Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Участниците се скараха за "Златен век" в ефир

Споровете за небостъргача в "Лозенец" продължават и след решението на съда

Единствено ДНСК трябва да прецени има или няма разрешение за строеж, смятат експерти

Небостъргачът "Златен век" в "Лозенец"
Снимка: Златина Йовкова

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова вчера разпореди на Дирекцията Национален строителен контрол (ДНСК) по-задълбочена проверка на случая със строежа на сградата "Златен век" в столичния квартал Лозенец. Това става след като на 14 май Върховния административен съд окончателно реши строежът на небостъргача "Златен век" в столичния квартал "Лозенец" да продължи.

С решението на съда беше отменена заповедта на шефа на строителния надзор, с която изграждането на сградата беше спряно през април 2019 г. Това се случи след протести на жители на квартала заради височината и местоположението на сградата. От фирмата-строител "Артекс" също потвърдиха, че продължават строежа.

Адвокат Милена Гайдарска и архитект Пламен Мирянов

„Ние сме спокойни, защото съдът се произнесе, а заповедта за спиране беше окончателно отменена. Строежът е законен и съдът също постанови, че разрешението за строеж е валидно до най-малко 19 ноември 2022 година“, каза пред БНР архитект Пламен Мирянов.

„Също така може да се каже, че за тези две години, в които ние сме стояли в съда, те може да се приспаднат за напред предвид, че ние сме спечели делото. Така е според нас и срокът да стане до 2024 година“, допълни Мирянов в предаването „Хоризонт до обед“.

Съдът в мотивите си стига до точно заключение за валидността на разрешението за строеж“, коментира пред БНР адвокат Милена Гайдарска, представител на инвеститора.

„За нас е категорично ясно, че решение на съда относно срока да разрешението за строеж на сградата „Златен век“ няма“, категорично заяви в ефира на БНР Войслав Тодоров от Инициативния комитет „Лозенец“.

„Имаше становище на първа инстанция. ВАС беше съвсем категоричен, че на първа инстанция неправомерно съдът е изразявал отношение за срока за разрешението за строеж. Говорят се някакви дати, но ВАС в окончателното си решение съвсем категорично казва, че коментирането на срока е извън обхвата на делото и съдът погрешно прави тълкуване докога е срокът за разрешението за стореж. Такова становище трябва да се даде от ДНСК и се надяваме това най-сетне да стане“, посочи още Тодоров.

БГНЕС

„ВАС действително казва, че срокът на разрешителното не е предмет на делото, но не е вярно това, което казвате, че са оспорени изводите на първоинстанционния съд“, заяви адвокат Гайдарска.

Този парцел е бил замислен за високо строителство, твърди архитект Пламен Мирянов. Според него е несъстоятелно да се организират протести на жителите на столичния квартал „Лозенец“.

Не може да има ново оспорване на решението на съда – това е окончателно решение“, уточни в предаването „Хоризонт до обед“ юристът Борис Милчев.

„Това дали има действащо разрешение за строеж е извън предмета на работата на съда. Това и не обвързва ДНСК дали да прави по-детайлна проверка на казуса, тя, напротив, трябва отново да обследва проблема, иначе спекулациите за разрешителното за строеж ще останат, това го казах вчера и в МРРБ", изтъкна Милчев. По думите му ДНСК единствено трябва да прецени има или няма разрешение за строеж.

От инициативен комитет "Лозенец" обаче посочиха, че след като новият началник на ДНСК е архитект Влади Калинов, това не им вдъхва особено доверие в разрешване на казуса в полза на протестиращите граждани.

По-рано днес в ефира на БНР кметът на район "Лозенец" Константин Павлов заяви, че разрешението за строеж на сградата е изтекло още през 2017 година и е необходимо да се вземе от компетентните органи решение за премахване на незаконното строителство.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16

Екатерина Баксанова: В момента сме като Алиса в Страната на изтеклите мандати

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове . Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си, събират компромати, "консервират" ги като зимнина в буркани за по-удобни времена – обикновено това..

публикувано на 23.04.24 в 09:11

"За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни

Днес отбелязваме Деня на Земята. Основната тема тази година е за пречистване на планетата ни от пластмаси .  И днес "За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни , заяви пред БНР Евгения Ташева от екологичното движение. И даде пример с използването на лични бутилка за вода, чаша, кутия за храна или чанта за..

публикувано на 22.04.24 в 09:50

Камарата на представителите на САЩ одобри военната помощ за Украйна

След месеци забавяния американската Камара на представителите одобри дългоочакваната финансова помощ за Украйна на стойност 61 милиарда долара. Средствата са от критична важност за защитата на страната във войната с Русия, като голяма част от парите ще бъдат използвани за въоръжаване на украинската армия. Финансовият пакет за Украйна беше приет с..

обновено на 21.04.24 в 01:54