Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Кранево подготвят протест заради състоянието на инфраструктурата

Снимка: Мая Щърбанова

Жителите на курортното село Кранево, намиращо се на брега на морето, са готови за протест. Причината е окаяното състояние на инфраструктурата и липсата на почистване и поддръжка в населеното място. В края на миналата седмица кметът свика спешно общоселско събрание, в което бяха обсъдени както проблемите, така и действията, които местните хора и кметството биха предприели, ако гласът им не бъде чут от кмета на община Балчик.

Село Кранево десетилетия наред беше предпочитано място за детски и спортни лагери заради спокойствието, което предлага и заради морето и дългата плажна ивица, с която разполага. През последните години обаче тук се появиха крупни инвеститори, построиха се големи хотелски комплекси, направиха се нови спортни зали, в селото е построена и третата по големина в света ледена пързалка. По този начин курортното селище до голяма степен промени и облика си, както и облика на туристите, които го избират за своята почивка. Заедно с увеличения приток на почиващи и спортни отбори обаче, дойде и нуждата от повече внимание върху инфраструктурата на селището, неговата чистота и привлекателност за туриста. И тук, особено през последните две години, нещата не се развиват в правилната посока и проблемите все повече се натрупват. Съвсем резонно дойде и масовото недоволство на местните хора.

Защо се наложи свикването на общоселско събрание, каза за БНР кметът на населеното място Румен Николов. 

"Защото нещата станаха нетърпими, мръсотията в Кранево е нетърпима, няколко майки ни се обадиха за кърлежи, за змийчета, за гущерчета и като минете в която и да е част на селото, тревата е до кръста". 

Новата система, за която говори Румен Николов, е свързана с факта, че от миналата година село Кранево, заедно с още пет населени места в община Балчик, вече не са второстепенни разпоредители на бюджетни средства. Защо е така отговори Николай Ангелов, кмет на община Балчик.

"До миналата година ние имахме 6 села, които бяха второстепенни разпоредители на бюджетни средства, но тъй като Covid-кризата се отрази изключително много на бюджета на община Балчик и включително от тази години ние за пръв път в историята си сме и община в лошо финансово състояние, естествено е, че трябва да се направят някакви икономии и ние решихме заедно с общинските съветници, че трябва да има по-голям контрол върху разходването на средствата и по този начин нямаме нито един второстепенен разпоредител с бюджетни средства, не е само село Кранево".

Снимка: Мая Щърбанова

Законът определя, че 30% от сумата на сделка с недвижими имоти или наеми от такива трябва да бъдат разпределени за населеното място, в което е сключена сделката. Според кмета на община Балчик Николай Ангелов за 2020 година няма нито една подобна сделка в село Кранево. 

"Ние нямаме нито една сделка от миналата година в село Кранево".

Съвсем не на това мнение е обаче кметът на селото Румен Николов.

"Единият обект, който се строи в момента през 2021 година, единият имот започна миналата година, септември-октомври, когато приключи забраната. Сделката се извърши ранна пролет, а другият имот се продаде около януари-февруари, някъде там". 

Разминаване има и в твърденията на двамата кметове относно участието на село Кранево в постъпленията на общинската хазна. Според Николай Ангелов те са:

"Приходите общо са от порядъка около 600 хиляди лева на година от село Кранево".

И реакцията на Румен Николов.

"Веднага ще ви отговоря, че имам 3-4 големи обекта в Кранево, които плащат годишен налог в местни данъци и такси в порядъка на повече от 100 хиляди лева. В Кранево се плащат най-големите промили на такса смет и данък сгради - 5,75. Това, което е казал кметът - 600 хиляди лева е може би само от 4-5 големи обекта в Кранево. Такса смет за 2019 и 2020 година беше 1 милион и 40 хиляди лева".

Хората в селото и представителите на туристическия бранш недоволстват и от състоянието на настилката на уличната мрежа в Кранево. На много места в населеното място могат да се видят свидетелства на гениалната човешка изобретателност за предпазване на шофьорите от влизане в най-опасните за тях и автомобилите им дупки. Според Николай Ангелов той дори не знае кои точно улици имат нужда от ремонт, защото не е бил информиран за това.

Очаквано, на противоположната позиция е Румен Николов. 

"Аз се срамувам, че съм кмет на това село от 4-5 години".

След проведеното общоселско събрание реакцията на община Балчик не закъсня. От вчера заместник-кметът по строителството Димитрин Димитров, заедно с директора на общинското предприятие по комунални дейности извършват огледи на посочените като най-тревожни места в селото. Кметът Румен Николов заяви, че той не е съгласен да се ремонтира пътя Кранево- Рогачево за сумата от над 900 000 лева, а тези пари иска да бъдат вложени в инфраструктурата на населеното място. Румен Николов е и категоричен, че стачната готовност за затваряне на главния път Дуранкулак - Варна засега остава.

Повече можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40