обеща 40 милиона евро за обезпечаването на хуманитарна помощ за цивилни в Газа. В същото време външният министър Хайко Маас осъди ракетните атаки срещу Израел от страна на "Хамас" и подчерта, че Израел има право на самозащита.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Радев

Радев: Партиите, които уж воюват с Путин, внасят масово руски газ през посредници

През миналата година България е внесла 1,7 милиарда кубика руски газ и затова капацитетът по 13-годишния договор между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ" за доставка на втечнен природен газ, остава неизползван. Това заяви президентът Румен Радев: "Партиите, които уж воюват с Путин, когато се върнаха на власт, вместо да финализират тези..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Проучване: 11% одобряват увеличаването на вноските за пенсия

Българите искат по-високи пенсии, но без да се увеличават вноските и възрастта за пенсиониране, а с по-добра събираемост. Това сочи изследване на парламента, което беше представено в социалната комисия.  70% искат нова реформа на пенсионната система. Най-доброто решение е да се подобри събираемостта на вноските, смятат 41% от анкетираните. Половината от..

публикувано на 24.04.24 в 19:43

Т. нар. украинска помощ за земеделците ще бъде изплатена до 15 май

Най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъдиха на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации.  Премиерът заяви, че т. нар украинска помощ ще бъде изплатена до 15 май: "Взехме решение и се..

публикувано на 24.04.24 в 19:36
Стоил Алипиев

КЗП е наложила санкции за близо 600 000 лева от януари 2023 г. до края на март 2024 г.

От януари 2023 година до края на март тази година Комисията за защита на потребителите е наложила санкции за близо 600 000 лева, събрани са над 353 000 лева, от които около 10% - с помощта на НАП. Това съобщи председателят на комисията Стоил Алипиев по време на блиц контрол в парламентарната Подкомисия за наблюдение на дейността в областта на..

публикувано на 24.04.24 в 19:29

В Гърция изключиха от участие в евроизборите националистическа партия

В Гърция изключиха от участие в евроизборите националистическата партия "Спартанци". Депутатите се разследват за подвеждане на избирателите. Депутатите на партията се разследват по обвинение, че са подвели избирателите на парламентарния вот и реално партията се управлява от осъдения за участие в престъпна група заместник-председател на..

публикувано на 24.04.24 в 19:23

Протест на БОЕЦ пред МВР

Протест, организиран от гражданско движение БОЕЦ, с искане за оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, се провежда пред сградата на МВР в центъра на София. Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на 112 и ми казаха, че нямат екипи Причината за недоволството е задържането в понеделник вечерта на журналиста Димитър Стоянов, който е с повдигнати..

публикувано на 24.04.24 в 18:56

Три случая на коклюш в района на РЗИ-Дупница

Три са регистрираните случаи на коклюш, каза за БНР д-р Райна Сапаревска, експерт към РЗИ-Дупница. Само едно от заболелите деца е прието за лечение в инфекциозното отделение на дупнишката болница.  Ситуацията с разпространението на заразното заболяване е благоприятна на този етап, коментира д-р Райна Сапаревска. Осем са общо регистрираните..

публикувано на 24.04.24 в 18:53