Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружения за исторически възстановки поддържат интереса към минали събития

Снимка: Здравка Маслянкова

Любовта към българската история е непреходна, а доказателството са десетките мъже и жени от цялата страна, които участват в различните възстановки на исторически събития. В периода на ограничителните мерки заради пандемията на реконструкторите им беше невъзможно да развиват дейността си, но постепенно започват да наваксват срещите с публиката. Преди седмица в крепостта „Трапезица“ във Велико Търново се събраха представители на различни сдружения за исторически възстановки и пресъздадоха средновековен лагер, в който демонстрираха на публиката бита, ежедневието, занаятите и войнските умения на средновековните българи от Второто българско царство.

Надежда Николова                       Снимка: Здравка Маслянкова

Шило в торба не стои, такива са и реконструкторите на исторически събития. Надежда Николова от шуменското дружество „Традиция“ от много години се занимава с проучване и възстановка на облеклата от Средновековието. В месеците на пандемия тя създаде средновековен куклен театър, чиято премиера беше във великотърновската крепост „Трапезица“:

„Откакто има средновековни фестивали, съм участвала почти навсякъде, може би 15 години. Никога не е имало куклен театър. Все пак нещо ново трябва да се внесе, някакво разнообразие. Куклите не съм ги правила аз, куклите съм ги купувала, но се налага да бъдат направени нови облекла. Има си цар, царица, принцове, принцеси, които са облечени подобаващо с пурпурни одежди, с корони, със сърма. Има си антураж, прислуга, царедворци, вестоносец. Аз ще бъда баба Нада, водещата. Избрала съм си една кукла като мен - с дълъг нос, със синьо забраждение. Това ще бъде баба Нада във всички театри, които ще правя занапред“. 

Снимка: Здравка Маслянкова

Художникът Ясен Ненков е един от създателите на варненското сдружение „Чигот“, което вече 17 години се занимава с възстановки на облекло, бит и въоръжение от периода на Второ българско царство. „Пандемията ни отдалечи от публиката, но ни даде време за семействата“, разказва Ясен Ненков:

„Всеки обърна внимание на себе си, на семейството повече, имахме щастливи поводи - родиха се деца, наблегна се на екипировката. Аз лично съм с нова туника, тепърва в проект имам още няколко неща, които ще допълня. Синът ми също се запали, за него ще правим екипировка, има какво да се прави. Този тип възстановки са едно реално пресъздаване на самата история и това за децата е изключително интересно, вживяват се и така запомнят много неща“.

Руси Николов също е от сдружение „Чигот“. По професия е електромеханик и споделя, че едно от любимите му занимания като реконструктор на исторически събития са заниманията с децата:

„Нещо, което на мен много ми харесва, са беседите, на които децата може да задават своите въпроси и да получат информация и така да се запали интересът към това, което правим. Харесва ми, защото човек се откъсва от ежедневието и забравя за това какво трябва да върши другата седмица, с другите дребни проблеми и човек се презарежда и с нови сили се хвърля за решаването на ежедневните задачи от нормалния свят“. 

Ивайло Антонов                Снимка: Здравка Маслянкова

Електротехникът Ивайло Антонов от Велико Търново е превърнал хобито си металообработка и любопитството си към българската история в професионално занимание. От десетина години прави възстановки на исторически брони, а от година се е отдал на куманите от 12-и век:

„Обичам историята, искам да се популяризира, да има един общ поглед върху културата, която е била в България както животът на обикновените хора, също и как са изглеждали битките, защото са част от историята. Спортната фехтовка ме влече, което се препокрива с историческите възстановки“.

Стоманени кумански маска и шлем са последните неща, които Ивайло Антонов е изработил:

„Кумански шлем, въпреки че такива са използвали из степите от различни култури, във Волжка България има открити такива, монголски, даже и за китайски сведения има. Този е базиран на няколко находки в днешна Украйна. А защо точно маската е с човешко лице - не знаем. Има теории, че е била, за да плаши, за да показва статуса на човека. Със сигурност е било нещо, което не е било достъпно за обикновения войник, това е бил шлем на човек с висок статус“. 

