Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Cветовноизвестният приматолог Джейн Гудол за хората, животните и пандемиите

70-75% от новите болести по човека са с произход от животинския свят, казва Гудол

Джейн Гудол по време на Софийски форум на науката
Снимка: Добромир Видев

Cветовноизвестният приматолог e Джейн Гудол, хуманист и природозащитник, отправи силно послание за опазване на околната среда в рамките на отминалия Софийски форум на науката. Тя успя да се срещне на живо - макар и през интернет, с българските деца.

Тя е жената, която в продължение на повече от половин век е посланик за хуманитарното отношение към животните - основателка е на института „Джейн Гудол“ и програмата „Корени и разклонения“, обявена е за Пратеник на мира на ООН, почетен член е на Световния съвет за бъдещето.

87-годишната Гудол разказа цялата си история за опазването на шимпанзетата в Африка от дома си във Великобритания. За да вдъхнови деца и младежи и в България да опазват природата. Силното послание за живот в хармония с природата присъстваше в разказа ѝ как е започнала преди 60 години да „разбира“ езика на маймуните, как се е борила с предразсъдъците на професорите, за да докаже, че и животните имат свой свят на емоции. За да докаже, че лошото отношение към дивата природа се обръща срещу човека.

Джейн Гудол казва, че повратната точка била преди 34 години на конференция, на която тя отишла като учен, но се върнала като активист за природата. Защото данните за унищожението на горите и обитаващите ги шимпанзета, отношението към тях в лабораториите и преследването им от бракониери я ужасили. А примерът, който дава Джейн Гудол, е от „Гомбе“, националния парк в Танзания, където спасява шимпанзетата.

„През 60-те години на 20-и век националният парк „Гомбе“ беше част от една гора, която заемаше цяла Африка. В края на 80-те години на миналия век беше гора, където живееха толкова много хора, че нямаше място. Те бяха твърде бедни, за да купуват храна. Затова сечеха дърветата по стръмните хълмове, което предизвикваше ерозия и още повече проблеми. Но хората бяха отчаяни в опитите си да извоюват малко повече парче земя, за да ги изхранва. Тогава си дадох сметка, че ако успеем да помогнем на тези хора, без да се стига до унищожаването на природата, няма как да спасим нито природата, нито шимпанзетата, нито каквото и да било. Затова моят институт започна програма, която да може да помогне на общността“, разказва природозащитничката.

Снимка: Добромир Видев

„Започнахме прилагането на програми за по-ефикасно управление на водите, стипендии, микрокредити за стартиране на малък бизнес, нови технологии за наблюдение на земята и горите. Местните хора научиха, че защитата на гората не е просто желание на белите, за да се пази природата, а защитата на гората е част от тяхното собствено бъдеще. Тази програма е в стотина села в Танзания и още шест държави в Африка. В днешни дни националният парк „Гомбe“ е пълен с живот“, посочва Гудол. 

Често при срещите си с младите хора Джейн Гудол вижда в тях апатия или просто отчаяние, че няма как човечеството да се справи с екопроблемите.

„Затова започнах по-често да разговарям с тях. И видях, че те винят по-старото поколение за това, че то е унищожило бъдещето на младите. Но ние имаме още прозорец време и днес. И можем да бъдем обединени, за да забавим климатичните промени и изчезването на видове. И затова започнах програмата си „Корени и разклонения“. Тя започна в няколко училища. Участниците в програмата могат да изберат да помагат на други хора, на животни или на природата. Тази програма е в 67 държави по света“. 

Но според Джейн Гудол личният пример е най-важният. Пред участниците на Софийския форум на науката тя сподели, че от десетилетия е веган. Защото не може да понесе насилието над животните. Но и по-важното - тенденцията в световен мащаб – зърнопроизводството, което е повече за изхранването на животните, отколкото за изхранването на хората. Гудол припомня, че за да бъде освободено място за засаждането на реколтата, всяка година стотици декари гори изчезват. Тя казва, че дори пандемията от Covid е послужила за събуждане към проблемите на природата

За щастие тази пандемия се оказа нужната аларма за хората, които да обърнат внимание на проблемите на екологията. Трябва да знаете, че ние просто си я докарахме сами тази пандемия. Сами си я причинихме, защото показвахме абсолютно неуважение към природата и животните. Унищожавахме техните обитания. Те се придвижваха към нас. Стигна се до контакт с тях. И пренасянето на патогени. Пленявахме животните, трафикирахме ги за забавление, храна и облекло. Знаете ли, че 70-75% от новите болести по човека са с произход от животинския свят. И много голяма част от тях идват от местата, където масово гледаме животни. Това е мястото, където унижаваме животните. И затова смятам, че ние сме си виновни за тази пандемия".

Още по темата в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51

Иванка Бечева изследва историята на Карабунар

Днес гост в рубриката „Горещо сърце“ е  историкът Иванка Бечева от пазарджишкото село Карабунар.   Нейната изследователска страст е свързана с историята на родното й място.  През годините открива неизвестни до момента факти и документи, свързани с духовното и икономическото развитие на селото.  В една от книгите й „Карабунар, история..

публикувано на 24.03.24 в 07:20