Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ наложиха санкции на Божков и Пеевски, срещи с Радев и Борисов

| обновено на 02.06.21 в 22:59
Снимка: БГНЕС

Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на три български лица за значителната им роля в корупцията в България, както и техните мрежи, обхващащи 64 организации. Това се казва в съобщение на сайта на американското финансово министерство. 

От него става ясно, че мерките са насочени срещу Васил Божков, представен като "известен български бизнесмен и олигарх", Делян Пеевски - "бивш депутат", и Илко Желязков, бивш заместник-ръководител на Държавната агенция за технически операции.

"Корупцията не само лишава гражданите от ресурси, но и подкопава институциите, предназначени да ги защитават. Това публично обявяване на санкции срещу лица в рамките на глобалната програма за санкции по закона "Магнитски" показва, че сме ангажирани да се борим с корупцията, където и да се проявява тя", заявява Андреа Гаки, директор на службата за контрол на чуждестранните активи.


Васил Божков

За Васил Божков в съобщението се твърди, че на няколко пъти е подкупвал държавни служители, сред тях "настоящ политически лидер", както и бившият шеф на разформированата Комисия по хазарта. Божков също така е планирал по-рано тази година да предостави неуточнена сума пари на бивш държавен служител и на български политик, за да му помогнат да създаде канал за влияние на руски политически лидери върху български официални лица.

Делян Пеевски

За Делян Пеевски от американското Министерство на финансите твърдят, че "редовно е бил замесен в корупция", използвайки влиянието си и подкупи, за да избегне обществено внимание и да упражнява контрол върху ключови институции и сектори от българското общество. През септември 2019 година Пеевски е работил активно, за да повлияе негативно върху местните избори от 27 октомври същата година. Пеевски е преговарял с други политици да им осигури политическа подкрепа и позитивно медийно отазяване, в замяна на протекции от криминални разследвания, твърдят от Вашингтон.

Илко Желязков - бившият заместник шеф на ДАТО - е описан от американското ведомство като "фронтмен" (подставено лице), чрез което Пеевски е участвал в корупционни действия. Пеевски е използвал Желязков в корупционна схема с издаване на документи за пребиваване на чуждестранни граждани.

С наложените на Божков, Пеевски и Желязков санкции се блокират цялата им собственост и собственически права, които се намират в САЩ. Забранява се на лица в Съединените щати транзакции с техни активи. 

За санкциите по закона "Магнитски" срещу Божков, Пеевски и Желязков помощник-държавният секретар по политически въпроси в американския Държавен департамент Виктория Нюланд е информирала по телефона служебния премиер Стефан Янев.

Според правителствената пресслужба в разговора Нюланд е заявила, че други трима души ще бъдат обект на по-лек санкционен режим.

По-рано президентът Румен Радев се е срещнал с гостуващ представител на американското финансово министерство. Пред първия заместник-помощник секретар Пол Ахърн и американския посланик Херо Мустафа Радев е заявил, че постигането на ефективни резултати в борбата с корупцията е въпрос на общи усилия с партньорските държави. Радев е подчертал, че българското общество се намира във важен момент от развитието си:  

"Има огромно очакване от гражданите за повече прозрачност в работата на институциите.  Искаме хората, които заемат важни постове в управлението на страната и по високите етажи на администрацията, да бъдат открити. Това да важи за всички съдии и прокурори, не само за политиците. Да има прозрачност по отношение на банковите им сметки независимо дали у нас или в чужбина".

Обща е била позицията за необходимостта от още по-активно партньорство между България и САЩ в борбата с организираната престъпност и корупцията и за укрепване на върховенството на закона.

Съединените щати с радост биха си сътрудничили с българската прокуратура по разкритията, направени от Министерството на финансите във Вашингтон за Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. Това стана ясно в рамките на посещението на първия зам.-помощник секретар на американското финансово министерство у нас. Пол Ахърн и американският посланик у нас Херо Мустафа се срещнаха с журналисти.

Без прецедент в прилагането на закона "Магнитски" - така Пол Ахърн определи наложените икономически санкции. Посланик Херо Мустафа повтори, че никой не стои над закона. Не е ясно кога започва разследването "Пеевски, Божков и Илко Желязков", но в рамките на него щателно са събирани оказателства, които да издържат пред всеки един неутрален съд. Използвани са различни източници – от публикации в медиите, информация от партньорски на Съединените щати служби до данни, събирани от агенции и американските правоохранителни органи.

В рамките на посещението си у нас Пол Ахърн е имал среща и с Румен Радев, и с Бойко Борисов, с представители на политически партии и на правителството, но среща с представител на прокуратурата не е имало, не е планирана и в дневния ред. Не е ясно какъв е точният размер на замразените активи на тримата.

След въвеждането на санкции предстои американските банки да замразят сметките, а данните за активите по тях ще бъдат ясни на по-късен етап. От американското правителство предупреждават още, че повечето финансови институции по света вземат предвид наложени американски санкции и по тази линия могат да бъдат установени и още замразени активи на Божков, Пеевски и Желязков и извън Съединените щати.

Налагането на санкции по закона "Магнитски" не е политическо действиe, посочват от американското правителство и подчертават, че не е имало как да се знае, че кулминацията на това разследване ще дойде в момент, когато България е на прага на нови предсрочни избори на 11 юли. 

Кирил Петков, служебен министър на икономиката

"САЩ, преди да вземат такова крайно решение, винаги правят много детайлен анализ и съм сигурен, че са събрали достатъчно факти, за да могат толкова крайно да "отсечат" за тези две личности". Много е важно нашите институции да работят и да не разчитаме винаги някой отвън да ни го казва. "Нашите институции трябва да работят винаги по начин, който да защитава публичния интерес", коментира служебният министър на икономиката.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на Продължаваме промяната провеждат среща с членове и симпатизанти на партията.  НС реши: Министърът..

публикувано на 19.04.24 в 21:54