Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на здравеопазването констатира:

Трайно влошаване на финансовото състояние на „Александровска”

Снимка: БГНЕС

Трайна тенденция за влошаване на финансовото състояние на „Александровска” болница през последните 10 години. Това констатира проверката на Министерството на здравеопазването. Тя бе назначена след подаден сигнал в здравното ведомство от доц. Александър Оскар, член на Съвета на директорите на болницата, и подписка на лекари от лечебното заведение.

2012-а е последната година, през която е отчетен текущ положителен финансов резултат, но натрупаните загуби в предходните години са над 29 милиона лева. През 2013 г. е извършена промяна в управлението на болницата, като за изпълнителен директор е определен бившият министър на здравеопазването д-р Костадин Ангелов. 

За периода 2013 г. - 2020 г. реализирането на загуба става трайна тенденция за дейността на дружеството, като по години загубата нараства със стойности между 3 млн. и 6,5 млн. лева. За 2020 г. текущият финансов резултат е загуба в размер на 2,656 млн. лева за годината и общо натрупана загуба през годините в размер на близо 68 млн. лева. 

По отношение на работата на Съвета на директорите през 2020 г. и 2021 г. е установено грубо нарушаване на правилата за неговата работа. Общата сума на разходите, за които са взети решения, без да е спазен редът за работа на Съвета, възлиза на над 23 милиона лева без ДДС.

Във връзка с подписан Договор от края на 2020 г. с Министерството на здравеопазването на стойност малко над 2 милиона лева, разходваните средства са били обект на проверка от Агенция за държавна финансова инспекция

Проверката е установила, че при отпускането и определянето на средствата за осигуряване на над 50 на сто от легловия капацитет за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция не са въведени изисквания получените средства да бъдат разходвани с конкретно предназначение, както и не е посочено, че следва същите да са обект на отделно аналитично счетоводно отчитане. 

Във връзка с представената информация Министерство на здравеопазването ще предприеме последващи действия и ще уведоми компетентните органи

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Проф. Здравко Каменов

Проф. Здравко Каменов: Не трябваше да се вдига толкова шум около Александровска

„ Не разбрах защо се стигна до ситуацията в Александровска болница . Познавам страните в спора“. Това сподели пред БНР проф. д-р Здравко Каменов, шеф на клиниката по ендокринология в лечебното заведение.  От близо две седмици в Александровска върви..

публикувано на 31.05.21 в 17:18

Над 600 медици от Александровска болница подкрепиха ръководството

Повече от 600 медици, работещи в Александровска болница, подкрепиха ръководството на лечебното заведение. Те разпространиха подписка, в която се казва, че смяната му ще доведе до сътресения, ще затрудни лечението на пациентите и обучението на..

публикувано на 29.05.21 в 15:56
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГЕРБ-СДС и ДПС със законопроект за забрана на рекламата в медии

ГЕРБ-СДС и ДПС внасят промени в Закона за хазарта, забраняват рекламата в медиите. Това заявиха Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС. Промените са продиктувани от това да бъде защитен общественият интерес. От двете политически..

публикувано на 24.04.24 в 13:47

Рибари протестираха срещу забраната за улов на бяла мида

Да отпадне тримесечната забрана за улов на бяла мида или забранителния период да се ограничи до 1 месец поискаха рибари от Южното Черноморие. Забраната влиза в сила от 1-ви май. Близо 100 души, представители на рибарски сдружения и служители на..

публикувано на 24.04.24 в 13:40

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите, готови са да продължат реформите

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни. Съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че няма да спрат борбата. По думите му комисията за митниците е пиар на ГЕРБ и ДПС: "Нито ще се откажем, нито ще се предадем, нито ще дадем държавата да се..

публикувано на 24.04.24 в 13:38

Цветелина Пенкова: Изнасяме суровини, а после плащаме двойна цена

Поискахме отлагането на либерализацията на цените на електроенергия за домакинствата, защото не беше ясно как ще се случи, а не бива да поставяме под риск домакинства и граждани да не могат да си плащат сметките. Това сподели в интервю..

публикувано на 24.04.24 в 13:33

Кипър: 250 евро великденска надбавка за пенсионерите с ниски доходи

Великденска надбавка от 250 евро ще получат пенсионерите с нискидоходи в Кипър, реши правителството днес. Мярката е част отизпълнението на плана за подпомагане на възрастните хора в страната ипродължение на целевите помощи за уязвимите социални групи..

публикувано на 24.04.24 в 13:32

Парламентът реши: Давностният срок за сексуални посегателства се увеличава на 35 години

Давностният срок за сексуални престъпления и посегателства срещу деца се увеличава на 35 години. Това реши парламентът, приемайки на второ четене изменения в Наказателния кодекс. Сегашният срок е 20 години.  Повишава се и горната граница на..

публикувано на 24.04.24 в 13:13
Томислав Дончев, Тома Биков,  Георг Георгиев, Цветомир Паунов от ГЕРБ за регистрация за изборите в ЦИК

ГЕРБ-СДС се регистрира за изборите, иска победа и нормалност

Коалицията ГЕРБ-СДС се регистрира в Централната избирателна комисия (ЦИК) за предстоящите избори 2 в 1 – предсрочни парламентарни и европейски. Изборите са възможност страната ни да има титулярно правителство с ярки политически фигури, което да..

публикувано на 24.04.24 в 13:08