Сдруженията за исторически възстановки не получиха държавни помощи в периода на пандемия, но не спряха дейността си, посочи Симеон Цветков, ръководител на клуб „Традиция“ във Велико Търново:

„Военноисторическата реконструкция в България през периода на пандемия не е преставала да се провежда. Колкото до финансирането - не всичко е пари. Общината и Регионалният исторически музей във Велико Търново винаги са били зад гърба ни, винаги са ни помагали“. 

Реконструкторите на исторически събития отново ще се съберат във Велико Търново на международния фестивал „Средновековен Търновград - Трубадури“, който ще се състои в крепостта „Царевец“ от 25 до 27 юни.

Репортажа можете да чуете и в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анастасия Димитрова

Анастасия Димитрова: Смисловото помнене е 20 пъти по-ефективно от зубренето

Възможно ли е да запаметяваме информациите по-бързо и дълготрайно , възможно ли е да четем по-бързо и въпреки това да осмисляме текста , а да учим по-ефективно или да правим конспекти, които да са оптимално полезни и какво означава "мнемоника" ? " Паметта може да бъде феноменална, а също може и да бъде тренирана , има хора, които са с феноменална..

публикувано на 26.03.24 в 10:39

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Пътна карта на Сглобката по модела на руско-турските взаимодействия

Путин и Ердоган го наричат "Турски поток", Борисов и Вучич го повишиха до "Балкански поток". А пък аз съм измислил най-точното наименование - Руско-турски поток. Като Руско-турска война, само че това е Руско-турска газова тръба и то с Пътна карта. Макар че тая Пътна карта лесно се не намира. Защото много трудно се открива из..

публикувано на 24.03.24 в 12:39

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Затвор до живот за „реч на омразата“

Помните ли онзи тревожен фантастичен трилър на Стивън Спилбърг с Том Круз „Специален доклад“, вдъхновен от разказ на великия виртуоз на футуристичните антиутопии Филип К. Дик? Там специаризиран полицейски отдел ловеше престъпници преди да са извършили престъпление. Експериментът приключи ужасяващо, както може и да се очаква. Е, сега..

публикувано на 23.03.24 в 14:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Държавата като финансова авантюра

През изминалата седмица имаше бурни дебати в парламента за стойността на Асен Василев като финансов министър. Поводът беше, че Фондът „Сигурност на електроенергийната система“ е в оперативен дефицит. Загубите са се натрупали от разликата между прогнозните по-високи цени на КЕВР за въглеродните емисии и по-ниските цени на пазара, както и от..

публикувано на 23.03.24 в 14:33

Коментар на Петър Волгин: Пак Посолството ще решава

Едва ли има нормален човек в България, който да смята, че преговорите между коалиционните партньори за съставяне на ново правителство буксуват заради тежки спорове по отношение на принципи и реформи. А пък още по-смешно става, когато едните управляващи почнат да обясняват колко неприятно били изненадани от действията на партньорите си, а пък..

публикувано на 23.03.24 в 12:30

Проф. Никола Григоров: Киселините в стомаха се влияят от гена, храненето и стреса

Стомашните киселини и свързаните с тях симптоми са проблем за много хора.  Как действат лекарствата за намаляване на киселинността, колко дълго могат да се приемат и как се лекуват заболяванията, свързани с повишената киселинност, в "Минути за здраве" разказва проф. Никола Григоров от Отделението по гастроентерология на Пирогов: "Причината за..

публикувано на 23.03.24 в 07:20

Депутатите приеха да бъде създаден Съвет за координация на политиките за българите зад граница

Създаването на Съвет за координация на политиките за българите зад граница предвиждат приети на първо четене промени в Закона за българите, живеещи извън Република България.  Парламентарните групи на "Възраждане" и ИТН гласуваха против, БСП се въздържаха.  Съветът ще спомага за решаването на въпроси от координационен характер, свързани със..

публикувано на 20.03.24 в 14:33